Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. března 2018 14:08
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Stephen Hawking dopsal na smrtelné posteli svůj poslední výzkum. Přemýšlel nad multivesmírem i koncem světa

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Geniální vědec pracoval až do poslední chvíle.

Od smrti Stephena Hawkinga uběhlo jen několik dní a na světlo světa hned vyšel fakt, že geniální vědec pracoval až do poslední chvíle. Hawking společně s kolegou Thomasem Hertogem v posledních týdnech vědcova života zkoumal hypotézu, že náš vesmír není jediný.

Teorie multivesmíru hovoří o tom, že velký třesk nebyl jediný a krom něj vzniklo nekonečné množství stejně velkých třesků a zároveň i vesmírů. Myšlenka vznikla už při výzkumu z roku 1983, na kterém Hawking pracoval s Jamesem Hartlem a obsahovala i část o inflaci. Teorie inflace naznačovala, že se vesmír exponenciálně rozpínal až do momentu, kdy se jeho rozvoj začal zpomalovat.

Stephen Hawking dopsal na smrtelné posteli svůj poslední výzkum. Přemýšlel nad multivesmírem i koncem světa
Zdroj: TASR/AP

Hawking však neměl jakoukoli šanci dokázat, zda je jeho myšlenka pravdivá, avšak v posledním výzkumu vymysleli s Hertogem způsob, jak jednou provždy udělat tlustou čáru za teorií o multivesmíru. Vědec navrhl, že existence multivesmíru by se dala změřit pomocí radiace v pozadí, kterou bychom dokázali zachytit prostřednictvím detektoru na vesmírné lodi.

Multivesmír podle Hawkinga musel zanechat radiační stopu, a kdyby se jeho hypotéza potvrdila, museli bychom se na naši existenci podívat z úplně nového úhlu pohledu. Ve výzkumu se Hawking zaměřil i na teorii, podle níž se Země jednoho dne ponoří do nekonečné tmy kvůli tomu, že hvězdám ve vesmíru dojde energie. O té však odborníci pochybují.

Domů
Sdílet
Diskuse