Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. února 2025 v 15:06
Čas čtení 2:11
Anna-Marie Vondráková

Tohle jsou nejlepší české polévky podle turistů. Zvítězil oblíbený lék na kocovinu

Tohle jsou nejlepší české polévky podle turistů. Zvítězil oblíbený lék na kocovinu
Zdroj: Freepik/na voľné použitie
ZAJÍMAVOSTI KAM NA JÍDLO
Uložit Uložené

Web TasteAtlas pravidelně zveřejňuje žebříčky oblíbenosti různých jídel po celém světě. V jednom z nejnovějších příspěvků přinesl porovnání těch nejlepších českých polévek.

Platforma své řazení zakládá na hodnocení reálných lidí ze zahraničí. Výsledky některých anket jsou občas překvapivé, i mezi nejlepší polévky se dostaly ty, které třeba u nás tolik nebodují. Aktualizovaný žebříček polévek zveřejnil TasteAtlas teprve nedávno, výsledky jsou tak velmi aktuální.

Doporučeno
RECENZE: Viděli jsme všechny díly nového Daredevila. Marvel natočil svůj nejlepší seriál, brutální akcí se tady nešetří RECENZE: Viděli jsme všechny díly nového Daredevila. Marvel natočil svůj nejlepší seriál, brutální akcí se tady nešetří 5. března 2025 v 9:01
Doporučeno
Spánek delší než 9 hodin nebo samota. Podívej se, jaké faktory mohou výrazně ovlivnit délku života Spánek delší než 9 hodin nebo samota. Podívej se, jaké faktory mohou výrazně ovlivnit délku života 26. února 2025 v 16:56
Doporučeno
Nejdražší kousek v šatníku, který nikdy nebude out. Vyraz s námi na Moravu podívat se, jak se šijí kroje Nejdražší kousek v šatníku, který nikdy nebude out. Vyraz s námi na Moravu podívat se, jak se šijí kroje 26. února 2025 v 13:00

10. Gulášová polévka

„Gulášovka, je základem mnoha domácností i restaurací, se často podává s chlebem a lze si ji vychutnat jako předkrm nebo hlavní chod,“ uvádí web. A má rozhodně pravdu, přeci jen je polévka z masa, brambor a koření vlastně o něco lehčí verzí guláše a vychutnat si ji můžeš v téměř každé pořádné české restauraci či hospodě.

Bufet Na Hrádzi
Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

9. Fazolová polévka

Toto může být pro mnohé překvapením, přeci jen fazole zrovna nepatří mezi hojně oblíbené ingredience. Pokud ale máš luštěniny v oblibě, fazolová polévka by podle turistů určitě neměla chybět na tvém jídelníčku. Obvykle se skládá z bílých fazolí vařených v aromatickém vývaru spolu s bramborami, kořenovou zeleninou a uzeným masem, dochutit ji můžeš i zakysanou smetanou.

fazolová polévka
Zdroj: Wiki Commons/stephanie monfette/volně k užití

8. Cibulačka

Ačkoli cibulačka pochází z francouzské kuchyně, česká verze je i u nás velmi oblíbená. Jedná se o jednoduchý a ostrý pokrm sestávající z karamelizované cibule vařené s vývarem na bázi masa nebo zeleniny. Obvykle se podává s křupavými plátky chleba a vrstvou strouhaného sýra navrchu. Někteří do ní přidávají i houby nebo brambory.

cibulačka
Zdroj: freepi/chandlervid85/volně k použití

7. Bramboračka

Klasická polévka z brambor a hub se dostala na sedmou pozici. „Ačkoli byla původně považována za jídlo chudých, stala se tato krémová bramborová polévka známá jako bramboračka jednou z klasik české kuchyně,“ připomíná TasteAtlas.

bramboračka
Zdroj: Wikimedia/volně k užití

6. Houbová polévka

Opět trochu kontroverzní pokrm, houbovou polévku prostě buď miluješ, nebo nenávidíš. Připravit si ji můžeš z čerstvých či sušených hub, které si navíc můžeš vlastnoručně nasbírat. Polévka se obvykle dochucuje majoránkou a kmínem a podávat bys ji měl*a vždy teplou.

Houbová polévka.
Houbová polévka. Zdroj: Wiki Commons/Arnaud 25/volně k užití

5. Rajčatová polévka

Tato krémová a osvěžující polévka z čerstvých rajčat nebo z rajčatového protlaku tě zahřeje v zimě i osvěží v létě. Obvykle se dochucuje bobkovým listem, novým kořením nebo hřebíčkem a zahušťuje se osmaženou cibulí a moukou. Nahoru doporučujeme přidat lístky bazalky.

rajčatová polévka
Zdroj: Freepik/rawpixel.com/volně k použití

4. Zelná polévka

O tom, jak zdravé kysané zelí je, se tu asi nemusíme rozepisovat. Není tak divu, že se zelná polévka dostala i do první pětky nejlepších polévek. Připravit si ji můžeš buď klasicky okořeněnou paprikou, nebo můžeš přidat smetanu a dát si zelňačku bílou. Dovnitř pak můžeš na ochucení přidat i klobásu.

Zelňačka.
Zelňačka. Zdroj: Freepik / volně k užití

3. Kulajda

A opět jsme u kontroverzí, kromě hub totiž k přípravě kulajdy potřebuješ i kopr, který je mezi lidmi snad ještě častěji nenáviděný. Nejlépe si ji asi vychutnáš v zimě. Pro tradiční kyselou chuť doporučujeme přidat i trochu octa a na závěr nezapomeň servírovat se zastřeným vejcem.

Ľubomír Šmindák
Zdroj: Archív Ľubomíra Šmindáka

2. Hrachová polévka

Další luštěninou hojně využívanou v české kuchyni je hrách. Většině z nás se asi hned vybaví šedozelená kaše ze školních jídelen, pokud si ale na polévce dáš záležet a k hrášku přidáš různé druhy kořenové zeleniny, klidně i uzené maso a koření, jako je kmín nebo majoránka, určitě tě překvapí. Nahoru můžeš přidat i zakysanou smetanu a hlavně dokřupava usmažené či opečené krutony.

Hrachová polévka.
Hrachová polévka. Zdroj: Freepik/na voľné použitie

1. Česnečka

No a absolutním vítězem mezi cizinci se stala polévka česneková. „Podle Čechů je nejlepším lékem na nachlazení nebo kocovinu mísa česnečky,“ píše server a my nemůžeme nesouhlasit. Nejlépe si ji navíc vychutnáš s čerstvými krutony a strouhaným sýrem.

Česnečka
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/Dezidor/na voľné použitie
Domů
Sdílet
Diskuse