Web TasteAtlas pravidelně zveřejňuje žebříčky oblíbenosti různých jídel po celém světě. V jednom z nejnovějších příspěvků přinesl porovnání těch nejlepších českých polévek.
Platforma své řazení zakládá na hodnocení reálných lidí ze zahraničí. Výsledky některých anket jsou občas překvapivé, i mezi nejlepší polévky se dostaly ty, které třeba u nás tolik nebodují. Aktualizovaný žebříček polévek zveřejnil TasteAtlas teprve nedávno, výsledky jsou tak velmi aktuální.
10. Gulášová polévka
„Gulášovka, je základem mnoha domácností i restaurací, se často podává s chlebem a lze si ji vychutnat jako předkrm nebo hlavní chod,“ uvádí web. A má rozhodně pravdu, přeci jen je polévka z masa, brambor a koření vlastně o něco lehčí verzí guláše a vychutnat si ji můžeš v téměř každé pořádné české restauraci či hospodě.

9. Fazolová polévka
Toto může být pro mnohé překvapením, přeci jen fazole zrovna nepatří mezi hojně oblíbené ingredience. Pokud ale máš luštěniny v oblibě, fazolová polévka by podle turistů určitě neměla chybět na tvém jídelníčku. Obvykle se skládá z bílých fazolí vařených v aromatickém vývaru spolu s bramborami, kořenovou zeleninou a uzeným masem, dochutit ji můžeš i zakysanou smetanou.

8. Cibulačka
Ačkoli cibulačka pochází z francouzské kuchyně, česká verze je i u nás velmi oblíbená. Jedná se o jednoduchý a ostrý pokrm sestávající z karamelizované cibule vařené s vývarem na bázi masa nebo zeleniny. Obvykle se podává s křupavými plátky chleba a vrstvou strouhaného sýra navrchu. Někteří do ní přidávají i houby nebo brambory.

7. Bramboračka
Klasická polévka z brambor a hub se dostala na sedmou pozici. „Ačkoli byla původně považována za jídlo chudých, stala se tato krémová bramborová polévka známá jako bramboračka jednou z klasik české kuchyně,“ připomíná TasteAtlas.

6. Houbová polévka
Opět trochu kontroverzní pokrm, houbovou polévku prostě buď miluješ, nebo nenávidíš. Připravit si ji můžeš z čerstvých či sušených hub, které si navíc můžeš vlastnoručně nasbírat. Polévka se obvykle dochucuje majoránkou a kmínem a podávat bys ji měl*a vždy teplou.

5. Rajčatová polévka
Tato krémová a osvěžující polévka z čerstvých rajčat nebo z rajčatového protlaku tě zahřeje v zimě i osvěží v létě. Obvykle se dochucuje bobkovým listem, novým kořením nebo hřebíčkem a zahušťuje se osmaženou cibulí a moukou. Nahoru doporučujeme přidat lístky bazalky.

4. Zelná polévka
O tom, jak zdravé kysané zelí je, se tu asi nemusíme rozepisovat. Není tak divu, že se zelná polévka dostala i do první pětky nejlepších polévek. Připravit si ji můžeš buď klasicky okořeněnou paprikou, nebo můžeš přidat smetanu a dát si zelňačku bílou. Dovnitř pak můžeš na ochucení přidat i klobásu.

3. Kulajda
A opět jsme u kontroverzí, kromě hub totiž k přípravě kulajdy potřebuješ i kopr, který je mezi lidmi snad ještě častěji nenáviděný. Nejlépe si ji asi vychutnáš v zimě. Pro tradiční kyselou chuť doporučujeme přidat i trochu octa a na závěr nezapomeň servírovat se zastřeným vejcem.

2. Hrachová polévka
Další luštěninou hojně využívanou v české kuchyni je hrách. Většině z nás se asi hned vybaví šedozelená kaše ze školních jídelen, pokud si ale na polévce dáš záležet a k hrášku přidáš různé druhy kořenové zeleniny, klidně i uzené maso a koření, jako je kmín nebo majoránka, určitě tě překvapí. Nahoru můžeš přidat i zakysanou smetanu a hlavně dokřupava usmažené či opečené krutony.

1. Česnečka
No a absolutním vítězem mezi cizinci se stala polévka česneková. „Podle Čechů je nejlepším lékem na nachlazení nebo kocovinu mísa česnečky,“ píše server a my nemůžeme nesouhlasit. Nejlépe si ji navíc vychutnáš s čerstvými krutony a strouhaným sýrem.
