Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. dubna 2017 10:54
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Školka, kde se děti učí řezat dřevo, válejí se v blátě a snaží se porozumět přírodě. Žádné moderní technologie bys tam nenašel

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vztah ke přírodě je třeba budovat odmalička.

Dnešní malé děti ztrácejí kontakt se skutečnou realitou a už odmalička jsou zvyklé na neustálý přístup k moderním technologiím, kterými jim rodiče nahrazují klasické hračky a pobyt na čerstvém vzduchu. Britská školka, respektive centrum denní péče pro děti Elves and Fairies Woodland Nursery, nacházející se v hrabství Dorset, proto již v roce 2007 pochopila, že děti potřebují budovat svůj vztah k přírodě, a tak bys tam těžko hledal smartphony, počítače, herní konzole či dokonce tekoucí vodu. Děti si tam rodiče mohou odložit a zároveň vědí, že je místní učitelé naučí to, jak se k přírodě správně chovat, umět v ní přežít a ještě ji i využít ve svůj prospěch.
 
Děti jsou na čerstvém vzduchu prakticky celý den a školka se řídí heslem, že neexistuje špatné počasí, ale pouze špatné oblečení, a proto ať prší, nebo svítí slunce, děti blázní a lezou po stromech. Kromě toho se učí i základní návyky, aby byly schopny přežít v přírodě a v jejich rukou se často ocitají i nástroje jako pilky či kladiva. Na výuku matematiky si často nasbírají paličky, aby je mohly počítat a dokonce si pěstují i ​​vlastní bylinky, protože z nich pečou svůj chléb. Možná to na první poslech zní trochu přehnaně, jenže zpráva od britské vzdělávací inspekce (Ofsted) ukázala, že děti ve školce vykazují výjimečné sebevědomí a ještě i vysokou míru nezávislosti, což je v takovém nízkém věku zcela neobvyklé. Přírodní školka proto získala mimořádně dobrá hodnocení, která by jí mohla závidět i mnohem prestižnější zařízení a my bychom jí určitě šanci s radostí dali také.

Domů
Sdílet
Diskuse