Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. ledna 2018 15:54
Čas čtení 0:00
Radka T.

Chorvati vydali první knihu pro děti s obrázky homosexuálních párů. Konzervativní organizace hovoří o propagandě

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Barevná obrázková kniha zobrazuje homosexuální páry s jejich dětmi.

Knížka, jejíž název můžeme přeložit jako Moje duhová rodina, vyvolala v některých lidech radost a nadšení, jiní ji obviňují z homosexuální propagandy. Barevná obrázková kniha totiž zobrazuje dva příběhy. V jednom jsou ústředními postavami holčička a dva otcové v dalším chlapeček a dvě mámy. Homosexuální rodiny takto prezentovali v Chorvatsku vůbec poprvé ve formě dětské knížky.

Jak uvádí BBC, z dětské knihy má velkou radost například Zrinka Znidarcic i se svým synem Patrikem. Už menší radost mají konzervativní organizace podporované katolickou církví. Obrázkovou knihu, respektive její tvůrce obviňují z homosexuální propagandy. Organizace Vigilare dokonce vyzvala ministerstvo školství, aby knihu zakázalo v školách.

Vydavatel však za barevným výtvorem stojí. „Když jsme poprvé vydali knihu, vytiskli jsme jen 500 kopií, protože jsme si mysleli, že to bude jen pro nás, naše přátele a podporovatele. Ale odkdy se příběh stal veřejným, mnoho rodičů nám začalo říkat: ‚Nejsme LGBT, ale opravdu bychom chtěli knihu ukázat našim dětem a diskutovat o tématech rovnosti, tolerance a rozmanitosti,‘“ vysvětlil Daniel Martinovič, koordinátor sdružení, které za vydáním knihy stojí.

Podle autora Iva Šegoty může jeho kniha přinést lidem příběhy rodin s homosexuálními páry a přiblížit rozdíly v chorvatské společnosti. To může rodičům usnadnit rozhovory se svými dětmi o tématu homosexuality.

Domů
Sdílet
Diskuse