Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. března 2024 9:00
Čas čtení 5:17
Ondřej Jarůšek

„Zjistil, kde bydlím, a tvrdil, že mě unese.“ Toxičtí hráči šíří nenávist a výhrůžky, ženy popisují hrozivé zážitky

„Zjistil, kde bydlím, a tvrdil, že mě unese.“ Toxičtí hráči šíří nenávist a výhrůžky, ženy popisují hrozivé zážitky
Zdroj: NetherRealm Studios/propagační materiál
TECH DUŠEVNÍ ZDRAVÍ GAMING ŠIKANA
Uložit Uložené

Šikana, urážky, vyhrožování. Výlet do online prostředí her může být jako skok do toxické žumpy. Co lidi k takovému chování vede a jak se můžeš bránit?

„Najdu tě a zabiju.“ „Chcípni.“ „Jsi zas*raný n**r.“ To je jen hrstka příkladů výkřiků do mikrofonu nebo zpráv, které jsem obdržel od různých hráčů, se kterými jsem v Mortal Kombat nebo jiné hře vytřel podlahu a oni neunesli porážku.

Podobných zpráv jsem dostal jen za poslední rok tucty – desítky vulgárních a rasistických urážek nebo výhrůžek ublížení na zdraví. Někteří uráží a vyhrožují přes mikrofon ve voice chatu přímo během hraní, jiní v tom pokračují i po skončení hry tím, že vulgarismy posílají přímo do soukromých zpráv na herním profilu.

Kvůli tomu jsem si deaktivoval zprávy od kohokoliv, koho nemám v přátelích. A při hraní online dávám všem automaticky mute. 

mortal kombat 1
Zdroj: NetherRealm Studios/propagační materiál

Toxické chování je čím dál častější

 Pokud jsi někdy v životě hrál*a nějakou online hru, je dost pravděpodobné, že ses s tím setkal*a i ty. Úskalím online prostředí napříč herními žánry, od stříleček, sportovních her přes MMORPG až po bojovky, je to, že dříve nebo později nevyhnutelně narazíš na člověka, který tě pod rouškou anonymity a z bezpečné vzdálenosti začne zbaběle a bezdůvodně urážet. Někteří se neštítí zajít tak daleko, že vyhrožují zabitím.

Doporučeno
„Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují 25. dubna 2024 15:00

To, co jsem zažil já, není nijak ojedinělý jev. Jedná se o celosvětově rozšířený fenomén, ke kterému v toxickém online herním prostředí dochází naprosto běžně. Statistiky jsou v tomto ohledu alarmující – podle nové studie nějaký druh urážení nebo obtěžování při hraní online her zažívají tři ze čtyř lidí ve věku od 10 do 17 let.

Odporné chování hráčů popsal autorům studie například otec, jehož syn začal hrál Fortnite. Rodina se zrovna přestěhovala, a tak hoch zatím neměl žádné kamarády. „Strašně moc se snažil najít nové přátele, ale lidé se k němu chovali naprosto ohavně. Chtěl v hraní pokračovat, ale s manželkou jsme nad tím potřebovali mít trochu kontrolu, protože to nebyl ojedinělý incident... bylo to nepřetržité.“

Autoři zmíněné studie dodávají, že ačkoliv se herní společnosti snaží proti tomuto chování bojovat, nedaří se jej potlačit. Právě naopak. Toxických hráčů neustále přibývá a urážení v online herním prostředí je pro mnohé zcela normalizované. „Když hráči vezmou do ruky mobil nebo si sednou k počítači či herní konzoli, tak už dopředu očekávají, že se na běžné bázi můžou stát terčem antisemitismu, rasismu, mizogynie, homofobie nebo jiného druhu projevu nenávisti,“ uvádí dále studie.

warzone
Zdroj: Gašpo

Zajímavostí je, že podle průzkumu v minulém roce poprvé po pěti letech došlo ke snížení případů obtěžování u dospělých hráčů a hráček. Naopak ale mladiství se stávali terčem nenávisti ještě častěji, než tomu bylo dříve.

Doporučeno
Škoda odpálila bombu. Nové futuristické superauto pro GT7 vyráží dech, jako první jsme ho vyzkoušeli Škoda odpálila bombu. Nové futuristické superauto pro GT7 vyráží dech, jako první jsme ho vyzkoušeli 25. dubna 2024 12:00

Nebezpečné je to mimo jiné proto, že děti a dospívající jsou zranitelnější skupinou než dospělí a při obdržení výhrůžek či urážek při hraní online her nemusí dost dobře vědět, jak v dané situaci reagovat a jak ji zpracovat. To může mimo jiné vést k depresi, úzkostem nebo rozvinutí jiných psychických problémů.

Ženy jako nejčastější oběti

Mezi nejčastěji obtěžovanou skupinu ve světě her patří zejména ženy. V průzkumu zhruba polovina Američanek uvedla, že se v online prostředí, v němž dominují zejména mladí muži, stává terčem urážek čistě kvůli svému pohlaví.

V Británii se dle další studie, o které informoval deník The Guardian, stává terčem sexistických urážek až 75 procent žen a dívek ve věku 18 až 24 let. Této studie se účastnily čtyři tisíce respondentů, z nichž polovina byly ženy. „Více než třetina (40 procent) žen se cítila ohrožena v důsledku urážení online, přičemž 27 procent z nich mělo po obdržení výhrůžek strach, že se stanou terčem fyzického napadení v reálném světě,“ uvádí The Guradian.

Podle jiné studie zase až 59 procent hráček při hraní online her zatajuje své pohlaví právě kvůli obavám, že by se staly oběťmi sexistických urážek nebo obtěžování.

Své negativní zkušenosti s obtěžováním či urážením popisují hráčky i na Redditu. A není jich málo.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 156046 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Hráč ji chtěl unést, vystopoval ji na Facebooku. Na jinou spoluhráči svalovali vinu, posmívali se jí a imitovali její hlas.
  • S jakými dalšími výhrůžkami a nadávkami se setkávají ženy, které se svěřily na Redditu. 
  • Jak se proti podobným útokům bránit.
  • Psychologie za agresivitou ve hrách. Proč se hráči chovají toxicky. 
Domů
Sdílet
Diskuse