Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. března 2018 14:38
Čas čtení 0:00
Šimon Kucka

Herci, které nevídáme ve velkých blockbusterech a hollywoodští producenti jim už nevolají

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Koho už v kvalitních filmech pravděpodobně nikdy neuvidíme?

Hollywood v Los Angeles je kouzelné místo – někteří herci v něm vylezou až na vrchol a stanou se z nich megahvězdy světového kalibru, zatímco jiní skončí mimo dohled médií a usedne na ně prach.

Nikdo z oněch herců nemá pevně zajištěné místo v komunitě, a tak se i největší legenda stříbrného plátna může ze dne na den ocitnout mezi outsidery, zatímco začínající amatér se rázem může změnit na obletovanou celebritu.

Někdy herci na vrcholu své kariéry zaženou sebe samé do kouta kvůli velkým chybám ničícím jejich reputaci. Občas se však stane přesný opak, a tedy umělci nemusejí udělat vůbec nic špatného, ale přesto je společnost nahradí „novějším modelem“.

Momentálně vzkvétá zejména filmový byznys se superhrdiny, propojenými univerzit a různými franšízami. Jedna úspěšná role může prakticky z kohokoli udělat hvězdu a změnit navždy jeho kariéru. Pojďme se tedy podívat na těch pár jedinců, kteří buď neměli dostatek štěstí, nebo si své angažmá v Hollywoodu zničili vlastní vinou.

15. Amanda Bynes

Amanda Bynes (She's the Man, What a Girl Wants) začínala jako televizní hvězdička, což jí určitě dopomohlo k nabytí statusu celebrity. Bynes účinkovala v různých televizních pořadech, a tak bylo jen otázkou času, kdy poprvé okusí chuť filmového plátna.

Ačkoli hereččiny role nejsou zrovna pamětihodné, Amanda si našla pevné místo mezi teenagerskou smetánkou Hollywoodu krátce po přelomu tisíciletí.

Herecké role Amandy Bynes se však s postupem času začaly setkávat s rostoucím odporem veřejnosti, což mělo výrazný vliv na její chování a budoucnost. Herečka propadla drogám a trvalo jí skutečně dlouho, než se opět mohla postavit před kameru.

Tuto informaci je třeba rovněž brát s rezervou, protože posledním počinem dnes 31leté Kaliforňanky je teenagerská komedie Easy A v hlavní roli s okouzlující Emmou Stone.

To však bylo před 8 lety, a od té doby nebylo o Bynes ani vidu, ani slechu. Je tedy velmi nepravděpodobné, že by se tato mladá herečka znovu dokázala prosadit.

Herci, které nevídáme ve velkých blockbusterech a hollywoodští producenti jim už nevolají
Zdroj: Warner Bros.

14. Catherine Zeta-Jones

Absence Catherine Zeta-Jones je v kinematografii skutečně velkou ztrátou pro filmového diváka. Svého času šlo o jednu z největších hvězd ve filmovém průmyslu. Její role ve snímcích Traffic (2000), Zorro: Tajemná tvář (1998) či fantastickém muzikálu Chicago (2002) přímo překypovaly talentem.

Zeta-Jones je jasným příkladem „vybledlé“ hvězdy. Catherine vlastně neudělala nic špatného, ani se nedopustila žádného skandálu.

Jednoduše se výběrem slabších rolí typu romantických komedií No Reservations (2007) s Aaronem Eckhartem či The Rebound (2009) odřízla od příležitostí na účinkování v kvalitních projektech. Zkrátka, manželka Michaela Douglase upřednostnila kvantitu před kvalitou.

Jistěže, stále to ještě nemusí znamenat definitivní konec této herecké hvězdy. Naposledy jsme ji mohli vidět v akční komedii po boku Bruce Willise, RED 2 (2013) a o 3 roky později v komedii Dad's Army (2016). Ani jednomu projektu se však, co se týče kvality, nedařilo.

Jsme tedy zvědaví, zda se ještě Catherine Zeta-Jones vyhrabe zpod kupy průměrných rolí na zářivé světlo stříbrného plátna.

Herci, které nevídáme ve velkých blockbusterech a hollywoodští producenti jim už nevolají
Zdroj: Miramax

13.  Tobey Maguire

Některé hvězdy jsou schopny prosadit se v jedné filmové sérii a s postupem času najdou způsob, jak by svou kariéru dokázali přemostit do jiné takové série. Podařilo se to například Michaelu Keatonovi, který se z představitele Batmana dokázal proměnit na povedeného záporáka ve Spider-Manovi.

Samostatnou kategorií je Ryan Reynolds: pro roli věčně vtipkujícího antihrdiny Deadpoola se zřejmě narodil, ale ještě pár let zpátky byl pouze nepovedenou inkarnací Green Lanterna. Skupinu „druhých šancí“ uzavírá Chris Evans, coby Torch z Fantastické čtyřky, respektive dnešní Captain America.

Trilogie o Spider-Manovi od režiséra Sama Reimiho pro Tobeyho Maguirea neskončila zrovna nejlépe, a to právě kvůli nepodařenému Spider-Manovi 3.

Od té doby jsme se dočkali rebootu s Andrewem Garfieldem a jeho Amazing Spider-Manem, ale ani dva filmy o pavoučím muži s jiným hlavním hercem fanoušky nepřesvědčily. Tom Holland má ke komiksové předloze Spider-Mana zatím nejblíže.

Tobeyho kariéra jako představitele Spider-Mana tak nadobro skončila. Přišlo pár kvalitních snímků jako například drama Bratři (2009) s Jakem Gyllenhaalem či Velký Gatsby (2013) s Leonardem DiCapriem, ale Tobey jakoby se nemohl opět postavit na vlastní nohy a trochu zariskovat.

Bylo by však obrovským potěšením pro fanoušky, kdyby se Maguireovi podařilo dostat nějakou roli v moderním MCU. Dokážete si bývalého Spider-Mana představit například jako záporáka v některé z budoucích marvelovek?

Herci, které nevídáme ve velkých blockbusterech a hollywoodští producenti jim už nevolají
Zdroj: Sony / Columbia Pictures

12. Cameron Diaz

Cameron Diaz byla hvězdou první poloviny desetiletí nového tisíciletí. Pozornost si však vydobyla již v 90. letech, kdy si jako mladá, sympatická a krásná herečka zahrála v Masce (1994) s Jimem Carreym.

O pár let později ztvárnila útlou dívku v parádní komedii V kůži Johna Malkoviche (1999) a její kariéra byla velmi slibně rozjetá.

Diaz pomohla rozjet několik filmových sérií, například Charlieho andílky (2000) nebo Shreka (2001), kde dabovala postavu princezny Fiony. Od té doby to však s Cameron šlo z kopce a komedie jako Green Hornet, Zkažená úča (obě 2011), The Other Women či Sex Tape (obě 2014) ji stále více táhly ke dnu.

Je však třeba zmínit i světlé momenty jako například role v Scorseseho eposu Gangy New Yorku (2002) či v příjemné romantické komedii The Holiday (2006) s Kate Winslet. Bohužel, v herecké filmografii Cameron Diaz figurují převážně zmetky, a tak jen doufáme, že si v budoucnu vybere lépe.

Herci, které nevídáme ve velkých blockbusterech a hollywoodští producenti jim už nevolají
Zdroj: Sony / Columbia Pictures

11. Brendan Fraser

I Brendan Fraser se řadí k celebritám, které ve srovnání s minulostí dostávají mnohem méně pozornosti. Z hlavního herce trilogie Mumie, vzniklé krátce po roce 2000, se rázem stala odvržená hvězda.

V posledních letech se Fraser po sérii trapných počinů jako Chlupatá odplata (2010) či Split Decision (2013) uchýlil převážně k televizi. Posledním jeho filmem byl dabing pro animák The Nut Job (2014).

Snad se tomuto americkému herci ještě podaří oprášit zašlou slávu, protože jeho role v příjemné komedii Příjezd z minulosti (1999) a dramatu The Air I Breathe (2007) nejsou k zahození.

Herci, které nevídáme ve velkých blockbusterech a hollywoodští producenti jim už nevolají
Zdroj: Uińiversal

10. Mike Myers

Občas v Hollywoodu nastane situace, kdy už herci prostě další šanci nedají, vzhledem k velkému množství předešlých neúspěchů. Toto je případ Kanaďana Mikea Myerse. Ten je známější jako představitel Austina Powerse ze stejnojmenného filmu.

Myersova kariéra začala v kolébce většiny komiků ze zámoří, v programu Saturday Night Live. Výrazným počinem z Myersovy kariéry je rozporuplně přijata komedie Waynův svět (1992) a její pokračování, které vzniklo o rok později. Zajímavostí je, že Waynův svět vlastně vznikl na základě jednoho krátkého skeče v SNL.

Naneštěstí pro tohoto komika, místo toho, aby si začal role vybírat střídměji, pokračoval v zaběhlé rutině nevtipných komedií.

Parodii Jamese Bonda se jménem Austin Powers (1997) natáhl na celou trilogii, a projekty jako The Cat in the Hat a Guru lásky lidí spíše znechutily, než pobavily. Myers si zřejmě už ve středisku, kde vznikají nejlepší filmy na světě, zřejmě neškrtne.

Herci, které nevídáme ve velkých blockbusterech a hollywoodští producenti jim už nevolají
Zdroj: New Line

9. Macaulay Culkin

Přechod od dětského herectví k tomu „skutečnému“ bývá častokrát velmi náročný. Příkladem je i Macaulay Culkin, někdejší hollywoodská hvězda hitů Sám doma (1990), Sám doma 2 (1992) či My girl (1991).

Culkin se po vstupu do dospělosti nedokázal zařadit mezi herecké vrstevníky a jeho kariéra tak začala padat volným pádem, přičemž do cesty mu přišly drogy, alkohol a bujaré večírky.

Představitel Kevina McCallistera nikdy nepřestal úplně pracovat, ale fakt, že jeho poslední počiny pocházejí z let 2003 a 2004, hovoří sám za sebe. Naposledy ztvárnil sebe sama v seriálu The Jim Gaffigan Show, ale o návratu ke kinematografii či pamětní roli nemůže ani zdaleka být řeč.

Jsme tedy zvědaví, zda se Culkin ještě někdy vrátí mezi hereckou elitu nebo se bude nadále držet v pozadí.

Herci, které nevídáme ve velkých blockbusterech a hollywoodští producenti jim už nevolají
Zdroj: CBS Television Network

8. Charlie Sheen

A u drog, alkoholu, bujarých večírků a věcí s nimi spojených ještě chvilku zůstaneme. Žijící legenda Charlie Sheen byl svého času nejlépe vydělávajícím seriálovým hercem, když za ztvárnění sebe samého Charlieho Harpera v seriálu Dva a půl chlapa dostával přibližně 1,8 milionu dolarů.

V roce 2011 se však situace změnila, a to vzhledem k neustálým hádkám s režisérem seriálu Chuckem Lorrem. Charlie tak byl nahrazen Ashtonem Kutcherem, ale seriál už neměl ten správný šmrnc.

O zašlé slávě Charlieho Sheena by se dalo psát skutečně hodně, vzpomeňme si tedy na některé z filmů, kde si možný nástupce Hugha Hefnera sáhl na dno svých sil. Klasiky jako Četa (1986), Horké střely 1 (1991) a 2 (1993) či První liga (1986) patří do Sheenovy výkladní skříně.

Po psychickém zhroucení v roce 2011 přišlo jeho turné s vystoupeními s názvem My Violent Torpedo of Truth, kde se Charlie celému světu rozpovídal o stavu své mysli. O pár let později přiznal i to, že je HIV pozitivní.

Sheen se dokázal vrátit do relativně „běžného“ života, ale nevhodný výběr rolí si vybral svou daň. Katastrofické projekty jako komedie Mad Families a drama 9/11 (oba 2017) nemají v Charlieho hledáčku co dělat. Charliemu všichni přejeme pevné zdraví a aby se opět postavil na vlastní nohy a konečně dostal alespoň trochu rozumu.

Herci, které nevídáme ve velkých blockbusterech a hollywoodští producenti jim už nevolají
Zdroj: Atlas Distribution

7. John Travolta

Jméno John Travolta by mohlo klidně být synonymem zašlé hvězdy, jejíž kariéra dostala potřebný restart. A znovu. Časy Pulp Fiction jsou dávno pryč a z Travolty se stala herecká struska, zejména kvůli chybnému výběru projektů.

Mezi ně patří různé trapné komedie, ale například i snímek Savages (2012) od uznávaného režiséra Olivera Stonea, přičemž jde o Stoneův nejslabší počin.

Jakž takž se Travoltovi podařilo vrátit do „starých kolejí“ díky roli právníka v první sérii oceňovaného seriálu American Crime Story, na velkém plátně jsme ho však stále neměli šanci vidět.

Jeho nový film Gotti byl dokonce 10 dní před premiérou zrušen. John Travolta nám už několikrát dokázal, že je muž velkých návratů, když si po nezdařených začátcích zahrál ve veleúspěšných filmech Horečka sobotní noci (1977) a Pomáda (1978).

Potom přišly chabé role v hloupých filmech jako například Urban Cowboy (1980), Shout (1991) nebo celá trilogie Kdopak to mluví.

Kariéru mu do závratných výšin poslal Quentin Tarantino, když ho obsadil do role Vincenta Vegy v Pulp Fiction (1994). Od té doby jsme se dočkali buď akčních propadáků nebo trapných komedií. Jsme tedy zvědaví, zda se Travolta do vrcholné formy ještě někdy vrátí, i když pravdou bude zřejmě přesný opak.

Herci, které nevídáme ve velkých blockbusterech a hollywoodští producenti jim už nevolají
Zdroj: Miramax

6. Hilary Swank

Filmografie Hilary Swank po roce 2000 obsahuje záviděníhodné projekty. Swank je herečkou, která vždy jede na plný plyn, proto je smutné, když si uvědomíme, jak rychle se z Hollywoodu stihla vytratit.

Například Oscara jako nejlepší herečka v hlavní roli nezískala jen za svůj výkon v dramatu Kluci nepláčou (1999), ale i za perfektní ztvárnění boxerky toužící po vítězství v Eastwoodově Million Dollar Baby (2004).

Swank je jasným příkladem toho, že i navzdory dvěma Oscarům na kontě se může prvotřídní herec jednoduše vytratit z povědomí lidí. Přítomnost této americké herečky pomalu začala blednout s příchodem snímků jako The Reaping (2007) či The Resident (2011).

Aktuálně jsme ji mohli vidět v Soderberghově krimi komedii Logan Lucky (2017) po boku Daniela Craiga a Adama Drivera. Hilary v sobě stále má obrovský talent, byla by tedy velká škoda, kdybychom z něj v budoucnu už nic neviděli.

Herci, které nevídáme ve velkých blockbusterech a hollywoodští producenti jim už nevolají
Zdroj: Warner Bros.

5. Shia LaBeouf

Shia LaBeouf je jedním z nejproblematičtějších herců Hollywoodu, pokud ne tím vůbec nejproblémovějším. Komplikovaná osobnost tohoto herce mu předurčila nelehký osud, ale pod těmi vrstvami agresora a rebela se skrývá jeden dobrý herec.

LaBeouf je jasným příkladem toho, jak někomu může jeho životní styl a nevhodné chování zatarasit cestu na vrchol hereckého Olympu.

Shia má ve své filmové tvorbě uvedenou práci s nejlepšími režiséry, z nichž stojí za zmínku např. Lars Von Trier (Nymfomanka) či Steven Spielberg (Indiana Jones a Království křišťálové lebky).

Samotný Spielberg herci předpověděl slibnou kariéru. Postava Sama Witwickyho z Transformers z něj udělala hvězdu největšího kalibru, ale jak se říká: pýcha předchází pádu.

LaBeoufovo ego začalo vítězit nad zdravým rozumem. Filmové série začínají nahrazovat jeho prvotní tvorbu, a tak i jeho role postupně chřadnou. Hercova image mimo kamery indikovala psychické problémy, čímž si Shia sám vystavil stopku před budoucími velkými projekty.

Postupně se možná Shia LaBeouf začne normalizovat, ale ještě má před sebou dlouhou cestu. Naposledy jsme ho mohli vidět ve zdařilém sportovním biografickém dramatu Borg/McEnroe (2017). Poslední informace říkají, že rodilý Kaliforňan si v připravovaném filmu zahraje postavu svého vlastního otce (více info zde).

Herci, které nevídáme ve velkých blockbusterech a hollywoodští producenti jim už nevolají
Zdroj: Magnolia

4. Eddie Murphy

Policajt z Beverly Hills, 48 hodin, Výměna či Cesta do Ameriky zařadili Afroameričana jménem Eddie Murphy mezi nejžádanější herce 80. a 90. let.

Z hvězdy se však stala parodie sebe sama, zejména kvůli volbě komedií à la The Adventures of Pluto Nash (2002), Meet Dave (2008) a Norbit (2007).

Podobných zmetků má představitel filmového Dr. Doolittlea na kontě až až, takže se nepředpokládá, že bychom ještě někdy měli šanci vidět něco, čím nezabijeme 2 hodiny života.

Na okamžik dokázal, že umí hrát i seriózní role, a to díky dramatu Mr. Church z roku 2016. Jistě, ohlášen už je sequel pro zmíněnou Cestu do Ameriky (článek zde), Twins s Arnoldem Schwarzeneggerem a Dannym DeVito (článek zde), ale například i pro Policajta z Beverly Hills 4.

I když to všechno zní lákavě, dělat sequel k filmům z 80. a 90. let nemusí být vždy trefou do černého. Výjimkou bylo například loňské Jumanji. Jsme tedy zvědaví, která z pokračování skutečně uvidíme a zda některá z nich i budou stát za to.

Herci, které nevídáme ve velkých blockbusterech a hollywoodští producenti jim už nevolají
Zdroj: Warner Bros.

3. Katherine Heigl

Pracovat s ní je údajně tím největším utrpením, alespoň to tvrdí ti, kteří s ní pracují. Katherine Heigl je dokonce pravidelně označována jako nejnenáviděnější herečka Hollywoodu.

Tento status si získala nesčetnými výroky na adresu několika svých zaměstnavatelů, ať už jde o film Zbouchnutá (2007), o němž prohlásila že je sexistický, nebo když si stěžovala, že otázky ohledně její postavy v seriálu Chirurgové jí už připadají otravné.

Doménou Katherine Heigl jsou romantické komedie jako 27 šatů (2008), Velká svatba (2013), Slečna nebezpečná (2012) nebo Chceš mě, chci tě (2009).

Heigl měla šanci se od průměrných a podprůměrných komedií vypracovat k serióznějším rolím, ale zda by se jí to podařilo se již zřejmě nedozvíme, protože veřejnost jí odmítá dát druhou šanci.

Herci, které nevídáme ve velkých blockbusterech a hollywoodští producenti jim už nevolají
Zdroj: Universal

2. Meg Ryan 

Meg Ryan je další hvězdou, která neudělala nic špatného, ale svět se k ní otočil zády. Meg je typickou hlavní ženskou hrdinkou romantických komedií, o čemž svědčí i její výkony ve snímcích Když Harry potkal Sally (1989), Bezesné noci v Seattlu (1993) či Láska přes internet (1998).

Po roce 2000 se po Meg Ryan, s výjimkou komedie Kate a Leopold (2001), jakoby slehla zem. Filmy Ring volný (2004), Ženy (2008) nebo Ithaca (2015) přesunuly tuto herečku z dráhy vybírané celebrity na cestu do zapomnění.

Vypadá to tak, že čas pro Ryan již vypršel, a bylo by tak velkým překvapením, kdyby se jí úspěšně podařilo vrátit na scénu.

Herci, které nevídáme ve velkých blockbusterech a hollywoodští producenti jim už nevolají
Zdroj: Columbia Pictures

1. Kevin Spacey 

Jeden z nejlepších herců a hvězda, která v 90. letech chrlila jeden hit za druhým. Kevin Spacey je dvojnásobným držitelem Oscara: prvního dostal za geniální ztvárnění Verbala Kinta v perfektní kriminální detektivce Obvyklí podezřelí (1995) od Bryana Singera.

Toho druhého za nepřekonatelně zahranou postavu otce rodiny Lestera Burnhama v úžasné Americké kráse (1999). V roce 1997 přichází jeden z nejlepších detektivních noir filmů všech dob, L.A. Confidential, a Spacey získává jednu z ústředních rolí.

Neztratil se ani v novém miléniu, když si zahrál například ve filmech K-PAX (2001), Život Davida Galea (2003) nebo v komedii Šéfové na zabití (2011). Stovky milionů fanoušků si získal jako maniakální Frank Underwood v seriálu House of Cards z roku 2013.

Co se tedy se Spaceym stalo, to už jistě víte. Na povrch vyplulo mnoho kauz z minulosti, týkajících se sexuálního obtěžování, kterého se Spacey dopustil.

Následkem bylo odstranění scén a nahrazení jeho postavy v dramatu Ridleyho Scotta Všechny prachy světa (2017) a dokonce vyhození ze seriálu House of Cards.

Tato ztráta jednoho z nejuznávanějších herců Hollywoodu zamrzela celý svět. Spaceyho už zřejmě na stříbrném plátně nikdy neuvidíme, protože společnost si všechno pamatuje a za minulost se platí. A to i v případě, že jste Kevin Spacey.

Herci, které nevídáme ve velkých blockbusterech a hollywoodští producenti jim už nevolají
Zdroj: Netflix

BONUS: Mel Gibson

Mel Gibson je příkladem toho, jak by se přeci jen mohla najít naděje i pro Kevina Spaceyho. Hollywood mu po skandálech s domácím násilím na vlastní ženě, jízdou pod vlivem alkoholu a hanlivými výroky adresovanými Židům zavřel své brány.

Herec a režisér známý z filmové série Smrtonosná zbraň nebo jeho vlastního filmu Statečné srdce (1995) se snažil najít si cestu k filmovým studiím téměř 15 let.

Odpuštěno, ale nezapomenuto mu bylo v roce 2016 po jeho úspěšném válečném filmu Hacksaw Ridge. Před kamery se vrátil o rok později v komedii Táta je doma 2 s Markem Wahlbergem a Willem Ferrellem.

Šance na přežití mu po různých konfliktech nedával ani Shane Black, scenárista všech částí Smrtonosné zbraně a zároveň komedie The Nice Guys (2016).

Hollywood tedy Gibsona přijal zpět, ale pod podmínkou, že už se na cestu alkoholu a skandálů nevrátí. Mel snad vše dodrží a divákům dá ještě mnohokrát okusit svůj herecký a režisérský kumšt.

Herci, které nevídáme ve velkých blockbusterech a hollywoodští producenti jim už nevolají
Zdroj: Warner Bros.

Kdo podle vás v seznamu chybí?

Respektive, koho v budoucnu čeká stejný osud jako výše jmenované herce?

Domů
Sdílet
Diskuse