Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. srpna 2017 13:06
Čas čtení 0:00
Daniel Michalík

Nejbizarnější zákroky cenzorů v moderních filmech aneb proč se Rose nemohla ukázat nahá v Titanicu 3D

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Nevěřili byste, proč byli v některých zemích zakázáni Simpsonovi, E.T nebo Deadpool.

V jednom z mých posledních článků jsme se věnovali elementu, který se začal uplatňovat na samotném počátku 20. století a používá se v některých zemích dodnes. Řeč je samozřejmě o filmové cenzuře, a přestože se s ní v moderní době potkáte málokdy, při prvním sledování daného snímky někdy ani nerozeznáte, zda máte před sebou originál nebo jeho upravenou verzi. Článek se nesl převážně v duchu černobílých filmů - podívali jsme se zblízka na to, jak se cenzura vůbec zavedla, jak omezovala jednotlivé skupiny ve společnosti a vysvětlili jsme si pravidla v kodexu, kterými se musela řídit filmová studia. Dnes si toto méně diskutované téma rozvineme o něco více. Ponoříme se do počinů z posledních dekád a představíme si bizarní formy cenzury, ze kterých se budete chytat za hlavu.
 
Jak jsme si již zmínili, v Americe existuje rating filmů a trailerů, o který se stará MPAA (Motion Picture Association of America). Momentálně známe pět druhů ratingů, a to G pro všechny věkové kategorie, PG a PG-13 řídící se věkovou hranicí 13. roku života, R pro dospívající s přítomností rodiče a NC-17 jen pro osoby nad 17 let. U nás máte možnost vidět v kolonce programu kin věkovou přístupnost, avšak v jiných zemích funguje cenzura úplně odlišně. Někdy stačí jen malý podnět k tomu, aby se daný snímek vůbec nepromítal. Co je pro nás nepochopitelné, může být pro jiné země tvrdým pravidlem.

Nejbizarnější zákroky cenzorů v moderních filmech aneb proč se Rose nemohla ukázat nahá v Titanicu 3D
Zdroj: 20th Century Fox

Jako první pěkný příklad uvedeme Cameronův velkolepý Titanic (1997), který je momentálně na druhé příčce v žebříčku celosvětových kino tržeb, a to se ziskem téměř 2,2 miliardy dolarů. V roce 2012 byl znovu uveden do kin formou 3D verze, avšak čínští fanoušci nebyli příliš nadšení. Tedy, byli spíše překvapeni, jak zakročila národní SARFT (State Administration of Radio, Film and Television). Diváci, kteří se těšili na pikantní scénu, v níž Jack maluje ležící Rose, se jí dočkali v neúplném formátu - hollywoodská hvězda byla zobrazena jen od krku nahoru. Nahota se vystřihla, fanoušci odcházeli pobouřeni a od organizace dostali jen veřejný odkaz:
 
„Vzhledem k živým 3D efektům se bojíme, že diváci mohou natahovat ruce dopředu s cílem dotknout se, a tím vyrušovat ostatní při sledování.“ Společnost rovněž prohlásila, že jen mínila zabránit konfliktům mezi diváky. Ano, je to bizarní asi tak, jak to zní. Jeden muž to okomentoval slovy: „Čekal jsem 15 let, abych viděl 3D prsa, ne 3D ledovec.“

Nejbizarnější zákroky cenzorů v moderních filmech aneb proč se Rose nemohla ukázat nahá v Titanicu 3D
Zdroj: 20th Century Fox

Zajímavostí je, že nejen druhý nejziskovější film dostal v Číně ránu od cenzorů, ale také Avatar (2009), který se nachází na samotném vrcholu žebříčku tržeb. Cameron zřejmě nebyl moc nadšený, že jeho projekt byl stažen z kin už po dvou týdnech (je třeba myslet i na fakt, že by Čína přihodila ještě pořádný balík). Podle zdrojů byl důvodem fakt, že se boj domorodých Na'vi z Pandory s vyspělou lidskou technikou příliš podobá občanskému konfliktu v zemi - lidé na venkově se bouří proti vládě, aby ochránili svůj majetek. Cenzoři se v tomto případě báli, že by to mohlo čínské farmáře povzbudit do toho, aby s tím něco dělali, například takovou soudní cestou.

Nejbizarnější zákroky cenzorů v moderních filmech aneb proč se Rose nemohla ukázat nahá v Titanicu 3D
Zdroj: 20th Century Fox

2012 (premiéra v 2009) byl katastrofický trhák zobrazující lidstvo na sklonku vyhynutí. Téma globálního kolapsu nahrnulo do kin davy diváků a snímek se může pyšnit tržbami v hodnotě téměř 770 milionů. Pojďme se ale podívat, proč byl v roce 2012 v Serverní Koreji zakázán a proč kvůli němu putovali lidé do vězení. Podle mayského kalendáře měl v tomto roce nastat konec světa, ale země pod velením diktátora Kim Čong-una myslela jen na to, jak rok 2012 pro ni symbolizuje sté výročí narození Kim Ir-sena, tedy vůbec prvního vůdce Severní Koreje. Kim Čong-un věřil, že tento rok bude znamenat pro jeho zemi jakýsi začátek k cestě za extrémní mocí. Okolnosti zavedly cenzory až k zákazu jakéhokoli promítání a vůbec držení tohoto filmu v domácnosti - protože by snímek proklel šťastný rok 2012.
 
Všude se najdou lidé, kteří rádi porušují zákazy. Mnozí z nich si film pořídili pašeráctvím přes hranice s Čínou. Státní autority hledaly každého, kdo vlastnil byť jen kopii tohoto počinu, protože tím vyjadřoval „silnou provokaci vůči vývoji státu“ a dané lidi mohli odsoudit až na pět let vězení. Severní Korea dokáže překvapit snad už i ve filmovém průmyslu a my se můžeme jen chytat za hlavu.

Nejbizarnější zákroky cenzorů v moderních filmech aneb proč se Rose nemohla ukázat nahá v Titanicu 3D
Zdroj: Columbia Pictures

V hororovém žánru se také úřaduje. Snímek The Evil Dead (1981) patří mezi ty nejstrašidelnější kousky (stejně tak jeho remake z roku 2013 s neuvěřitelně krutým tempem v podání Fedeho Alvareze). Oba byly zakázány v zemích jako Finsko, Ukrajina či Singapur, a to kvůli vysokému obsahu gore, násilí, sexu či krve. V tomto případě se ani nedivíme. Níže si to můžete potvrdit i formou videa, ba co víc, v jeho úvodu uvidíte červené varování amerického MPAA.

Asijský Myanmar také nešetří cenzurou a schytali to především Simpsonovi. Země samotná moc netoleruje herce v úzkých kalhotách či pijící a kouřící zároveň. The Simpsons Movie (2007) bylo zakázáno cenzory z jednoduchého důvodu, a tím je použití červené a žluté barvy. Snadno zařaditelný do kolonky cenzorských nehoráznosti dal film státu sbohem rychleji než Homerovo „D'oh!“ A dosud se neví, co bylo příčinou.
 
Spekulace zahrnují dohady o tom, že státní autority nechtějí, aby zámořská kultura ovlivňovala jejich filmařský průmysl. Stejně tak se dají výše zmíněné barvy přirovnat k vlajce rebelské skupiny (The Myanmar National Democratic Alliance Army), která sestává z červeného pozadí, centrované žluté hvězdy a sedmi kruhů stejné barvy nad ní.

Nejbizarnější zákroky cenzorů v moderních filmech aneb proč se Rose nemohla ukázat nahá v Titanicu 3D
Zdroj: 20th Century Fox

Spielbergův E.T: The Extra Terrestrial zase na druhou stranu nepobavil obyvatele Skandinávie. Přestože jde o přátelské a rodinné sci-fi, Spielberg se zřejmě zhrozil, že ho Norsko, Švédsko a Finsko bralo jako špatný příklad pro děti. Důvod? Rodiče dětí jsou v projektu znázorněni jako nepřátelé dětí, a tak by to přeci nemělo fungovat. Vedoucí cenzorů ještě doplnil poznámku týkající se nepříjemné a děsivé atmosféry, v jaké se film nese. A možná za tím celým bylo něco jiného. Existuje také možnost, že se chtělo předejít tomu, aby děti viděly v kinech E.T a jeho divnou nelidskou tvář, ale jsou to jen domněnky a mladí si snímek určitě vychutnali později v pohodlí domova.

Nejbizarnější zákroky cenzorů v moderních filmech aneb proč se Rose nemohla ukázat nahá v Titanicu 3D
Zdroj: Universal Pictures

Dalším kandidátem na rozebírání je komedie Zoolander (2001), která byla cenzory stažena v Íránu stejně jako romantické drama Brokeback Mountain (2005). Vláda země je dobře známá tím, že netoleruje jakýkoli typ homosexuality, a i když se vám to v tomto případě může zdát jako absurdnost, pro Írán je film natolik špatně sexuálně orientovaný, že by mohl snadno poskvrnit mysl tamních obyvatel. Snímek se mimochodem nedostal ani do některých zemí Asie, jakými jsou například Singapur nebo Malajsie.

Nejbizarnější zákroky cenzorů v moderních filmech aneb proč se Rose nemohla ukázat nahá v Titanicu 3D
Zdroj: Paramount Pictures

Pojďme se ale podívat i na pár drobností, kdy to cenzoři zas tak dobře nezvládli. CBFC (Central Board of Film Certification) je organizace v Indii, která má mezi svými funkcemi také pravomoc cenzurovat filmy. Vezměme si takový remake akční pecky s Vinem Dieselem, xXx: Return of Xander Cage (2017). Země samotná velmi přísné dohlíží na vystřihování jednotlivých scén, především, když se v daném snímku vyskytuje kouření, sex, vulgarismy a alkohol. První tři elementy byly odstraněny podle rutinních pravidel, ovšem co se posledního zmíněného týče, jsme trochu překvapeni.
 
Sekvence, během níž Xander dostává od ženy sodu s džusem, byla odstraněna kvůli „scéně s dívkou nalévající alkohol“. Odpověď hlavního cenzora Pahlaja Nihalaniho byla jasná: „Film jsem neviděl, takže o něm nebudu diskutovat“. Podrážděně jen odpověděl, že se sekvence vystřihla a producent s tím souhlasil. A vám je už zřejmě jasné, proč se automaticky počítalo s alkoholem v akčním filmu. Kromě toho si cenzoři zapomněli vyhledat pár slovíček ve slovníku. Slovo baller znamená excelentní nebo prostě velmi dobrý.

Po dokončení projektu Hot Fuzz (2007) se dvojice Simon Pegg a Nick Frost rozhodla pro netradiční čin. Spolu s režisérem Edgarem Wrightem si byli vědomi, že jejich film obsahuje příliš mnoho nadávek, konkrétně slovíčka f*ck, které nelze odvysílat v televizi. Aby se však vyhnuli problémům, namluvili úplně novou verzi a přejmenovali dokonce i samotný název filmu na Hot Funk. Názorná ukázka vyměněných slovíček v dialozích níže.

Podobnou věc udělali i pro zombie komedii Shaun of the Dead (2004). Scéna ze závěru filmu:

Poslední trojici otevřeme oblíbenou trilogií Hunger Games (2012), která svou tématikou zřejmě rozbouřila vody mezi více lidmi. Hlavně, pokud si představíme situaci samotných postav, které jsou vrženy do arény, přičemž vědí, že k jejich vlastnímu přežití je třeba zabít ostatní. Není divu, že jednotka byla zakázána například ve Vietnamu. Stát je však známý především tím, že horory projdou přes tvrdou ruku cenzorů jen těžko, protože netolerují násilí a sexuální scény, přičemž velmi přihlížejí i na samotnou škodlivost děje. Hladové hry však byly jen příliš násilné.
 
Když už jsme u této filmové adaptace, je třeba zmínit i její dopad v Thajsku. Třetí část s podnázvem Mockingjay (2014) byla stažena z největšího kino ​​řetězce v zemi kvůli více lidem, kteří si osvojili gesto Jennifer Lawrence, aby pomocí něho protestovali proti nové vládě. Protestanti zorganizovali obrovskou demonstraci v Bangkoku a pět dalších bylo zatčeno při zvednutí tří prstů na znak odporu při projevu nového lídra, Prayutha Chan-ochu. Autority země varovaly občany, aby toto gesto nepoužívali, jinak jim hrozilo vězení.

Shrek 2 (2004) si prý dělá legraci z kastrace. Tedy, alespoň tak se vyjádřil zpěvák David Daor z Izraele, který sám dokázal soudní cestou stáhnout pohádku z kin. V nadabované verzi se vyjadřovala jedna postava o kastrování následovně: „pojďme z něj udělat Davida Daora“, což si zpěvák Eurovize vzal osobně a vzhledem k zákroku, kterému se rozhodl v minulosti podstoupit, to vzal k soudu.

Nejbizarnější zákroky cenzorů v moderních filmech aneb proč se Rose nemohla ukázat nahá v Titanicu 3D
Zdroj: DreamWorks Pictures

A na závěr náš oblíbený Deadpool (2016). A opět Indie. Komiksovka obsahuje pořádnou dávku nechutnosti, nějakou tu nahotu a násilí, no a především je plná vulgarismů. Zajímavostí je, že cenzoři vystřihli jen 7 scén, což se zdá být jako celkem liberální rozhodnutí. Nicméně, každá variace slova motherf*cker byla umlčena pro indické uši, ale spojení sexy motherf*cker zůstalo neposkvrněné. Jakto? Toto je jedna ze situací, která nám nedává žádnou jednoznačnou odpověď a, popravdě, nedává smysl. Mohla to být chyba, ale na druhou stranu možná cenzoři nemohli poslouchat Deadpoolův rap s mezerou uprostřed. A pak tu máme ještě jednu zvrácenou teorii - možná cenzoři pochopili hřejivou myšlenku, že vulgarismy se slovem sexy dobře znějí a musí se dostat i k divákům. Ano, to zní dobře.

Nejbizarnější zákroky cenzorů v moderních filmech aneb proč se Rose nemohla ukázat nahá v Titanicu 3D
Zdroj: 20th Century Fox

Který zákrok cenzorů se vám zdá nejbizarnější? Dejte nám vědět v sekcí komentářů.

Domů
Sdílet
Diskuse