Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. února 2018 v 11:10
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Štěstí si ve skutečnosti za peníze koupíš. Čím jsi bohatší, tím lépe se dle vědců máš

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Staré známé přísloví není podle posledních poznatků tak úplně pravdivé.

O tom, že si mohou bohatí lidé koupit téměř vše, na co pomyslí, není pochyb, ale mnoho lidí se snaží utěšovat tím, že jejich život je ve skutečnosti temné místo plné bezcitného pragmatismu a utrpení. Na toto téma vzniklo i mnoho seriálů či filmů a myšlenka byla mnohokrát stejná. Za peníze si koupíš všechno kromě štěstí. A někdy i lásky. Tvrdí to i samotné rčení babiček. Štěstí si za peníze nekoupíš. To ale prý vůbec není pravda.

Nedávný výzkum publikovaný v Personality and Social Psychology Bulletin totiž uvádí věci na pravou míru a prozrazuje, že více peněz se opravdu váže ke šťastnějšímu životu. Do studie bylo zapojeno více než 4 000 milionářů, kteří pomohli odpovědět na otázku již dlouho trápící ekonomy či behaviorální psychology.

A výsledek není jen náhodný. Výzkumy totiž ukazují, že čím více bohatství, tím šťastnější život člověk vede, a pokud si peníze navíc vydělal sám, jeho životní satisfakce je na ještě vyšší úrovni. Dědicové či šťastně oženění nebo vdaní milionáři jsou mnohem méně šťastní než ti, kteří si vše oddřeli.

I samotní milionáři však touží po větších hromadách peněz. Na otázku, kolik peněz by museli mít, aby se na stupnici od 1 do 10 cítili na desítku, odpověděli bizarně obrovská čísla. Ani ti nejbohatší z nás tedy neprožívají vysněný život, ale podle vědců jsou nakonec přece jen šťastnější než my ostatní.

Štěstí si ve skutečnosti za peníze koupíš. Čím jsi bohatší, tím lépe se dle vědců máš
Zdroj: Paramount Pictures
Domů
Sdílet
Diskuse