Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. ledna 2018 11:29
Čas čtení 0:00
Radka T.

Nejhloupější a nejnebezpečnější hesla, jaká byli lidé schopni používat i v roce 2017

TECH
Uložit Uložené

Absolutním vítězem je číselná kombinace 123456.

I přesto, že bezpečnostní experti neustále upozorňují na důležitost hesel, jaká používáme na internetu, i v roce 2017 se našli lidé, kteří si z toho těžkou hlavu nedělají. Je přímo neuvěřitelné, že ve statistice nejhorších hesel vede číselná kombinace 123456.

Dát si trochu námahy při tvorbě hesla nikdy není na škodu. Je totiž faktem, že internetových podvodníků přibývá a nikdo nemůže mít jistotu, že právě jeho se tento problém nebude jednou týkat. Stále je však dost lidí, kteří jako heslo používají například jména svých domácích mazlíčků či své datum narození. To ale stále není v rámci hesel to nejhorší.

Žebříček těch nejhorších hesel za rok 2017, která lze považovat za hloupé i nebezpečné, udělala a zveřejnila společnost SplashData. A jelikož se ke konci starého nebo na úplném začátku nového roku vše obvykle bilancuje, nesmí chybět ani statistika z internetového světa.

Nejhloupější a nejnebezpečnější hesla, jaká byli lidé schopni používat i v roce 2017
Zdroj: flickr.com/Automobile Italia

Absolutním vítězem je již výše zmíněná číselná kombinace 123456. Lidé si zkrátka stále dělají hesla z těch nejjednodušších možností na klávesnici. Dokazuje to skoro celá první pětka nelichotivé statistiky, například hesla 12345678 (3. místo), qwerty (4. místo), a 12345 (5. místo). Na druhém místě se ocitlo slovo password.

Obrovskou „kreativitu“ lidí dokazují i další častá hesla jako například 123456789, admin, abc123, 12341234, aaaaaa či asdf.

Nejhloupější a nejnebezpečnější hesla, jaká byli lidé schopni používat i v roce 2017
Zdroj: Pixabay

Důvod, proč si volíme taková primitivní hesla, je však prozaický. „Pro většinu lidí je to otázka pohodlí. Nechceme mít dlouhá, bláznivě znějící hesla, která si musíme pamatovat. Vybíráme si jednoduchá hesla a používáme je všude, což je ale pro hackery extrémně jednoduché,“ řekl pro NBC News Ryan Merchant ze společnosti Dashlane.

Správnému výběru hesla – a rozhodně ne výběru jednoho a téhož hesla pro všechny účty – však musíme věnovat pozornost. Heslo by mělo sestávat z více znaků, mělo by být delší a je třeba vyhnout se zmiňovaným jednoduchým kombinacím, lehkým a známým frázím nebo čemukoli, co lze najít na sociální síti uživatele.

Domů
Sdílet
Diskuse