Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
dnes 8. října 2024 v 11:00
Čas čtení 5:29
Tereza Valentová

Příběh temnější než scénář k Jokerovi. Joaquin Phoenix se narodil do sex kultu a jeho bratr mu zemřel před očima

Příběh temnější než scénář k Jokerovi. Joaquin Phoenix se narodil do sex kultu a jeho bratr mu zemřel před očima
Zdroj: Getty Images/Ranker.com
ZAJÍMAVOSTI JOAQUIN PHOENIX
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Joaquin Phoenix pochází z velkorysé rodiny pěti dětí. Jejich volnomyšlenkářští rodiče se v 70. letech přidali k sektě Děti boží, o níž později vypluly na povrch opravdu temné příběhy.

Sekta Děti Boží, v originálu Children of God, vznikla v ovzduší hnutí hippies, volání po míru a volné lásce. Spojuje se s dětstvím nejen Joaquina Phoenixe a jeho sourozenců, ale i hereček Rose McGowan (Page z Čarodějek) nebo Bethany Joy Lenz. Dnes, desítky let po zlaté éře sekty, existují stovky zdokumentovaných svědectví přeživších. Zakladatel kultu, David Berg, se však za svoje učení a za ničivý vliv na životy tisíců nemusel nikdy zodpovídat. Ale hezky po pořádku.

David Brandt Berg chtěl být kazatelem po vzoru svých rodičů. Neúspěšně se o to pokoušel celý život, ale až v padesáti letech se přestěhoval do Kalifornie a v hnutí hippies objevil potenciál pro svoje učení.

Začátkem bylo shromáždění devadesáti následovníků, se kterými v roce 1968 vyrazil na cestu po Spojených státech jako karavana. Působili jako misionáři a další příznivce lákali při hudebních představeních a s transparenty. Později se usadili na ranči jménem Texas Soul Clinic. V počátcích mělo společenství puritánský charakter – členové odmítali alkohol, cigarety i drogy a mužům a ženám nebylo před vstupem do manželství povoleno ani držet se za ruce. Velmi ostrý kontrast s tím, čím se sekta později proslavila.

Soudný den je blízko

Berg se nechal oslovovat jako ‚Moses David‘ nebo prostě táta. Označil se za vyvoleného proroka, kterému bůh zjevuje různé pravdy, aby je předával dál svým následovníkům. Sepisoval o tom takzvané ‚Moeovy dopisy‘ nebo komiksy, které nechával pravidelně distribuovat. Dopisů prý za svůj život vytvořil přes 3 tisíce.

Hlásal blížící se konec Ameriky, který měl nastat v roce 1993. Členové sekty ho ohlašovali znamením z popela, které nosili na čele. Po roce 1993 pak měla přijít éra vlády Ježíše a jeho vyvolených – dětí Božích. Kvůli tomu se „děti“ musely izolovat od masové společnosti, dokonce svým potomkům ani neposkytovali žádnou formu vzdělání.

Mezi celebritami v řadách sekty byl kromě Rose McGowan i člen kapely Fleetwood Mac Jeremy Spencer, který skupinu právě kvůli sektě opustil. Phoenixovi se k sektě přidali v jejích prvopočátcích v Texasu, tehdy se však ještě jmenovali Bottomovi – až později si nechali příjmení změnit.

Joaquinovi rodiče Arlyn a John Lee se jako misionáři vypravili do Jižní Ameriky, ještě když nebyl na světě, spolu se svým synem Riverem a dcerou Rain. Právě zde, v Portoriku, se jim narodil Joaquin a později i jeho sestry Liberty a Summer. Všech 5 sourozenců se věnovalo herectví, ale byli to Joaquin a River, kteří se dočkali největšího úspěchu.

Trigger warning: Následující řádky obsahují zmínky o sexuálním násilí, které se týkají i dětí. Pokud tě podobný obsah zneklidňuje nebo traumatizuje, zvaž, zda číst dál.

Znásilnění, nebo vtip?

Joaquin se k sektě veřejně vyjádřil v některých rozhovorech. Tvrdil, že na jeho život neměla nijak destruktivní vliv, protože jeho rodiče odešli, právě když vycítili, že se pravidla uvnitř začínají vymykat kontrole. K hnutí se přidali v roce 1973, ale odešli už po 4 letech, v roce 1977. Joaquinovi tehdy byly 3 roky, Riverovi však 7 a v sektě tak strávil víc než polovinu života.

River na konci osmdesátých let zazářil výrazně jako málokdo. Kvůli jeho strmému vzestupu ke slávě ho média připodobňovala k legendárnímu Jamesi Deanovi. Upozornil na sebe v dobrodružném hororu podle Stephena Kinga Stůj při mně (1986) nebo v queer romanci Moje soukromé Idaho (1991). Ztvárnil také mladého Indiana Jonese ve třetím díle Poslední křížová výprava (1989).

Ohledně dětství v kultu starší z bratrů Phoenixových učinil hodně závažné přiznání. V interview s magazínem Details řekl, že když mu byly čtyři roky, zažil znásilnění – přišel o panictví s ostatními dětmi. Jeho bratr Joaquin ale toto prohlášení později vyvrátil s tím, že si je jistý, že River odpověď myslel jako vtip: „Unavovalo ho dostávat směšné otázky od novinářů,“ řekl Vanity Fair v rozhovoru o Jokerovi.

Ať už Riverova slova byla pravdivá nebo ne, v roce 1993 tragicky zemřel na předávkování drogami a srdeční selhání. Nehoda se odehrála v klubu Viper Room Johnnyho Deppa a Joaquin u ní byl. Právě tuto událost pak popisuje jako největší trauma své minulosti. Byl to on, kdo musel zavolat na linku 911. Jeho bratr ale přestal dýchat ještě před příjezdem záchranářů. Další těžkou zkušeností pak bylo truchlení před očima celého světa. Joaquina prý poznamenalo i to, že mu bulvární novináři odmítali dát pokoj a pronásledovali jeho rodinu všude.

Hlavním zákonem je láska

Mezitím však Děti Boha pokračovaly ve svém učení. Vůdce Berg opustil svou ženu Jane a jako novou manželku přijal svou devatenáctiletou sekretářku. Následovalo mnoho dalších dívek, které se k ní v roli manželek brzy připojily.

Bergovo kázání se zaměřilo hlavně na šíření lásky. A ta se podle jeho názorů manifestovala zejména sexem. Na sex v jakékoliv formě bylo nahlíženo jako na formu lásky, která má moc spasit svět a přivést lidi k Ježíšovi. Stal se i novou náborovou taktikou celého společenství.

Berg v jednom ze svých dopisů představuje novou taktiku náborů nových členů jménem ‚flirty fishing‘. Ženy z kultu měly začít s pomocí sexu získávat nové členy. Někdy si za něj ale od vlivných a bohatých mužů zvenčí nechaly platit – ovšem jenom proto, aby vybíraly prostředky na chod sekty. Manželé nebo partneři žen se na vše mají dívat optikou spirituality – muž, který vidí svou ženu při ff-ingu, může cítit bolest, tím se však jen přibližuje bohu, který zase cítil bolest, když sledoval ukřižování svého syna.

Flirty fishing, ve zkratce ff-ing se ukázal pro růst hnutí jako velmi efektivní. Sekta se začala rozrůstat rychleji než kdy dřív. Získala až 130 kolonií v 70 zemích světa. Vedlejším produktem efektivní rekrutovací strategie ale je, že na Berga vydává zatykač Interpol pro vedení organizované prostituce. Bergovi se však střídavě skrývá v různých exotických zemích a úřadům uniká. Na rozdíl od svých učenců si také na náklady sekty užívá luxusní životní styl.

Orgiím neuniknou ani děti

Bergovo učení progresivně ztrácelo další a další zábrany. Sexu se v sektě říkalo ‚sdílení‘ a členové a členky se mu měli věnovat kdykoliv, s jakýmkoliv jiným členem či členkou. Pro sdílení existoval i rozpis, pod jména jednotlivých dívek se mohl zapsat jeden zájemce pro každý den v týdnu.


Otevřeným sexuálním aktivitám však, jak potvrdilo i svědectví Rivera Phoenixe, neunikly ani děti. Sex mezi dětmi, mezi dospělými a dětmi nebo mezi členy rodiny rozhodně nebyl tabu a Berg dokonce v jednom ze svých dopisů radí matkám, aby svým synům při ukládání ke spánku pomáhaly masturbací.


Sexualizace dětí se v kultu stala všudypřítomnou. Svoje zkušenosti popisuje třeba přeživší Amy Bril, která se do kultu narodila a byla součástí druhé generace členstva. Právě tato generace dětí zažila největší utrpení. Jako malá se Amy spolu s dalšími dětmi měla účastnit tanečních a hudebních vystoupení, kde se děti musely svlékat. Berg si vše nechával natáčet a posílat – prý jako dárek k narozeninám.

Není kam utéct

Traumatizující byl pro přeživší ale i útěk z tohoto absurdně toxického a zraňujícího prostředí. Neměli prakticky žádné vzdělání a porozumění pro fungování společnosti. Proto po útěku často skončili na ulici případně se obrátili k drogám. Mnoho z nich se rozhodlo pro sebevraždu. Na otázku, kolik obětí kultu spáchalo sebevraždu, Amy odpovídá: „Znám jich sto.“ Jedním z nich byl i její otec.

Děti blízko Bergovi prý utrpěly snad to nejtěžší trauma. Vůdce sekty neušetřil zneužívání ani svého adoptivního syna Rickyho Rodrigueze, kterého použil jako model pro svůj spis o výchově dětí ‚Příběh Davidita‘. V něm doporučuje začít se ‚sdílením‘, když jsou děti ještě batolata.

Rodriguez z kultu v dospělosti vystoupil a ze sexuálního zneužívání obvinil jak Berga, tak svou matku Karen Zerby i svou chůvu. V roce 2005 natočil svou výpověď o zneužívání a popsal, že se chce pomstít. Krátce nato svou bývalou chůvu našel a zavraždil nožem. Potom sám spáchal sebevraždu.


Sekta se pro množící se výpovědi obětí začala objevovat v hledáčku policie a získala si značnou pozornost médií. V Austrálii v roce 1992 policie konečně provedla rozsáhlou razii v Sydney a Melbourne a odebrala tamní skupině 144 dětí. Jiné následovaly v Evropě a Jižní Americe. Stíhání však komplikoval rozdrobený charakter organizace.

Berga se nikdy nepodařilo dopadnout. V roce 1994 zemřel a vedení sekty se po něm ujala jeho druhá manželka a jeden z jeho blízkých spolupracovníků. Ta – i přes veřejnou kontroverzi – funguje dodnes pod jménem Family International. Zřejmě jako pokus o očištění svého jména v očích veřejnosti částečně uznala některá obvinění a nabídla některým obětem i psychologickou pomoc – o tu však, z jejích rukou – neprojevil*a zájem jediný bývalý člen a členka.

Domů
Sdílet
Diskuse