Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. července 2017 16:15
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Praha patří mezi dvacet nejkulturnějších měst v EU. Porazila i Berlín, Řím nebo Londýn

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Evropská komise letos poprvé sestavila žebříček nejživějších kulturních měst Evropy.

Tak máme být zase jednou na co pyšní. V minulém týdnu totiž zveřejnila Evropská komise výsledky šetření kulturního stavu, společenského vyžítí obyvatel a obecného potenciálu 168 měst 30 evropských zemí. Nezapomnělo se ani na Prahu a nutno říci, že si vůbec nevedla zle. Ve své kategorii, tedy v kategorii XXL, kde byly města s minimálně milionovým počtem obyvatel, se umístila na krásném třetím místě. Nechala za sebou i takové metropole, jako je například Berlín nebo Londýn. Lepší se v této kategorii zdál být pouze Mnichov a Paříž. V souhrnných výsledcích všech měst Praha skončila na dvacátém místě společně s italským Milánem a patří tak do opravdové evropské kulturní elity. 

Praha patří mezi dvacet nejkulturnějších měst v EU. Porazila i Berlín, Řím nebo Londýn
Zdroj: flickr.com/Jan Fidler

A čím dokázalo české hlavní město Evropskou komisi nejvíce zaujmout? Velikým počtem muzeií, koncertů, show, divadel a obecné spokojenosti návštěvníků s kulturními zařízeními. Bodovalo také v otázce dopravní dostupnosti nebo zaměstnávání v nových podnicích a jiných tvůrčích odvětvích. Na konkrétní výsledky se můžeš podívat tady.

Domů
Sdílet
Diskuse