Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. července 2024 v 7:00
Čas čtení 4:05
Radka Klučárová

Oblíbené babské rady a beauty triky za pár korun. Dermatoložka popsala, co opravdu funguje a čemu se raději vyhnout

Oblíbené babské rady a beauty triky za pár korun. Dermatoložka popsala, co opravdu funguje a čemu se raději vyhnout
ZDRAVÍ KOSMETIKA A PÉČE O KŮŽI PÉČE O PLEŤ PÉČE O VLASY
Uložit Uložené

Některé nám poradily naše babičky, jiné nám už roky doporučují weby, časopisy i influencerky a influenceři. Tohle si o beauty tipech za pár korun myslí dermatoložka.

Na pultech obchodů najdeš nespočet kosmetických přípravků, ale rady našich babiček a domácí recepty dosud nezapadaly prachem a stále jich je plný internet. Kokosový olej místo krému s SPF, smetana nebo jogurt na spálenou pokožku, okurka na opuchlé oči nebo káva jako účinný peeling proti celulitidě? Určitě jsi už o těchto kosmetických alternativách slyšel*a.

Vyplatí se zvolit domácí recepty a kosmetiku vyměnit za produkty, které běžně najdeme v kuchyni? Nebo se tahle levnější a DIY cesta ke kráse míjí účinkem, nebo ti snad rovnou způsobí spíš zdravotní problémy? Na názor jsme se zeptali dermatoložky Lucie Drahovské.

Líbí se ti naše články o zdraví a o kráse? Zvaž, jestli se můžeš přidat do našeho předplatitelského klubu Refresher+. Kvalitní články můžeme psát jenom díky tvé podpoře. Kromě neomezeného přístupu k prémiovému obsahu získáš benefity jako lístky na koncerty a různé slevy.

Kokosový olej jako náhrada opalovacího krému

Kokosový olej zažil boom v domácí kosmetice před několika lety. Není to tak dávno, co mi ho dokonce příbuzní na koupališti nabízeli jako alternativu opalovacího krému. Tehdy se o nutnosti ochrany před sluncem nemluvilo tak nahlas. Lidé rádi chodili do solárií a vystavovali svá těla přímému slunci celé hodiny v naději na pěkné a „zdravé“ opálení.

kokosový olej
Zdroj: Healthline

V dnešní době již dermatologové důrazně upozorňují na nutnost ochrany před sluncem a poukazují na vedlejší účinky, které nadměrné opalování způsobuje.

Doporučeno
Jak si nabarvit vlasy doma? Zvládneš to, ale musíš dodržet těchto 7 kroků Jak si nabarvit vlasy doma? Zvládneš to, ale musíš dodržet těchto 7 kroků 21. srpna 2024 v 15:00

Dermatoložka Drahovská připomíná, že kokosový olej žádné UV filtry neobsahuje. Nemá schopnost nahradit SPF, a tedy ani ochranu před intenzivním sluncem. Ideální ochranou a prevencí stárnutí kůže a rakoviny kůže je nevystavovat pokožku přímému slunci v poledních hodinách, používat mechanickou ochranu v podobě slunečních brýlí, oblečení, klobouku nebo čepice a samozřejmě používat kosmetiku s ochranným faktorem. Důležité je také přípravky aplikovat opakovaně. Zvlášť pokud se potíš nebo koupeš. 

Drahovská by i přesto kokosový olej v péči o kůži doporučila. „Je zdrojem vitaminů, minerálů a antioxidantů a dokáže pokožku hydratovat, zpevnit a vyživit, což pěkné opálení může podpořit.“ 

SOS pro spálenou pokožku

Neúprosné letní slunce často způsobuje spálenou kůži, zvlášť pokud zapomeneš sáhnout po opalovacím přípravku. Babské rady velí použít na zarudlé a bolavé spáleniny jogurt. Dermatoložka souhlasí. Jogurt je podle ní starý dobrý trik, jak rychle ulevit pokožce spálené sluncem. „Ideální jsou samozřejmě chlazené bílé jogurty bez příchuti,“ dodává.

spálená pokožka
Zdroj: Refresher

Dermatoložka ale přidává ještě varování: „Pokud už se jednou hodně spálíte, pamatujte si ten pocit, aby se neopakoval,“ říká. Spálení od slunce může totiž vést k nedokonalostem, jako jsou vrásky a pigmentové skvrny, ale v krajním případě může přispět i ke vzniku rakoviny.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu REFRESHER+

Co se dozvíš po odemčení?

  • Které rady z internetu ti přinesou víc škody než užitku.
  • Které běžně dostupné produkty v domácnosti mají blahodárné účinky na pleť.
  • Jakou zásadou bychom se měli řídit, pokud si chceme udržet mladou a zdravou pleť.
  • Která ingredience z domácnosti ti skutečně pomůže redukovat celulitidu.
  • Co dělat, pokud tě trápí bolavé koutky rtů.
Dočíst článek
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 163616 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Pizza v Oggi ZDARMA , Burger v Roxore ZDARMA nebo Poukázka v hodnotě 800 korun na nákup v 4camping
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse