Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. července 2017 21:42
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Na území Madagaskaru kdysi žila bestie obřích rozměrů. Obdoba krokodýla svými zuby roztrhala všechno

ZAJÍMAVOSTI PRAVĚK
Uložit Uložené

Bylo nebylo, Razanandrongobe sakalavae si cestu razilo.

Nuda na Zemi nikdy nebyla. Už od té doby, kdy se po mořích a souši začali pohybovat životaschopní predátoři bojující o své každodenní přežití. Člověku ihned přijdou na mysl dinosauři. A proč ne, byli dokonalí. Upřímně, kdo by nějakého prehistorického ještěra nechtěl vidět na vlastní oči? Bohužel, v současnosti se můžeme podívat akorát tak na jejich pozůstatky ve formě zkamenělin a nalezených kostí. Na seznamu krvelačných bestií momentálně vzbudil pozornost další tvor z dávných dob. Žil na území dnešního Madagaskaru a byl na vrcholu tamního potravního řetězce. A to ne jen tak pro nic za nic.

Jeho přibližná rekonstrukce zhotovená počítačem. Vidět můžete zuby ostré jako žiletky a mohutnou čelist, z jejíhož sevření se už nic nedostalo.

Na území Madagaskaru kdysi žila bestie obřích rozměrů. Obdoba krokodýla svými zuby roztrhala všechno
Zdroj: Fabio Manucci

Jak vědci zjistili, „gigantický krokodýl“ byl 7 metrů dlouhý a ve své tlamě ukrýval nabroušené zuby jako slavný Tyranosaurus rex. Navíc měl mimořádně silnou čelist, díky čemuž neměl problém roztrhat jakoukoliv kořist. S nejvyšší pravděpodobností byl schopen se dokonce i postavit na zadní nohy. Ať už kvůli útoku na svou oběť nebo z nouze a podobně. Abychom byli podrobnější, zařazuje se jako příbuzný poddruhu Notosuchia, což byli plazi žijící převážně na suchu. Námi zmiňovaný tvor je přezdívaný také jako Razanandrongobe sakalavae, což v překladu do češtiny znamená „obrovský ještěří předek z oblasti Sakalava“.

Pro srovnání s běžným člověkem. Na první pohled obyčejný krokodýl, jenže... Ještěže nic podobného dnes na Zemi nežije, že?

Na území Madagaskaru kdysi žila bestie obřích rozměrů. Obdoba krokodýla svými zuby roztrhala všechno
Zdroj: Marco Auditore

Setkat se s ním tváří v tvář rozhodně nebylo pro žádné zvíře ničím vytouženým. Italští a francouzští paleontologové, kteří se jeho výzkumem zabývají, tvrdí, že díky svým podmínkám byl schopný v klidu lámat kosti či trhat šlachy. Suma sumárum, jde tedy o nejstaršího předchůdce zmiňovaného druhu Notosuchia. Zjišťujeme také, že byl mimořádně velký a své loviště nacházel v jižních oblastech Gondwany, což byla dávná prapevniny na jižní polokouli Země.

Domů
Sdílet
Diskuse