Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. února 2018 15:08
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Zakladatel IKEA roky skrýval tajemství o své nacistické minulosti. Verboval mladé lidi, i když jeho prvním pracovníkem byl Žid

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ingvar Kamprad měl za sebou nelichotivou minulost.

Uprostřed druhé světové války založil společnost, která se v následujících desetiletích vypracovala na jednoho z největších světových nábytkářských gigantů, ale zakladatel IKEA Ingvar Kamprad dlouhá léta skrýval hrozivé tajemství. Není pochyb o tom, že Kamprad měl v sobě podnikatelského ducha už od útlého dětství, protože jako malý chlapec prodával cokoli, z čeho mohl vydělat nějaké peníze, a tak sbíral lesní plody a pak je nabízel na trhu.

V sedmnácti letech však zjistil, že na trhu existuje díra v oblasti prodeje nábytku, a proto vzal své iniciály a počáteční písmeno z názvu rodinné farmy, aby díky tomu mohla vzniknout IKEA. V roce 1943, kdy svou společnost založil, však Ingvar Kamprad začal působit i v další organizaci a nešlo o žádné podnikatelské sdružení.


Kamprad vstoupil do švédské fašistické skupiny, prakticky odnože německé NSDAP ve Švédsku, které se v druhé světové válce rozhodlo zůstat neutrální. Fašisté přesto dokázali v zemi vybudovat slušné základy své ideologie a šířit je s velkou radostí pomáhal i samotný Kamprad.

Zakladatel IKEA se rychle stal podporovatelem muže jménem Per Engdahl, který se stal vůdcem fašistické skupiny ve Švédsku, a podporoval Hitlerovo Německo natolik, že na setkáních hnutí vykřikoval, aby se Švédsko ve válce přidalo na stranu nacistů. Kamprad se měl dokonce aktivně podílet i na hnutí Nordic Youth, což byla mládežnická fašistická organizace, ale tento předpoklad nebyl nikdy oficiálně potvrzen.

Na druhou stranu, samotný Kamprad přiznal svou aktivitu ve fašistických hnutích, která byla dokonce na takové úrovni, že zakladatel IKEA zabezpečoval i nábor nových členů. Kamprad tedy cestoval po Švédsku a snažil se přesvědčit stále více lidí, aby se přidali k fašistickému hnutí, přičemž se předpokládalo, že Kamprad měl ve švédské fašistické organizaci i oficiální postavení. Svědčí o tom i fakt, že v roce 1950 dokonce pozval zmiňovaného vůdce místních fašistů Engdahla na vlastní svatbu a ani po desítkách let neuznal, že Engdahl byl špatným člověkem.


Aktivita mladého podnikatele ve fašistických kruzích přerostla až do takové výšky, že o něm byl v rámci švédské tajné policie vytvořen speciální spis, a tak není pochyb o tom, že Kamprad fašistickou ideologii naplno podporoval. Paradoxně proto vyznívá jeho vztah s nejlepším kamarádem a prvním zaměstnancem, kterého kromě zakladatele IKEA získala.

Otto Ullmann se do Švédska dostal poté, co uprchl z nacistického Německa a dostal příležitost žít na rodinné farmě rodiny Kampradů, přičemž z Německa musel utéct kvůli svému židovskému původu. Jeho rodiče byli nacisty zavražděni během holocaustu, a tak vyznívá jeho vztah s Kampradem ještě bizarněji, protože Kamprad po celé ty roky dokázal před Ullmannem tajit skutečnost, že podporoval ideologii, která ho připravila o rodiče.

Právě Ullmann měl být prvním člověkem, kterému Kamprad zavolal a omluvil se v době, kdy se informace o jeho fašistické minulosti konečně dostaly na veřejnost. Nacistickou minulost objevila až zpráva ve švédském časopise na počátku 90. let minulého století a později blíže objasnila i kniha, kterou napsala Elisabeth Asbrink v roce 2011.


Švédský miliardář se po provalení temné minulosti nesnažil své aktivity ve fašistickém hnutí zakrývat a několikrát je otevřeně přiznal. V té době byla IKEA již obrovským světovým gigantem a spoustu lidí překvapilo, kdy se dozvěděli, koho v minulém století její zakladatel podporoval. Kamprad dokonce napsal i dlouhatánský dopis svým tisícům zaměstnancům ve společnosti a neustále se snažil prosit o odpuštění za to, co dělal jako mladý chlapec, aniž si uvědomoval následky svého jednání.

I když mu většina lidí jeho činy odpustila, dodnes se najdou skupiny, které společnost IKEA ignorují a budou ji ignorovat i nadále. Nezáleží jim na tom, zda byl švédský miliardář skromný člověk jezdící ve starém Volvu, ale spíše na tom, že podporoval jeden z nejkrutějších režimů na světě.

Domů
Sdílet
Diskuse