Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
30. března 2016 19:16
Čas čtení 0:00
Phari

Dotek, který dokáže zabít. Tajemná bojová technika lidi fascinuje dodnes

ZAJÍMAVOSTI BOJOVÉ SPORTY
Uložit Uložené

Zabít člověka díky jednomu úderu? Je to vůbec možné, nebo jde jen o nepodložené historky?

„Udeřím tě tak, že do pár týdnů zemřeš,“ podobná věta se objevuje v řadě filmů. Je však možné zabít člověka jedním, na první pohled neškodným úderem? Nebo jde jen o výmysl lidí s velkou fantazií? Nic nepolarizuje svět bojových umění tak jako Dim Mak - dotek smrti, technika opředená stovkami historek.
 
Vznik Dim Maku se datuje do 14. století. Připisuje se slavnému taostickému mnichovi jménem Chang San-Feng. Jeho jméno se mimo jiné zmiňuje i při počátcích východního umění Tai Chi. Osoba Chang San-Fenga je dodnes spojena se spoustou neuvěřitelných příběhů. Traduje se, že dosáhl duchovního statusu, který mu dopomohl k tomu, aby se dožil 200 let. Neuvěřitelně působí i historka, že dokázal procestovat stovky kilometrů denně, v době, kdy lidé používali k přepravě po souši výhradně koňské povozy. Ve východní kultuře má tato postava status legendy a člověka, který dosáhl vyššího duchovního poznání.

Dotek, který dokáže zabít. Tajemná bojová technika lidi fascinuje dodnes

Spolu se svými učenci se mimo jiné zabýval zkoumáním podstaty lidského těla. Díky výzkumu přišel k poznání, že stimulováním jistých bodů je možné měnit tepovou frekvenci, svalové kontrakce či krevní tlak. Tímto způsobem bylo možné léčit některé nemoci. Koncept Yin Yang se však potvrdil i v této situaci. Netrvalo dlouho a Chang San-Feng, kterému byla blízká shaolinská bojová umění, začal zkoumat, jak by se tyto body daly využít v boji proti nepříteli. Traduje se, že po letech zkoumání získal přesné poznatky o tom, jakou silou, kam a v jakém úhlu udeřit tak, aby soupeře lokálně paralyzoval, respektive přivedl k smrti.
 
Velké tajemství Dim Mak bylo přísně střežené, aby se nedostalo k nepovolaným lidem, kteří ho mohli nekalými praktikami zneužít pro vlastní prospěch. Poznání, kterého dosáhl, později údajně svěřil svému studentovi jménem Wang Zongyue. Ten pokračoval v práci svého ctěného mistra a s technikou seznámil své nejlepší studenty. Ti tajemství hlídali, pokračovali ve zdokonalování smrtícího systému a předávali ho dalším generacím učenců.

Existenci možnosti, že jedním přesným úderem je možné zabít člověka, podporují i ​​některé poznatky moderní medicíny. Latinský termín commotio cordis označuje srdeční komplikace, které mohou nastat po jediném úderu do hrudi. Při takovém incidentu nepřichází k poškození srdce, ale přeruší se elektrická stimulace, která reguluje srdeční tep a prakticky okamžitě přichází k zástavě srdce. Možná vás napadne, že udeřit člověka do hrudi dokáže kdokoliv a nemusí přitom ovládat kung fu ani karate. Opak je však pravdou. Rána s přesnou razancí musí být vyslána v jedinečném úhlu během 10 až 30milisekundovém okna mezi úderem srdce. Je těžké s určitostí pojmenovat všechny „doteky smrti“ a jejich přesný výklad. Někdo zmiňuje jeden úder, další jsou zase přesvědčeni, že efektivní útok se skládá vždy z kombinace více ran. Říká se, že ti nejvyšší mistři ovládají údery, jejichž následky se mohou projevit v různých časových intervalech. Jeden atak ochromí tělo okamžitě, jiný za několik týdnů. V některých případech se potíže vedoucí k smrti mohou údajně projevit v horizontu několika let. Komplikace se většinou projevují jako klasické zdravotní problémy, je prakticky nemožné vypátrat člověka, který smrt zapříčinil.

Veřejnost západního světa se poprvé dozvídá o Dim Mak v 60. letech 20. století díky Johnu Keehanovi a.k.a. Count Dante, který se netajil tím, že mu bylo svěřeno celé tajemství a dokonale ho ovládal. Bojová umění zpopularizoval z velké části díky komiksům, v nichž se sám objevoval a označoval se jako „nejvražednější žijící muž“. Mimo jiné vlastnil černý pás v karate.

Dotek, který dokáže zabít. Tajemná bojová technika lidi fascinuje dodnes

V jednom komiksu prohlásil, že mistr Dim Mak dokáže s lehkostí zabít judo, karate, kung fu či aikido experty jen použitím tlakového úderu prstů. Říká se, že mezi starými mistry bojových umění vládlo velké znepokojení a hněv kvůli prozrazování jejich tajemství. Count Dante umřel už jako 36letý ve spánku kvůli vnitřnímu krvácení.
 
Dotek smrti se však nejčastěji spojuje se jménem Bruce Lee. Legendární mistr bojových umění, herec a filozof měl největší podíl na zpopularizovaní Wing-čeun a prakticky celé východní kultury boje v 20. století. Ve věku 32 let byl na vrcholu své kariéry a těšil se skvělé fyzické kondici. Točil filmy, seriály, dělal přednášky a dokonce založil školu vlastního bojového umění zvaného Jeet Kune Do. Zkombinoval v něm ty nejefektivnější prvky z nejslavnějších východních umění.
 
Večer 20. července 1973 si šel kvůli bolesti hlavy lehnout, ale už se nikdy neprobral. Jako příčina smrti byl určen mozkový edém. Měl vzniknout jako alergická reakce na Equagesic, lék proti bolesti obsahující uvolňovač svalstva a aspirin, který si v ten den vzal.

Dotek, který dokáže zabít. Tajemná bojová technika lidi fascinuje dodnes

Mnoho lidí ještě i dnes věří, že Bruce Lee byl zabit dotykem smrti, protože šířil východní tajemství mezi lidmi ze západu, ke kterým se tyto poznatky nikdy neměly dostat. Opodstatněnost těchto teorií později posílil i jeho osobní lékař Don Langford, který zpochybnil Equagesic jako hlavní příčinu smrti. Jiní jsou přesvědčeni, že na jeho smrti měla podíl čínská Triáda ovládající byznys v Hongkongu, které se Bruce Lee odmítl podřídit. Dim Mak - dotek smrti je stále nejzáhadnější částí bojových umění, která neustále fascinuje tisíce lidí po celém světě.
 

Samozřejmě, nedoporučujeme tyto praktiky zkoušet na (ne)přátelích. Raději je ohromte nějakou zajímavostí, kterou jste se v článku dozvěděli.

Domů
Sdílet
Diskuse