Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš poslední stranu článku:
Zahraj si v reality show komunistů a najdi cestu z hlubokých lesů. Tohle je top 10 českých her, které možná neznáš

Train To Sachsenhausen

Train To Sachsenhausen
Zdroj: Charles Games/propagační materiál

České studio Charles Games vzniklo pod hlavičkou Univerzity Karlovy, a ačkoliv za sebou zatím nemá příliš dlouhou historii, jeho hry patří k tomu nejlepšímu z domácí produkce. Studio můžeš znáš díky senzačním hrám jako Attentat 1942 nebo Svoboda 1945: Liberation, které pojednávají o skutečných událostech československých dějin.

Jinak tomu není ani v případě adventury Train To Sachsenhausen, která vznikla ve spolupráci se společností Živá paměť. Hra pojednává o uzavření českých vysokých škol, ke kterému došlo 17. listopadu 1939. Tomu následovaly protesty studentů, jejichž část byla vězněna v koncentračním táboře Sachsenhausen a popravena.

Hra obsahuje virtuální muzeum, ve kterém můžeš nahlédnout na dobové fotografie nebo vzpomínky lidí, kteří tyto události prožili.

Playing Kafka

playing kafka
Zdroj: Charles Games/propagační materiál

Za zmínku stojí i dosud nejnovější počin tvůrců a tvůrkyň z Charles Games, ve kterém se prolíná literatura s interaktivní zábavou. Jak již název prozrazuje, adventura Playing Kafka čerpá z děl pražského spisovatele Franze Kafky, konkrétně se jedná o adaptaci knih Proces, Zámek a Dopis otci.

Doporučeno
Český banger a návrat hororové legendy. Toto je 10 nejočekávanějších her druhé poloviny roku 2024 Český banger a návrat hororové legendy. Toto je 10 nejočekávanějších her druhé poloviny roku 2024 30. května 2024 v 8:00

V neustále se proměňujícím prostředí můžeš prožít příběh, který se ti zaručeně vryje pod kůži. Hru navíc můžeš dohrát během jednoho sezení a stejně jako výše zmíněný titul Train To Sachsenhausen je i Playing Kafka k mání zdarma, takže ti k jeho stažení nic nebrání.

Happy Game

happy game
Zdroj: Amanita Design/volně k užití

Amanita Design platí za jedno z nejlepších domácích herních studií, jejichž hry vynikají mimo jiné podmanivým uměleckým vizuálním zpracováním. Jeho hity jako Samorost či Botanicula jsou toho důkazem. Možná ti však dosud unikala jeho ulítlá adventura s logickými hádankami Happy Game.

V roli malého chlapce se zde vydáváme na cestu napříč několika světy, na kterých střetává bizarní psychedelická monstra, která mu jdou po krku. Hra je o něco temnější než předchozí tituly studia, rukopis autorů je však stále patrný. Amanita Design každou hrou ukazuje, že patří mezi mistry adventur.

Dark Train

dark train
Zdroj: Paperash Studio/volně k užití

Česká logická adventura Dark Train je poměrně unikátní. Její svět byl totiž vytvořen z papíru, což hře propůjčuje netradiční, avšak velmi líbivý vizuál. Ústřední „postavou“ je mechanická krakatice Ann 2.35f, která musí doručit vlak, který byl posledním výtvorem zemřelého vynálezce, jeho zákazníkovi. Každý z vagonů přitom zastupuje jiný svět. Že to zní divně? O tom žádná. Zároveň se však jedná o opravdu originálně pojatou adventuru, kterou stojí za to si zahrát.

Ministry of Broadcast

Ministry of Broadcast
Zdroj: Ministry of Broadcast Studios/volně k užití

Herní týmy nemusí být bůhvíjak velké, aby vytvořily kvalitní titul. Podobně tomu bylo i u Ministry of Broadcast, za kterým stáli čtyři lidé. Tato pixel-artová plošinovka čerpá inspiraci z románu 1984 z pera George Orwella, z hlediska hratelnosti zase dá vzpomenout na počátky série Prince of Persia.

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře znáš legendární herní sérii Assassin's Creed? Otestuj své znalosti KVÍZ: Jak dobře znáš legendární herní sérii Assassin's Creed? Otestuj své znalosti 17. května 2024 v 16:00

A o co ve hře jde? To nejlépe vysvětlí samotní tvůrci. „Země byla rozdělena zdí. Jediná možnost, jak se dostat na druhou stranu, je zúčastnit se a vyhrát v reality TV show pořádané vládnoucím režimem,“ popisují tvůrci svou hru. A jak už jejich popis může naznačit, ve hře se nešetří humorem a ironií.

Náplní hry je spousta skákání, překonávání překážek či řešení dobře vymyšlených hádanek. Kromě bezvadného grafického pojetí však největší kouzlo hry tkví v humoru a totalitní absurditě. Her, u kterých se dobře zasměješ, není mnoho, toto je však rozhodně jedna z nich.

Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 2 z 2
Zpět
Sdílet
Diskuse