Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. října 2016 15:52
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Podle mnohých je Halloween americkým svátkem. Jeho původ však sahá do Evropy

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Za celou tradici ve skutečnosti mohou Keltové.

Na sociálních sítích lze nalézt množství nenávisti k Halloweenu - podle mnohých jde o americký svátek, doslova představitele trendu vytlačování domácích tradic moderním západním světem. Dokonce už i v množství českých obcí praktikuje klasické trick or treat, což některým lidem vadí, protože se tak podle nich zapomíná na prvotní podstatu období Dušiček.
 
Dnes je z Halloweenu sice bezpochyby komerční a poamerikanizovaný svátek, ale jeho počátky se zemí za velkou louží nemají nic společného. Jeho původ je ve skutečnosti sahá ke starým Keltům z dob před 2000 lety - ti se v noci na prvního listopadu loučili s létem a vítali zimu. K tomu samozřejmě patřilo i uctívání patřičných bohů. Právě bůh zimy pro ně nebyl zrovna nejsympatičtější - kníže smrti Samhain podle nich vyvolával mrtvé duše, aby ovládly vše živé. Kvůli tomu si Keltové vytvářeli strašidelné masky, o kterých si mysleli, že jim pomohou zalíbit se mrtvým duším. Celkovou podobu tomu však dal až papež Bonifác IV., Který ze svátku chaotického odhánění zlých duchů udělal „Svátek všech svatých“. Právě z tohoto počinu vznikl i název Halloween - jde o zkomoleninu názvu All Halows' Evening, čili něco jako Večer všech svatých.

Podle mnohých je Halloween americkým svátkem. Jeho původ však sahá do Evropy
Zdroj: wikimedia | Raysonho

Do dnešní podoby Halloweenu se však přimíchaly zvyky mnoha národů - například taková dýně má kořen v irské pověsti, tedy v zemi, odkud „zakladatelé“ Halloweenu pocházeli. Podle ní se jistému Jackovi (od toho i anglický název Jack'o'Lantern) podařilo chytit samotného ďábla. Toho však za slib, že se nikdy nedostane do pekla, propustil. Když zemřel, ďábel svůj slib dodržel, ale nechtěli ho vzít ani do nebe. Od ďábla tak dostal věčně hořící uhlík, ten mu podle něj měl ukázat místo, kde by Jack mohl spočinout. Uhlík však pálil, a tak si ho Jack schoval do dýně, které vyryl průzor, aby svítila.
 
Příjezd Haloweenu do Severní Ameriky se nesl ve znění kolonizace. Na některých místech však nebyl velmi populární. Například východní kolonie byly zmáhané silnou protestantskou církví a v 19. století se na celou tradici téměř zapomnělo. Ve vnitrozemí však byla situace o něco uvolněnější, a tak se po čase probojovala i na východ. Po čase se z toho stal svátek zábavy, kostýmů a veselých tváří, který si svou podobu udržel až do dnešních dnů.
 
Je nesporné, že dnes je Halloween mimořádně zkomercializovaný. V USA je čtvrtina všech koupených sladkostí určena právě pro tento svátek. Z původního svátku odhánění zlých duchů se stalo zdobení domů, žádání o sladkosti či strašidelné kostýmy. Je třeba ale dodat, že český ekvivalent tohoto období - Dušičky - probíhají mnohem klidněji, i když se tradiční průběh amerického Halloweenu domáhá svého prostoru i u nás. A co ty? Preferuješ spíše Halloween, jak už nyní víme, s evropským původem, nebo zastáváš české tradice?

Domů
Sdílet
Diskuse