Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. února 2017 11:50
Čas čtení 0:00
Martin B.

Je vysoká škola pro každého správným řešením? Podívali jsme se, kdy se na výšku jít vyplatí a kdy raději zvážit alternativu

ZAJÍMAVOSTI SLOVENSKO VYSOKÁ ŠKOLA
Uložit Uložené

Období přihlášek je v plném proudu, ve vzduchu však visí nejistota

Byly časy, kdy byla výška po střední jasnou volbou. Časy se však změnily a jak ukazují výsledky, ne každému se 5 let po maturitě navíc zcela vyplatilo. Ve společnosti vzniklo napětí, kdy stále více lidí zpochybňuje přínos českých a slovenských univerzit, navíc se zdá, že je to každým rokem stále intenzivnější. A protože mnoho mladých stojí právě před rozhodnutím, zda na výšku jít a kam, rozhodli jsme se podívat na výhody a nevýhody vysoké školy + alternativy, které dávají smysl.

Proč na výšku jít?

1. Na vysoké škole vznikají nová přátelství 

Pravděpodobně nemáš práci na plný úvazek, kde by si trávil většinu volného času, možná bydlíš i na intru, obklopen stovkami dalších mladých lidí se stejnou životní situací. Vysoká škola nebere až tak mnoho času (není pravidlem), nemáš příliš mnoho povinností a všude setkáváš lidí, kteří také nevědí co s volným časem. Výsledek? Kopec zábavy, bezesné noci, párty, sport a hodně piva. A to je zaručený recept k tomu, aby vzniklo pevné přátelství, nemluvě o tom, že výška je poslední příležitost v životě, kde se dá navázat přátelství relativně bez problémů.

2. Na vysoké škole vznikají pevné profesionální vztahy

Největším benefitem vysoké školy je podle mě fakt, že si obklopen vrstevníky, kteří pravděpodobně mají vysoké ambice v tvém oboru, plus zkušenými vyučujícími a lektory, kteří v tomto oboru zřejmě již něčeho dosáhli. Ne každý vyučující je automaticky příkladem hodným následování, ale mnozí ti dokáží otevřít dveře k novým příležitostem a zformovat tě do lepší podoby.

3. Stále existují profese, které bez vysoké školy nejdou

Lékařem, právníkem nebo architektem se asi bez výšky nestaneš. Pokud se tvůj sen týká něčeho, kde se bez titulu neobejdeš, asi absolutně není o čem debatovat. Jiná cesta neexistuje.

Je vysoká škola pro každého správným řešením? Podívali jsme se, kdy se na výšku jít vyplatí a kdy raději zvážit alternativu
Zdroj: Wikimedia.org

 

Proč na výšku nejít?

1. Kvalita vzdělání je na některých univerzitách příšerná

Největším problémem může být fakt, že některé univerzity (vyučující) přestaly pojímat přednášky jako prostor pro diskusi, zakázaly kritické myšlení a začali vnímat studenty pouze jako produkt, který je třeba před "prodejem" do světa vytvarovat k obrazu svému. A protože tito vyučující jsou často starší lidé, kteří v sobě mají hluboce zakořeněné přesvědčení, není výjimkou, že i když studuješ něco, co se mění prakticky každý den (např. Marketing), stále musíš používat skripta z roku 1990.

2. Vysoká nás nepřipravuje na reálný život

V období po maturitě je vysoká nejčastějším důvodem, proč se mnozí z nás osamostatní. Je to však skutečný život? Je skutečný život to, že se tisknete v malém pokoji tři? Je skutečný život to, že 2-3 krát týdně si na párty? Je skutečný život to, že se vyhýbáš povinnostem (přednáškám) a nikdo tě za to nepotrestá? Je skutečný život to, že každé dva týdny taháš domů tašku plnou špinavých věcí, aby ti jejich máma vyprala a vyžehlila? Podle mě ne. Řekněme si narovinu, život během výšky jsou prakticky roky bezstarostnosti.

Je vysoká škola pro každého správným řešením? Podívali jsme se, kdy se na výšku jít vyplatí a kdy raději zvážit alternativu
Zdroj: Quickmeme.com
 

3. Dokážeš se kvalitněji vzdělávat na internetu

Je to otázka disciplíny a schopnosti umět správně vyhledávat, ale na internetu je už opravdu všechno, během pár týdnů jsi schopný získat znalosti, které by tě ve škole učili rok a naučit se prakticky cokoliv, co tě napadne. Ať už jsou to kurzy marketingu přes Digitální garáž od Googlu, online kurzy na Truniversity, programování přes další službu learn2code, webové stránky přes Webrebel, skvělé kurzy pro umělce na zahraničním Creativelive či cizí jazyky přes Duolingo, tyto kanály často přinášejí podstatně vyšší hodnotu za méně času a peněz, jak roky na nesprávně zvolené univerzitě. Možná se na internetu nenaučíš transplantovat srdce, ale posunout své Photoshopové skilly na vyšší úroveň není problém.

Jaké jsou možnosti, když na výšku nechceš?

1. Vlastní byznys

Založit si vlastní projekt nebylo nikdy jednodušší. Stačí ti základní znalost internetu, jedna doména, jedna webová stránka a můžeš začít nabízet lidem hodnotu. Není to sice tak jednoduché, jak se na první pohled zdá, plus mnozí v silné touze vydat se na cestu podnikatele dokáží přijít s opravdu hloupými nápady, ale každý jeden neúspěšný projekt je mega zkušenost, aby to možná jednou vyšlo a ty jsi žil celý zbytek života sám na sebe.

2. Dočasná běžná práce

Jelikož je naše generace jistým způsobem rozmazlená, začínají být stále žádanější vlastnosti jako dobrá pracovní morálka, schopnost fungovat v kolektivu, schopnost respektovat autority, atd. Odložit školu o 1-2 roky později a zkusit si skutečný život je lekce, jakou ti nedá ani nejlepší univerzita na Slovensku. A když pak nastoupíš, budeš o kilometry vpřed před svými spolužáky.

Je vysoká škola pro každého správným řešením? Podívali jsme se, kdy se na výšku jít vyplatí a kdy raději zvážit alternativu
Zdroj: Pexels.com

3. Dobrovolnictví

Mnozí máme sen vyzkoušet si život v zahraničí, nabrat zkušenosti a zocelit charakter. Dobrovolnictví se jeví jako parádní volba, která drasticky nabírá na popularitě a na světě existuje tolik programů a služeb, že dostat se kamkoli na světě a dělat cokoli na světě za ubytování a stravu se jeví jako hračka. Chovat koně na Islandu? Pomáhat na farmě v Austrálii? Vyučovat jógu v Brazílii? Výběr je obrovský a z takové zkušenosti člověk těží celý život. 

Závěr

Výška má, jako všechno, svá pozitiva a negativa. Jedno je však jisté. Pokud se již rozhodneš pro výšku, kašli na titul a hledej kvalitní vzdělání. A v tom tkví přesně celá problematika. Pokud tě dokáže škola připravit na život a tvé budoucí povolání lépe než ty sám, je to ta správná cesta. Pokud je to však naopak a ty jsi schopen dokázat velké věci a naučit se mnohem více, než by tě byli naučili na škole, v tom případě by to bylo opravdu pět ztracených let.

Domů
Sdílet
Diskuse