Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. června 2024 v 13:00
Čas čtení 4:42
Vincenc Novák

Co bude s Kasárny Karlín? Ve hře je školka nebo byty, architekti navrhli i bizarní přestavbu

Co bude s Kasárny Karlín? Ve hře je školka nebo byty, architekti navrhli i bizarní přestavbu
Zdroj: Instagram / Kasárna Karlín
ČESKO ARCHITEKTURA PRAHA
Uložit Uložené

Obyvatelstvo i návštěvníky Prahy v minulých týdnech zaskočila zpráva o náhlém uzavření populárního prostoru Kasárna Karlín. Bývalý vojenský areál sloužil od roku 2017 jako kulturní centrum, začátkem června byl uzavřen kvůli chybějící kolaudaci.

Historie budovy se začala psát v polovině 19. století, kdy se množily stížnosti na nízké kapacity ubytování vojáků v českém hlavním městě. Z toho důvodu vznikla mezi lety 1842–1849 pod patronátem podnikatele Vojtěcha Lanny na tehdejším pražském předměstí největší budova kasáren v celé Praze. 

Doporučeno
Praha vymění se státem nemovitosti a pozemky za 1,7 miliardy korun. V kasárnech se mají vybudovat byty Praha vymění se státem nemovitosti a pozemky za 1,7 miliardy korun. V kasárnech se mají vybudovat byty 29. dubna 2023 v 10:02

V průběhu historie nesla budova nejprve název Ferdinandova kasárna, a to na počest císaře Ferdinanda I. Dobrotivého. V roce 1918 došlo k přejmenování na Karlínská kasárna Jana Žižky z Trocnova. Během druhé světové války v budově sídlil wehrmacht, v době sovětské okupace v roce 1968 zase kasárna posloužila jako provizorní sídlo protiokupačního Československého rozhlasu. 

Potřebám armády sloužil areál až do počátku druhého tisíciletí. Po zrušení povinné vojenské služby v roce 2004 byl sídlem Územní vojenské správy, klubu důstojníků v záloze, vojenské policie a cizinecké policie. V roce 2016 objekt převzalo Ministerstvo spravedlnosti a o rok později byl areál u příležitosti dvoustého výročí Karlína otevřen veřejnosti jako místo pro pořádání kulturních a společenských akcí. 

Od té doby se kasárna stala oblíbeným cílem obyvatelstva Prahy i návštěvníků a návštěvnic hlavního města. V areálu se nacházelo hned několik barů, prostor pro pořádání koncertů, venkovní volejbalové hřiště, fotobudka, letní kino, ale i několik uměleckých instalací. Na začátku roku objekt převzalo od státu do svého vlastnictví město. 

Nečekané rozhodnutí 

Jako rána z nebe přišlo na začátku června rozhodnutí Stavebního úřadu Praha 8, který konstatoval, že prostory nejsou zkolaudovány k účelu, pro který je provozovatel využívá. 

Doporučeno
Od růžového tanku ke korporátním motýlům. Tvorba Davida Černého se v průběhu let výrazně měnila Od růžového tanku ke korporátním motýlům. Tvorba Davida Černého se v průběhu let výrazně měnila 3. června 2024 v 8:00

„Stavební úřad své rozhodnutí – ukončit činnost v Kasárnech Karlín, která nebyla v souladu se zákonem – učinil po tříletém řízení s provozovatelem, který bohužel nijak nereagoval na výzvy. A stavební úřad se řídí zákonem a musí požadovat to stejné i u druhých,“ řekl Refresheru mluvčí Prahy 8 Martin Šalek.

Kasárna Karlín
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Podle šéfa Kasáren Karlín Matěje Velka se vedení spolku dlouhodobě snaží o splnění všech formálních povinností. Provozovatelé podle jeho slov odstranili veškeré věcné i formální zásady, které na místě stavební úřad shledal. 

„Momentálně tak vše závisí na změně územního plánu a následném rozhodnutí stavebního úřadu. Rozhodnutí o uzavření má důvod pouze formální, centrum Kasárna Karlín je připraveno bezpečně sloužit veřejnosti okamžitě. Věříme, že rekolaudace se povede co nejdříve a poté bude možné opět v plném rozsahu obnovit provoz kulturního a společenského centra,“ řekl Velek Deníku N

Obrovská podpora veřejnosti

Provozovatelé zaznamenali po náhlém uzavření areálu velkou odezvu ze strany veřejnosti. „Podpora veřejnosti byla obrovská a v některých případech nás dojala. Chodily nám bez přehánění vyšší stovky zpráv s podporou, hodně nám lidi nabízeli právnické služby pro bono,“ uvedl Radek Pavlovič z PR týmu Kasáren Karlín.

Na platformě Darujme.cz navíc vznikla sbírka, jejíž výtěžek má pomoci provozovatelům přečkat dobu, po kterou bude areál uzavřen. Dodnes se podařilo od veřejnosti vybrat již více než sto tisíc korun. 

Letos už se zřejmě neotevře

Vzhledem k probíhajícímu řízení již majitelé nepočítají s variantou, že by se oblíbené centrum otevřelo do konce letošního roku. „V mezičase hledáme prostory, kam bychom se přesunuli a odpracovali tam alespoň část letní sezóny. Kdyby někdo o něčem smysluplném věděl, ať se nám ozve,“ řekl Pavlovič.

Doporučeno
Kasárna Karlín zavírají. Důvodem je prý nezákonné využití prostor Kasárna Karlín zavírají. Důvodem je prý nezákonné využití prostor 4. června 2024 v 16:40

Podle něj zatím provozovatelé nemají žádný konkrétní výhled, kdy by mohlo dojít k opětovnému spuštění provozu. Nejrealističtější varianta počítá s otevřením na jaře roku 2025. „To už snad bude schválený nový územní plán a proběhne kolaudace. Do té doby musíme nějak přečkat,“ dodává Pavlovič s tím, že si majitelé podniku cení snahy pražských politiků i úřadů celou situaci vyřešit. 

Kasárna Karlín
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Co bude dál?

Nad budoucí podobou areálu nyní visí otazník. Na začátku letošního roku na svém webu hlavní město zveřejnilo hned několik variant budoucího využití. Vedení města vidí budoucnost Kasáren Karlín podle svých slov v podobě vzdělávacího zařízení, vědecko-technického parku, kulturně společenského centra, městského bydlení pro studentstvo vysokých škol, centra pro inovační firmy nebo sdíleného pracovního prostředí. O plánech na revitalizaci areálu chce přitom jednat jak s památkáři, tak i se současným provozovatelem. 

Podle náměstka primátora pro oblast územního a strategického rozvoje Petra Hlaváčka (STAN) má bývalý objekt vojenských kasáren díky své poloze strategický význam pro rozvoj celé lokality a napojení Karlína na pražské centrum. „Zadáme proto Pražské developerské společnosti, městské příspěvkové organizaci, vypracování analýzy na optimální využití objektu. Zároveň je také v procesu příprava změny územního plánu, která rekonstrukci objektu umožní,“ řekl Hlaváček. 

Doporučeno
Praha možná přijde o další oblíbený podnik. Legendární dejvické nádražce hrozí zánik Praha možná přijde o další oblíbený podnik. Legendární dejvické nádražce hrozí zánik 20. června 2024 v 14:15

Konkrétnější byl ve svém vyjádření náměstek primátora pro oblast kultury Jiří Pospíšil (TOP 09), podle něhož by mohl majestátní objekt sloužit jako místo pro sdílené pracovní prostředí, a to například ve spolupráci s městem založenými institucemi, jako je Kreativní Praha či Integrační centrum Praha. 

Školka či studentské byty 

Svůj názor na příští využití vyjádřil pro Refresher také místostarosta městské části Praha 8 Radomír Nepil (ANO 2011), podle něhož by areál kromě současné kulturní a společenské funkce mohl fungovat také jako školka nebo dětské skupiny, které v oblasti Karlína citelně chybí. „Dále by tu určitě měly vzniknout byty, a to vzhledem k problému nedostupného bydlení, ale i tomu, aby se centrum města nevylidňovalo,“ uvedl. 

Adam Zábranský (Piráti), který má v radě hlavního města na starost majetek, legislativu a transparentnost, vyjádřil názor, že objekt kasáren by mohl být v budoucnu rozdělen na třetiny na základě jednotlivých funkcí. „Předpokládáme, že odhadem třetina pronajímatelných ploch v komplexu Kasárna Karlín bude po revitalizaci pronajímána v režimu tržním, druhá třetina pronajímána v režimu městem preferovaných aktivit a zbývající prostory by sloužily rozvoji infrastruktury pro potřeby školství,“ vysvětlil. 

Kasárna Karlín
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

K budoucnosti budovy se pro Refresher vyjádřil také Daniel Kotula, majitel realitní kanceláře, který na sociálních sítích popularizuje pražské budovy a veřejný prostor. I podle něj by pro další využití byla vzhledem k velikosti prostor vhodná kombinace hned několika způsobů využití. 

„Jako základ bych doporučil městské byty, obecně bytů v Praze je nedostatek a jakýkoliv objekt, který se takto využije, je obrovská pomoc. Spíše bych zde volil rodinnou dispozici, rodinné bydlení v Praze je nejméně dostupné. Další využití by mělo navazovat jako doplněk. Tedy kulturní, komunitní a vzdělávací centrum a prodejny, několik kanceláří,“ uvedl Kotula. 

Doporučeno
Nejlepším místem pro život v Česku je Praha. Jak dopadl tvůj kraj? Nejlepším místem pro život v Česku je Praha. Jak dopadl tvůj kraj? 19. června 2024 v 10:20

Místo letního kina obří lotos 

O něco divočejší návrh představili před dvěma lety architekti ze sdružení A.D.O. Praha, kteří přímo na rozlehlém nádvoří kasáren navrhli postavit rozměrný dům ve tvaru žlutého lotosu. Podle informací serveru iDnes.cz by tato stavba měla šest podlaží, spodní patra by patřila provozovnám služeb a obchodu, ve vyšších patrech by zase byly byty. 

Kasárna Karlín
Zdroj: A.D.O Praha / Propagační materiál

„Do roviny dvora 75 krát 135 metrů, obehnaného strohou klasicistní architekturou, vyrůstá v jeho středu oblý šestipodlažní květ lotosu, který rozkvétá proti plochým fasádám stávajících kasáren,“ uvedl tehdy prezident sdružení A.D.O Praha Miloš Grigorij Parma, podle něhož by byl lotosový dům samostatným uměleckým dílem zasazeným do městské krajiny, a to s respektem a s vůlí k harmonii k okolí. 

Doporučeno
Uzavření areálu Kasárna Karlín se lidem nelíbí. Petice za znovuotevření má už tisíce podpisů Uzavření areálu Kasárna Karlín se lidem nelíbí. Petice za znovuotevření má už tisíce podpisů 5. června 2024 v 14:58

Romantické nadšení autorů návrhu však nesdílelo tehdejší vedení městské části Praha 8. „MČ Praha 8 s tímto nápadem nemá nic společného, nikdo to s představiteli městské části neprojednával. Objekt má do vlastnictví získat hlavní město Praha, takže budoucnost kasáren (včetně tohoto nápadu) budou řešit na Magistrátu hl. m. Prahy,“ uvedla tehdy městská část. 

Zavírá i oblíbená nádražka 

Kasárna Karlín nejsou jediným oblíbeným místem Pražanů, o jehož uzavření se v poslední době mluví. Tento týden v médiích proběhla zpráva o blížícím se uzavření populární nádražní hospody v pražských Dejvicích. O tématu jsme psali zde

Domů
Sdílet
Diskuse