Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. května 2024 v 17:00
Čas čtení 1:14
Radka Klučárová

TikTok ovládl beer tanning. Lékaři se chytají za hlavu a vysvětlují, proč polévání pivem není dobrý nápad

TikTok ovládl beer tanning. Lékaři se chytají za hlavu a vysvětlují, proč polévání pivem není dobrý nápad
Zdroj: Unsplash/Etienne Girardet/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI TIKTOK
Uložit Uložené

Na internetu se objevil další bizarní trend, který má zajistit dokonalé opálení. Lékař vysvětluje, proč je to nebezpečné.

Blíží se léto a s ním přichází dilema, jak dosáhnout dokonalého opálení. Existuje mnoho vědeckých lékařských studií, které varují před mnohahodinovým opalováním nebo návštěvou solária a upozorňují na vážná zdravotní rizika, která mohou způsobit.

Nadměrné vystavování se slunci může výrazně zvýšit riziko rakoviny kůže, způsobuje stárnutí kůže a přispívá ke vzniku pigmentových skvrn a vrásek. Navzdory opakovaným výzvám dermatologů však opalovací krém stále není pro mnohé běžnou součástí péče o pleť. Místo toho se internet hemží novými a novými výzvami, trendy a hacky, jak si zajistit „atraktivní bronz“, upozorňuje In the Know by Yahoo.

Rychlejší opálení?

Výraz beer tan neboli pivní opalování se na TikToku poprvé objevil v roce 2020 a znamená opalování na slunci po polití pivem. Dnes má hashtag #beertan více než 200 tisíc zobrazení. Příznivci pivního opalování si od něj slibují rychlejší opálení díky kvasinkám a chmelu, které aktivují melanin, a naší pokožce podle nich mohou prospět i další látky obsažené ve zlatavém moku.

Lékaři si však klepou na čelo a varují, že tento trend může mít vážné zdravotní důsledky. Zatímco někteří kombinují pivo s tradiční ochranou SPF, najdou se i odvážlivci, kteří své tělo vystavují slunci pouze tím, že se polijí alkoholickým nápojem.

„Nanášení piva na kůži v domnění, že zlepšuje opálení, je kontroverzní praktika, pro kterou chybí vědecké důkazy. A co je důležitější, tato metoda neposkytuje žádnou ochranu před škodlivými účinky ultrafialového (UV) záření ze slunce,“ upozorňuje dermatolog Maham Khan pro Independent.

Krémy s ochranným faktorem SPF však nemusí být zcela spolehlivé. Podle odborníka je nejlepší formou ochrany nošení ochranného oblečení, pobyt ve stínu a vyhýbání se silnému polednímu slunci.

„UV záření je známým karcinogenem a významně přispívá k poškození kůže, které se může projevit spálením, předčasným stárnutím a zvýšeným rizikem rakoviny kůže,“ dodává lékař, podle kterého je nejbezpečnější formou opalování samoopalovací alternativa.

Domů
Sdílet
Diskuse