Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. ledna 2018 v 22:26
Čas čtení 0:00
Radka T.

Kouzelné městečko na Sardinii prodává domky za jedno euro. Jeho starosta přišel s nabídkou, která se neodmítá

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nadějní kupci mohou získat možnost bydlet v krásném prostředí na ostrově a podílet se na záchraně unikátních tradic.

Představa bydlení v krásném italském městečku zní nejen lákavě, ale i romanticky. Navíc je možností, jak zabránit tomu, aby se některé kouzelné, ale téměř vylidněné oblasti staly „městy duchů“. Štěstí prostřednictvím lákavé nabídky proto zkouší i městečko na ostrově Sardinie Ollolai.

V městečku je možné koupit si domek jen za jediné euro. To zní jako opravdu lákavá nabídka, pokud máš v plánu zmizet za hranice a zkusit život v zemi s příjemnějším klimatem. Samozřejmě, jak už to v podobných případech bývá, i tato nabídka má malý háček, není to však nic nezvládnutelného.

Opuštěné domky se sice opravdu prodávají za euro, ale většina z 200 staveb je ve špatném stavu. Kupující se tak musí zavázat k rekonstrukci, a to do tří let, což by mohlo stát 20 tisíc eur (půl milionu korun), což je však částka, za kterou bys jen tak leckde dům zřejmě nekoupil. Nadějní kupci mohou navíc získat možnost bydlet v krásném prostředí na ostrově a podílet se na záchraně unikátních tradic.

„Mou misí je zachránit naše unikátní tradice před upadnutím do zapomnění. Hrdost na naši minulost je naší silou. Nedovolíme našemu městu zemřít,“ prohlásil starosta Efisio Arbat. Ollolai je totiž nejvíce nedotčeným a autentickým městem Sardinie. Avšak populace v něm rapidně poklesla. Za posledních 50 let na 1300 obyvatel, a tak se starosta všemožně snaží život v obci oživit. Mladí odešli do jiných měst a v oblasti nyní působí hlavně pastevci, kteří vyrábějí výborný ovčí sýr. I to může být důvodem, proč si koupit domek a následně investovat do jeho rekonstrukce.

 

Príspevok, ktorý zdieľa @maddalenabussu,

 

Domů
Sdílet
Diskuse