Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. března 2024 9:00
Čas čtení 8:14
Vojtěch Vanda

Kdyby chtěl, zhypnotizuje tě i přes telefon. „Hypnóza je nástroj. Je nezávadná, ale dá se zneužít,“ říká Jakub

Kdyby chtěl, zhypnotizuje tě i přes telefon. „Hypnóza je nástroj. Je nezávadná, ale dá se zneužít,“ říká Jakub
Zdroj: Antonín Lavrenčík
ZAJÍMAVOSTI ČESKO ROZHOVOR
Uložit Uložené

„Chce se ti spát,“ kývají se člověku před obličejem kapesní hodinky, zatímco hypnotizér pronáší magickou formuli. Každý z nás tuto scénu viděl, každého nějak ovlivnila. Jenže opravdová hypnóza, která není filmovým výplodem, je ještě zajímavější.

Jakub Kroulík je známý hypnotizér „prověřený“ spoustou mediálních výstupů a veřejných představení, na která milovník módy z počátku dvacátého století s ikonicky zvednutým límečkem zve širokou veřejnost.

Hypnózou neléčí, jeho práce nicméně nespočívá pouze v hypnotizování dobrovolníků během akcí, ale také figuruje jako „kontrolor“ paranormálních jevů – hledá osoby s nadpřirozenými schopnostmi a zkoumá slabiny těch, kteří tvrdí, že je mají.

Stejně to zní neuvěřitelně; jak může jen tak proniknout člověku do mysli, aniž by si toho všiml? To nám neprozradil. Ale spoustu dalších zajímavostí ano.

Vzpomínáte si na první vlastní hypnózu?

Vzpomínám. Byl to velmi silný zážitek. Říkáte si totiž, že vás nikdo jen tak nezhypnotizuje, protože máte všechno pod kontrolou, a o to je to silnější. Byl jsem ohromen. 


Pak jsem od svého mistra dostal úkol, že se mám naučit usnout na povel. Bylo to praktické cvičení, zkouška zkraje naší spolupráce, kdy si asi chtěl vyzkoušet, jestli vytrvám a pomocí autogenního tréninku nastavím sám sebe tak, abych usnul a probudil se až ráno. Nebylo to hned, ale hypnóza spánek jako takový prohloubí a zkvalitní.

Proto jste se stal hypnotizérem? 

Ne. Vyrostl jsem ve městě, kde kolovaly legendy o prvorepublikovém hypnotizérovi Břetislavu Kafkovi. Slyšel jsem například vyprávění o tom, jak jej řemeslníci nesoucí žebřík při cestě z práce potkali a on je prý prostě jen tak zastavil na přechodu pro chodce a zakázal jim jít dál působením sugesce.

Doporučeno
Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu 27. dubna 2024 9:00

Po letech běžela v televizi série Derrena Browna, který podobné efekty dělal na kameru. O Kafkovi záznamy nejsou, nicméně to mě od bádání neodradilo. Bohužel v mé době už nežil nikdo, kdo by hypnózu tak dobře ovládal. Přestože je Podkrkonoší plné léčitelů a spiritistických médií, které jsem navštěvoval, nikoho jsem nenašel.


Jak jste tedy k tomu doopravdy přišel? 

Oklikou. Přes kouzelnické umění a mentalismus jsem se dostal do Prahy, kde mě skoro jako ve filmu oslovil starší pán v metru. Dali jsme se do řeči a ukázalo se, že si mě pan Josef všiml ten večer v kouzelnickém klubu. Pozval mne na kafe s tím, že by pro mě mohl mít něco zajímavého.


Zjistil jsem, že ten nenápadný pán je hypnotický virtuóz, přitom ani jeho nejbližší okolí netušilo, co dokáže. Fungoval na úrovni, kdy se doslova děly zvláštní věci kolem vás, přitom vy jste si nevšiml, že jste hypnotizován. Viděl jste věci, které nejsou, ale naprosto přirozenou formou. Žádné skripty ani rituály, jen „působení magie“. 

Jakub Kroulík hypnotizér
Zdroj: Antonín Lavrenčík

Zmiňujete i mentalismus, který znám jen z televize. Můžete jej prosím vysvětlit?

Mentalismus je druh kouzelnického umění, které vytváří iluzi, že máte paranormální schopnosti. Má to nejblíž k tomu hrát si na senzibila (člověk, který má údajně schopnost mimosmyslového vnímání – jasnovidec, telekinetik, telepat apod., pozn. red.). I přes naučení se čtení myšlenek a ovlivňování rozhodnutí lidí jsem ale nadále tíhl k hypnóze. 


Rozumím. Proč si vás tehdy pan Josef vybral?

Viděl ve mně potenciál, za což jsem velice vděčný. Najednou jsem měl osobního mistra, který mi chtěl odkázat veškeré know-how. Sám plánuju, že si ve stáří někoho vyberu a zase to předám. 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 156331 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíte po odemknutí?

  • Jakým způsobem probíhal Jakubův hypnotizérský trénink.
  • Jak se liší hypnóza od ayahuascového rituálu.
  • Jestli jsou Jakubova videa z hypnotizování na ulici pravdivá.
  • Jak probíhá kontrola lidí, kteří tvrdí, že mají nadpřirozené schopnosti.
  • Kolik milionů korun dostane člověk, který prokáže, že nadpřirozené schopnosti má.
Domů
Sdílet
Diskuse