Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
16. dubna 2024 7:26
Čas čtení 2:00
Veronika Ábelová

Tohle je šest nejkontroverznějších filmů všech dob

Tohle je šest nejkontroverznějších filmů všech dob
Zdroj: Warner Bros.
FILMY A SERIÁLY FILM
Uložit Uložené

Filmy, které tě možná vyděsí a rozhodně šokují. Vybrali jsme šest nejkontroverznějších filmových počinů všech dob.

Na webu magazínu TimeOut se objevil další žebříček, tentokrát ale trochu děsivý. Obsahuje nejkontroverznější filmy, které kdy vznikly. My jsme z nich vybrali první šestku a některé z nich tě opravdu šokují.

Doporučeno
Tohle je prý deset nejlepších filmů všech dob. Souhlasíš s výběrem? Tohle je prý deset nejlepších filmů všech dob. Souhlasíš s výběrem? 28. února 2024 15:30

Pojď se na ně podívat. Pro jistotu přidáváme VAROVÁNÍ: Některé záběry obsažené ve videoukázkách mohou být pro někoho znepokojující.

6. Zrůdy (1932)

Už název napovídá, že se nebude jednat o nic nezáživného. Režisér Tod Browning, jehož dílem je například Drákula, ve filmu pozoruje skupinu cirkusových umělců s různými deformacemi. Trval na tom, že ve filmu budou hrát skuteční lidé s fyzickým handicapem nebo deformacemi.

Tato skupina se ve filmu vypořádává s konflikty, které vznikají s návštěvníky cirkusu. Poté, co promítání filmu u jedné z divaček vyvolalo potrat, z něj byly odstraněny násilné scény. V mnoha městech byl film rovnou zakázán. Filmu vdechla nový život 60. léta, kdy jej znovu objevila filmová avantgardní scéna.

5. Mechanický pomeranč (1971)

Žije jen pro tři věci: násilí, sex a Beethovena. Alex DeLarge, vůdce čtyřčlenné party výtržníků, před níž si není nikdo jistý. Tu brutálně zmlátí opilého tuláka kdesi v podchodu, tu se servou s konkurenčním gangem, tu přepadnou poklidný dům spořádaných občanů... Pak se však jednoho dne ono pověstné ucho utrhne a Alex skončí ve vězení. Ve vězení, z něhož je jediná cesta: stát se pokusným králíkem, nechat si v nejnovějším experimentu „vymýt mozek“ tak, aby vše, pro co dosud žil, začal nejen nenávidět, ale přímo fyzicky nesnášet.

Doporučeno
Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu 24. dubna 2024 13:30

Kritici film v době vydání označovali za mizogynní a přemýšleli nad tím, zde budou jeho příznivci film napodobovat. To nakonec vyústilo k tomu, že se režisér filmu Stanley Kubrick rozhodl zakázat promítání filmu v Anglii.

4. Zrození národa (1915)

Film režiséra D. W. Griffitha podle knižní předlohy Thomase Dixona Klan sleduje dopad občanské války u dvou rodin, přičemž každá stála na jiné straně konfliktu. Film byl odsuzován za rasistické postoje a pozitivní postavení Kukluxklanu. U diváků tento snímek vyvolával pobouření, kvůli kterým dokonce propukly nepokoje. Diváci a divačky dokonce házeli vajíčka na filmová plátna.

3. Saló aneb 120 dnů sodomy (1975)

Šokující dílo inspirované románem markýze de Sade režíroval Pier Paolo Pasolini. Film se odehrává ve fašistické Itálii, kde sexuální dekadence fungovala také jako politická kritika tehdejší doby. Skupina vysoce postavených mužů zneužívá několik měsíců skupinu dívek a chlapců k naplnění všech svých rozkoší. Tento film vyobrazuje nelidskost, brutalitu a perverzi. Sám režisér filmu byl záhadně zavražděn jen pár týdnů před světovou premiérou.

2. Triumf vůle (1935)

Oficiální dokument ze 6. říšského sjezdu NSDAP v Norimberku 4.–10. září 1934. Po druhé světové válce v mnoha zemích trezorový film. I přesto, že režisérka Leni Riefenstahl vždy tvrdila, že není nacistka, vytvořila nejslavnější kus propagandy všech dob. O jejím životě si můžeš přečíst třeba tady.

1. Poslední pokušení Krista (1988)

Vrcholem kontroverze je film režiséra Martina Scorseseho, který vzbudil rozruch po celém světě. Ježíše Krista ztvárnil Willem Dafoe, který ve filmu čelí stejným pokušením jako obyčejní lidé. Film je natočený podle románu Nikose Kazantzakise a zahrnuje i sexuální scény s Marií Magdalenou. Film je dodnes v některých zemích zakázaný.

Domů
Sdílet
Diskuse