Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
31. ledna 2018 12:28
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Nauč se investovat do kryptoměn. Jak uskutečnit první vklad nebo nakoupit mince ti ukážeme pomocí šikovného návodu

TECH
Uložit Uložené

Svět kryptoměn je stále lákavější, ale o to nebezpečnější.

V roce 2009 se odehrála událost, o níž v té době nevěděl zřejmě nikdo z nás, ale za poslední roky změnila životy tisícům lidí. Vytvoření první kryptoměny hned počátkem roku 2009 způsobilo, že lidé pomaličku začínali hledat alternativy vůči tradičním platidlům, a tedy penězům, které jsou kontrolovány centralizovaným institucemi a dokáží jejich hodnotu ovlivňovat v případě potřeby do výrazné míry.

Kryptoměny vznikly právě proto, protože lidé začali pociťovat potřebu oddělit platidla od ústředních vlád a institucí, a tak dnes existuje více než 1500 různých měn, z nichž pouze zlomek by skutečně mohl fungovat jako efektivní platidlo. Spousta kryptoměn dnes neplní funkci měn v pravém slova smyslu, ale lidé do nich mohou investovat na základě cílů, které jednotlivé projekty mají. I dnes existují měny, které by mohly nahradit Bitcoin a fungovat efektivněji než děd celé kryptosféry, avšak od sesazení Bitcoinu z trůnu jsme pravděpodobně ještě dost daleko na to, abys na něm nemohl vydělat i ty.

Obsah

Rizika, nebezpečí a nedostatek stability

Na jakém principu fungují kryptoměny?

Registrace do světa kryptoměn

První vklad tvých peněz na burzu kryptoměn

Nakupování prvních kryptoměn bez zbytečných poplatků
Alternativní mince a obchodovací páry

První vstup na burzu s alternativními mincemi
Transakce mincí na burzu s alternativními kryptoměnami
Výběr vyhlédnuté mince a její nákup

Připsání mincí na účet a uskladňování na burze


    

Rizika, nebezpečí a nedostatek stability

Investování a obchodování s kryptoměnami je však velmi nebezpečné. Už jsi zřejmě četl spousty článků o tom, jak si lidé koupili Bitcoiny za pár centů či dolarů v roce 2009, a pak o osm let později zjistili, že mají možnost vyměnit je za miliony dolarů. Trh s kryptoměnami je velkým lákadlem zejména pro nezkušené lidi, kteří mají možnost investovat pár korun s vidinou obrovského a rychlého zisku, ale kromě případného zisku je třeba dávat si dobrý pozor na riziko.

Kryptoměny mohou během minut, dní až hodin stoupnout na ceně o tisíce procent, ale zároveň se můžeš večer probudit jako milionář a druhý den ráno vstát jako člověk, který právě přišel o všechny peníze. Nestálost trhu je vyvažována potenciálním ziskem, ale pokud člověk neví co dělá a řídí se jen příspěvky na fórech či populárními články, daleko se zřejmě v obchodování s kryptoměnami nedostane.

I když o kryptoměnách slyšela už možná většina mladých lidí v Česku, jen zlomek z nich ví, na co mnohé z nich slouží a zejména to, jak do nich vůbec začít investovat. Ještě předtím, než se pustíme do vysvětlování prvních kroků ve světě kryptoměn, je třeba si uvědomit, že investice do digitálních měn je velmi riziková, a pokud se už člověk rozhodne vložit svůj kapitál do nějaké z nich, nikdy nevkládej více peněz, než si můžeš dovolit ztratit.

Není pochyb o tom, že lidé už kvůli ztrátě svých peněz z důvodu špatné investice do kryptoměna spáchali i sebevraždu, a proto je třeba vždy investovat pouze rozumné množství peněz, které při případné ztrátě výrazně nenaruší tvůj životní styl a v nejhorším případě tě nevyrazí z domu na ulici.

Zároveň chceme zdůraznit, že následující návod nemá sloužit jako navádění k investování do kryptoměn, ale pouze jako způsob, kterým bychom rádi poukázali na to, že technologie se posouvají a právě kryptoměny jsou jednou z cest, kam budeme směřovat.

 

Na jakém principu fungují kryptoměny?

Před investováním do jedné z nejnapínavějších technologií současnosti a zřejmě i budoucnosti ti ještě samozřejmě doporučujeme přečíst pár článků, které ti vysvětlí, co to vlastně je blockchain a na jakých principech funguje. V podstatě jde o decentralizovanou databázi, která není řízena v žádném centralizovaném bodě a není umístěna ani na serverech ve velkých centrech, ale funguje díky počítačům po celém světě, přičemž její hlavní předností je bezpečnost a nemožnost dodatečné úpravy jednotlivých bloků.

V technologii blockchain se informace zapisují do jednotlivých bloků, které jsou neměnné a postupně se na jeden block připojuje nový, díky čemuž vznikl i samotný název blockchain. Nemožnost vnějších zásahů a ani ovlivňování vládami a institucemi bylo hlavní motivací, proč do kryptoměn a technologie blockchain začali lidé investovat své peníze. Ve skutečnosti jsme teprve na samotném začátku její implementace do každodenního života.

 

Registrace do světa kryptoměn

Jedním z největších problémů při začátcích s investováním do kryptoměn je momentálně převod tvých běžných FIAT peněz na kryptoburzu, kde můžeš nakoupit své první digitální mince. Abychom to uvedli na správnou míru, FIAT peníze označují standardní centralizovaná platidla, jako je koruna či dolar, ale v momentální situaci si jakoukoli kryptoměnu nemůžeš koupit přímo za své koruny. Důležitou roli proto hrají kryptoburzy, které poskytují možnost vložení FIAT peněz a následného nákupu základních digitálních jmen jako Bitcoin, Ethereum či Litecoin.

Před vložením svých peněz na kryptoburzu je vždy třeba projít si internet a seznámit se s informacemi o tom, zda je konkrétní burza bezpečná, zda se při jejím používání nevyskytují jakékoli problémy a jaký názor na ni mají její uživatelé. Zřejmě nejpoužívanější kryptoburzou v Evropě je momentálně Coinbase, protože dokáže zpracovat platby kreditními či debetními kartami, ale i SEPA bankovním převodem, a tak můžeš mít své peníze na burze v průběhu pár vteřin či hodin.

Nauč se investovat do kryptoměn. Jak uskutečnit první vklad nebo nakoupit mince ti ukážeme pomocí šikovného návodu
Zdroj: Refresher/Coinbase

Vklad peněz na Coinbase není přitom vůbec složitý, ale nejdříve se musíš zaregistrovat. Po vyplnění úvodního formuláře potvrdíš svou registraci kliknutím na odkaz v e-mailové schránce a následně si ještě projdeš standardním procesem ověřování tvé identity. Při ověřování budeš muset vyfotit své identifikační dokumenty jako občanský průkaz a dokázat burze, že skutečně obchoduješ ty a ne náhodný člověk pod tvým jménem. Po ověření identity, které může trvat chvilku, ale i pár dní, můžeš začít obchodovat, ale nejdříve by ses měl ujistit, že tvůj účet je zabezpečen tak, jak je to jen možné.

Slouží k tomu technologie 2FA, čili 2 factor authentication, díky čemuž se do svého účtu přihlásíš pouze poté, co kromě hesla zadáš i automaticky generovaný kód z aplikace jako Authy či Google Authenticator. Při prvotním zapínání funkce 2FA je velmi důležité uchovat si kód, který se ti objeví na obrazovce, protože v případě, že ztratíš svůj mobilní telefon, nebo si ho nechtěně celý zformátuješ, budeš muset své 2FA znovu zapnout právě pomocí tohoto kódu. Pokud si ho zapomeneš zapsat a mobil ztratíš, možná se ke svým mincím už nikdy nedostaneš, nebo si projdeš dlouhým dokazováním své identity technické podpoře.

  

První vklad tvých peněz na burzu kryptoměn

Úspěšná registrace na Coinbase je základním kamenem celé tvé investiční kariéry, a tak je třeba se na stránce dobře poohlédnout a zjistit, kde v nastaveních můžeš přidávat nové debetní karty a měnit své přihlašovací údaje. Po obeznámeni s funkcemi Coinbase proto můžeš přejít na svůj první nákup kryptoměn, přičemž na Coinbase najdeš k dispozici výhradně Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum nebo Litecoin.

Ještě před nákupem však musíš svůj účet naplnit penězi, což je možné několika způsoby. Nejlepším z nich je odeslání SEPA platby podle instrukcí, které ti Coinbase poskytne. Tvůj specifický vygenerovaný kód musíš vždy napsat do reference platby, jinak ji Coinbase nebude moci identifikovat a ty o své peníze můžeš přijít. SEPA platba je bez poplatků, a pokud ji pošleš první pracovní den do odpoledne, druhý den už budeš mít své peníze na Coinbase a můžeš investovat.

Nauč se investovat do kryptoměn. Jak uskutečnit první vklad nebo nakoupit mince ti ukážeme pomocí šikovného návodu
Zdroj: Refresher/Coinbase

Výhoda SEPA plateb je v relativní rychlosti a absenci nadbytečných poplatků. Jenže pokud jsi nedočkavý a chceš investovat okamžitě, můžeš na první nákup použít rovnou debetní kartu. Výhodou debetní karty je, že kryptoměnu budeš moci koupit okamžitě bez zbytečného čekání, ale nakoupíš ji výlučně v tržní ceně, kterou ti Coinbase právě nabídne a zároveň ze své investice zaplatíš přibližně 4 procenta poplatek. Za rychlost si přece musíš připlatit. Pokud si však dokážeš chvilku počkat, platba SEPA se ti rychle ukáže jako efektivnější cesta na ušetření poplatků.

Nakupování prvních kryptoměn bez zbytečných poplatků

Kryptoburza Coinbase provozuje i burzu v pravém slova smyslu, jejíž název zní Gdax a pokud jsi ještě nikdy neobchodoval, rychle se v ní ztratíš. Coinbase má příjemné uživatelské prostředí s jednoduchou funkcionalitou, zatímco Gdax je profesionální burza, kde si dokážeš nastavit své objednávky na koupi přesněji a efektivněji. Nejlepší na Gdaxu je fakt, že je přímo propojen s Coinbase, a tak nemusíš vytvářet nový účet a převod peněz z Coinbase na Gdax je okamžitý a bezplatný. Vklad přitom můžeš případně provést i přímo přes Gdax, aniž bys Coinbase vůbec použil.

Nauč se investovat do kryptoměn. Jak uskutečnit první vklad nebo nakoupit mince ti ukážeme pomocí šikovného návodu
Zdroj: Refresher/Gdax

Po úspěšném převodu na Gdax pak nastává rozhodující chvíle, díky níž můžeš ušetřit pár desítek korun na poplatcích. Namísto jednoduchého vepsání přesné částky peněz, za kterou chceš kryptoměnu v jednotlivých párech nakoupit, můžeš prokliknout z Market na Limit a zadat si tam svou vlastní cenu podobnou té aktuální. Při jejím dosažení se tvá objednávka naplní a Gdax si nebude účtovat ani poplatek navíc. Pokud ale využiješ rovnou možnost Market, čili se nezabýváš manuálním nastavováním sumy a množství kryptoměny, Gdax si z tvého nákupu vezme pár procent. Není to však žádná tragédie, a pokud se nechceš zabývat maličkostmi, poplatek určitě dokážeš přežít.

Alternativní mince a obchodovací páry

Abychom se v této chvíli vrátili na začátek a objasnili ti, proč si nemůžeš jakoukoli kryptoměnu nakoupit rovnou za peníze, musíme se podívat na nejběžnější páry, se kterými můžeš obchodovat. Nejrozšířenějším párem je BTC/EUR a díky němu za svá eura nakupuješ přímo Bitcoin. Stejně to funguje i při párech ETH/EUR, BCH/EUR a LTC/EUR, přičemž nejdříve záleží na tobě, do které měny chceš investovat a jak chceš se svou měnou dále naložit.

V úvodu jsme zmínili, že existuje více než 1500 kryptoměn, a tak možná váháš, jak si je tedy můžeš pořídit, pokud to nejde pomocí eur či dolarů. Méně rozšířené alternativní měny nebo-li altcoiny, si můžeš koupit většinou výlučně pomocí obchodovacích párů jako XXX/BTC či XXX/ETH. Své peníze proto nemůžeš vyměnit přímo za požadovanou alternativní menu, ale musíš nejdříve koupit Bitcoin či Ethereum a až následně svou alternativní kryptoměnu.

Nauč se investovat do kryptoměn. Jak uskutečnit první vklad nebo nakoupit mince ti ukážeme pomocí šikovného návodu
Zdroj: Refresher/Coinbase

Není nic špatného na tom, pokud chceš své peníze vrazit jen do Bitcoinu či Litecoinu, ale vysoká návratnost je u těchto měn už méně pravděpodobná, neboť jsou stabilizovanější, a tak se lidé posouvají o krůček dál a obchodují s alternativními měnami. Problém se objevuje ve chvíli, kdy zjistíš, že alternativní měny nemůžeš nakoupit ani na Coinbase a ani na Gdaxu, ale nemusíš hned zoufat. Tyto příklady nejsou jedinými kryptoburzami, a tak budou naše kroky vést na burzu s názvem Binance. Jde o jednu z největších obchodovacích platforem s kryptoměnami na světě a nemusíš se při jejím používání bát o bezpečnost, protože je ověřena tisíci uživateli a při registraci na ní je třeba také počítat s aktivací 2FA technologie a ověřováním identity.

První vstup na burzu s alternativními mincemi

Úspěšná registrace na Binance je nejdůležitějším krokem na tvé cestě za alternativními mincemi, avšak Binance v posledních týdnech občas zavírá nové registrace, a tak je třeba vystihnout správný moment, kdy je během dne ponechává otevřené. Pokud déle nebude přicházet, pak můžeš klidně využít burzu jako Kucoin, kde je registrace stejná jako na Binance a úspěšně ji využívají tisíce uživatelů, avšak velikostí se na Binance nechytá.

Na Binance si však nemůžeš vložit své FIAT peníze tak, jako jsi to udělal na Coinbase či Gdaxu, a tak si tam musíš poslat už dopředu nakoupené kryptoměny. Vtip spočívá ve správném výběru kryptoměna, kterou si chceš na Binance z Coinbase či Gdaxu poslat. Záleží přitom i na tom, zda si ji pošleš z Coinbase nebo Gdaxu, protože Coinbase si za odeslání měny účtuje poplatek navíc, zatímco Gdax ho zaplatí za tebe, a tak nemusíš platit nic navíc.

Nauč se investovat do kryptoměn. Jak uskutečnit první vklad nebo nakoupit mince ti ukážeme pomocí šikovného návodu
Zdroj: Refresher/Binance
 

I když je Bitcoin stále nejznámější kryptoměna na světě, jeho systém je v posledních měsících stále více ucpaný, což se odráží na rychlosti průběhu transakcí. Nejenže je posílání Bitcoinu velmi pomalé, ale i samotné poplatky za transakce narostly do závratných výšek, a tak se při odesílání mincí raději spolehni na Ethereum či Litecoin. Ethereum zažilo v posledních týdnech podobně těžké chvíle jako Bitcoin, a tak jsou transakce o něco pomalejší než v minulosti, ale oproti Bitcoinu si můžeš stále gratulovat.

Transakce mincí na burzu s alternativními kryptoměnami

Při posílání mincí z Gdaxu na Binance je proto zřejmě nejefektivnější možností transakce jménem Litecoin, přičemž při výměně Litecoinu za Ethereum na Binance budeš muset zaplatit jeden poplatek navíc, ale stále je to přijatelná sazba a své mince budeš mít na Binance dostupné během pár minut. Při jejich odesílání je třeba dát si dobrý pozor, abys na Gdaxu zadal správnou adresu své peněženky na Binance. Nelze přijmout Ethereum do Litecoin peněženky a naopak, proto si dávej pozor, ať posíláš správnou menu do správné peněženky, protože v opačném případě můžeš o své mince navždy přijít.

Nauč se investovat do kryptoměn. Jak uskutečnit první vklad nebo nakoupit mince ti ukážeme pomocí šikovného návodu
Zdroj:

Na Binance je třeba si dávat na poplatky pozor, protože burza si za každou transakci účtuje standardně poplatek ve výši 0,10 %, ale existuje způsob, jak si ho o polovinu snížit. Binance už dříve představilo svou vlastní minci s názvem Binance Coin, přičemž pokud ho vlastníš, poplatky se ti sníží na 0,05 % a ušetříš ještě pár korun navíc. Stačí vlastnit i jen 1 kus Binance Coin se zkratkou BNB a v profilu si budeš moci nastavit, jestli ho chceš používat pro snižování poplatků.

Výběr vyhlédnuté alternativní mince a její nákup

Úspěšná transakce tvých mincí na Binance však není tvou konečnou zastávkou, protože následně musíš najít alternativní kryptoměnu, která tě nejvíce zaujala, a potom ji konečně koupit. Pokud jsi z Gdaxu své mince poslal prostřednictvím měny Ethereum, nemusíš už provést jakýkoli mezikrok a rovnou si v seznamu měn vybereš tu svou. Pokud jsi však zvolil Litecoin, v seznamu měn si budeš muset vybrat pár LTC/ETH a vyměnit své Litecoiny za Ethereum, př čemž budeš muset zaplatit i poplatek.

Následně si vezmeš své získané Ethereum a po rozkliknutí konkrétní alternativní měny se dostaneš na komplexní stránku, kde se můžeš ztratit stejně rychle jako na burze Gdax, ale není to tak komplikované, jak to zpočátku vypadá. Nemusíš se zabývat manuálním nastavováním potřebné ceny v záložce Limit, ale pokud se ti momentální cena líbí, stačí se prokliknout na záložku Market a zvolit, kolik mincí si chceš koupit. Systém ti samozřejmě nedovolí koupit více mincí, než si můžeš dovolit, a pomoci si můžeš i tlačítky s procenty od 25 % do 100 %.

Nauč se investovat do kryptoměn. Jak uskutečnit první vklad nebo nakoupit mince ti ukážeme pomocí šikovného návodu
Zdroj: Refresher/Binance
 

Při zvolení záložky Market většinou nemusíš čekat na to, aby se ti mince připsaly na účet, ale pokud zvolíš záložku Limit, budeš muset počkat do momentu, než cena dosáhne tebou zvolené ceny a objednávka může úspěšně projít přes systém. Zároveň objednávku zadáváš v jednotkách satoshi a ne přímo v dolarech, takže na cenu v dolarech se není třeba dívat až tak výrazně, protože vyměňuješ Ethereum za svou alternativní minci a ne za dolary. Satoshi je nejmenší jednotka Bitcoinu, přičemž každý Bitcoin obsahuje 100 000 000 satoshi a jednotka samotná je pojmenována po dodnes neznámém tvůrci Bitcoinu Satošim Nakamotovi.

Připsání mincí na účet a uskladňování na burze

Po úspěšném připsání mincí na tvůj účet si už můžeš na chvilku odpočinout, avšak mince ti v té chvíli svým způsobem stále nepatří, protože nemáš kontrolu nad svým public ani private klíčem. Ponechání mincí na burze je spojeno s rizikem, že se burza stane obětí útoku hackerů, a ty o své mince navždy přijdeš, nebo se ti někdo dostane na účet pomocí přihlašovacích údajů a mince si pošle na svou adresu. O peněženkách a způsobech uchovávání mincí si povíme více v dalším pokračování našeho návodu.


Na závěr snad už jen opět připomínáme, že investovat je třeba rozumně a výlučně s penězi, o které si můžeš dovolit přijít. Investice do kryptoměn jsou velmi rizikové a před každým obchodem je třeba nastudovat si o projektu, do kterého vkládáš své peníze, bližší informace a pochopit, zda je vůbec důvěryhodný a vhodný. Investování je zároveň aktivita, za kterou bere člověk vlastní odpovědnost, a proto je třeba si před prvním nákupem kryptoměn promyslet, jestli je to vhodná cesta.

Domů
Sdílet
Diskuse