Vědci poprvé potvrdili smrt člověka způsobenou takzvanou „alergií na maso“, která se může u člověka vyvinout po kousnutí klíštětem.
47letý pilot z New Jersey byl fyzicky zdravý muž, ale během rodinného kempování v létě 2024 zažil prudké bolesti břicha, průjem a zvracení jen několik hodin po konzumaci steaku. Další den se sice cítil lépe, ale celá situace znepokojila jeho rodinu, píše portál IFL Science.
O dva týdny později během rodinné barbecue oslavy snědl hamburger a po čtyřech hodinách ho rodina našla ležet v koupelně v bezvědomí. Muž krátce na to zemřel, ale pitva nezjistila žádné abnormality. O případu informovali odborníci ve studii publikované prostřednictvím The Journal of Allergy and Clinical Immunology.
Jeho manželka se se závěrem odmítala smířit, chtěla proto znát skutečnou příčinu jeho smrti a rozhodla se kontaktovat odborníky z Virginské univerzity vedené Dr. Thomasem Platt-Millsem, objevitelem syndromu alfa-gal (AGS).
Za vše může jedna molekula
AGS je závažná alergie na cukrovou molekulu alfa-gal, která se nachází v tělech savců, ale i ve slinách některých klíšťat. Znamená to, že i po obyčejném kousnutí parazitem si imunitní systém může zapamatovat alfa-gal jako hrozbu a při následné konzumaci červeného masa může spustit alergickou reakci až anafylaxi, která je život ohrožující.
Vyšetření ukázalo, že muž skutečně trpěl touto alergií a smrt nastala v důsledku těžké alergické reakce po jídle. Jak informoval portál Newsroom, vědci upozorňují, že příznaky jako kopřivka, otok rtů či hrdla, potíže s dýcháním nebo silné bolesti břicha tři až pět hodin po konzumaci červeného masa jsou varovnými signály. Při mírných projevech často postačí úprava stravy, ale vážné symptomy vyžadují okamžitou lékařskou pomoc.