Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. října 2016 9:35
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

TSAR: Nejničivější bomba světa, jejíž výbuch o síle 60 milionů tun TNT vychýlil zemskou osu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Odpálení největší lidmi vyrobené bomby mělo katastrofální následky.

V posledních dnech slyšíme v rádiích či v televizi stále více zpráv o odpalování různých výbušnin (případně i sebe sama) ve světě. Nastal čas rozloučit se na chvilku se současností plnou nepříjemných aspektů a nahlédnout do ne až tak dávné historie plné zajímavých příběhů.

Jeden z nich je o největší, nejnebezpečnější a nejvýbušnější odpálené bombě světa a bohužel je pravdivý. TSAR byla vodíková bomba vyrobená v SSSR, která explodovala silou 60 milionů tun TNT náloží. TSAR byla jednou z prvních bomb typu Teller-Ulam, což znamená, že je nálož v hlavici rozdělena na dvě části. Právě TSAR měla otestovat možné vojenské využití a být zdrojem informací, které na papíře vypočítat prostě není možné - probíhala Studená válka a mít pár ničivých a hlavně účinných bomb v zásobě bylo pro danou zemi výhodou.

TSAR: Nejničivější bomba světa, jejíž výbuch o síle 60 milionů tun TNT vychýlil zemskou osu
Zdroj: wikimedia


Na plány do té doby největší bomby se zavázali sovětští konstruktéři již v 50. letech, celý projekt byl však oficiálně schválen až v červenci 1961 tehdejším prvním tajemníkem Chruščovem. Jeden z nich, Igor Kurčatov (vedoucí sovětského programu pro výrobu atomové bomby, byl po něm jistou dobu pojmenovaný 106. prvek), prohlásil, že má-li být bomba opravdu ztělesněním slova destrukce, ideální by bylo přidat ještě třetí nálož. K tehdejší stavbě bomby se tedy začal přidávat další plášť s náložemi izotopu uranu-238 a bomba by v takovém stadiu dosáhla výbušnost ekvivalentní asi 100 - 150 milionům tun TNT. Vyskytly se však obavy o možném nenávratném porušení zemské kůry, tak se třetí nálož nakonec odmontovala. Následně měl celý tým dvanáct týdnů na vyřešení některých delikátních problémů, například kdo a jak odpálí a dopraví 27tunovou bombu schopnou vyhladit všechno živé v několik stovek kilometrů širokém okruhu.
 
Po několikanásobném brainstormingu bylo prohlášeno, že bombu shodí letadlo, bude na ní však připevněn extra velký padák, aby mělo dostatečný čas opustit inkriminované místo. Samotný padák byl třikrát větší než padák, kterým přistávají kosmické lodě a na dva měsíce zcela ochromil sovětský nylonový průmysl.

TSAR: Nejničivější bomba světa, jejíž výbuch o síle 60 milionů tun TNT vychýlil zemskou osu
Zdroj: wikimedia

TSAR byla shozena během dopoledne 30. října 1961 nad souostrovím Nová Země, jednou z nejsevernějších ploch státu. Vypuštěna byla z výšky 10 000 metrů, aktivovala se o pět a půl kilometru níže. Ohnivá koule, kterou bomba způsobila, měla průměr přes 9 kilometrů, atomový hřib dosáhl výšky 64 kilometrů. Zároveň to byla největší nárazová přeměna energie vůbec - celkový výkon bomby dosáhl kolem 1% výkonu Slunce. Navíc, TSAR dopomohla k mírnému naklonění zemské osy - její úhel se průběžně mění mezi hodnotami 22 a 24 stupňů, výbuch sovětské bomby ji nárazově posunul asi o čtvrtinu sekundy, čímž jsme předběhli asi dva roky celého cyklu. Není to však až tak neobvyklé, konkurencí může být například 8krát ničivější zemětřesení v Japonsku v roce 2011.
 
Sovětská bomba byla přibližně 12krát výkonnější než ta shozená na Hirošimu. Pokud by se taková bomba odpálila na rovině, byla by schopna zničit celé Polsko a kousek Slovenska. A když jsme už tolikrát zmínili ten trinitrotoluen - bomba TSAR byla výkonná asi jako kostka TNT se stranou 326 metrů. Snad už lidstvo podobný odpal nezažije.

Kráter po bombě je vidět i ze satelitních snímků.

TSAR: Nejničivější bomba světa, jejíž výbuch o síle 60 milionů tun TNT vychýlil zemskou osu
Zdroj: Google
Domů
Sdílet
Diskuse