Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. července 2017 17:24
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Umělkyně postavila Parthenón ze 100 tisíc zakázaných knih na místě, kde nacisté v roce 1933 spálili 2 tisíce nepohodlných titulů

ZAJÍMAVOSTI KNIHY
Uložit Uložené

Parthenón symbolizuje boj proti politickému útlaku.

Argentinská umělkyně Marta Minujín s pomocí mnoha dobrovolníků postavila v německém městě Kassel repliku řeckého Parthenónu. Antický chrám sestává z přibližně 100 tisíc knih, které jsou v různých zemích po celém světě i dodnes zakázány a jejich obyvatelé se k nim oficiální cestou nemohou dostat. Identifikovala jich více než 170 a organizátoři festivalu Documenta 14 jí s velkou radostí pomohli dostat celý projekt do finální podoby. Dnes 74letá umělkyně svůj výtvor s názvem The Parthenon of Books nazvala symbolem v boji proti politickému útlaku svobody projevu, svobody slova i svobody myšlení a pro jeho výstavbu zvolila velmi trefné místo. Právě ve městě Kassel, kde dnes stojí její chrám, spálili nacisté v roce 1933 více než 2000 knih, které se rozhodli zakázat a vydali se na cestu přísné cenzury. Umělkyně dokonce na výstavbu svého chrámu nepoužila ani jednu z nejkontroverznějších knih, Mein Kampf od Adolfa Hitlera, protože právě on jako hlavní představitel nacistické třetí říše bojoval za cenzuru a umlčování nepohodlných oponentů.








Příspěvek sdílený Voe (@voework),


Domů
Sdílet
Diskuse