Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. března 2018 14:30
Čas čtení 0:00
Sona O.

10 výhod, které mají dnešní mladí lidé oproti svým rodičům

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Myslíš si, že pokud by ses narodil před 50 lety, život by byl lehčí? Asi ne tak úplně... Každá doba nabízí svá pro a proti. My ti přinášíme 10 věcí, díky kterým to máš ve světě snadnější než tví rodiče.

Možná sis i ty už někdy řekl, že tvoji rodiče či prarodiče to měli kdysi v životě jednodušší. Je to však opravdu tak? Představ si, že bys najednou neměl přístup na internet a nemohl bys jen tak leckdy napsat kámošovi, se kterým se jinak nevidíš i několik měsíců, jak se má. Nebo by sis nemohl vygooglovat, které město světa je opravdu největší a pro všechny informace bys musel cestovat přes půl města do knihovny. A to ani nemluvím o tom, že na dovolenou by ses dostal maximálně tak do Bulharska, a také to by ti všichni sousedé záviděli.

Jaké výhody má tedy dnešní generace mladých lidí a v čem je nám lépe, než bylo našim maminkám a otcům?

1. S přáteli a rodinou můžeš komunikovat přes sociální sítě

Zcela zanevřít na reálné vztahy a kamarádství výměnou za instagramové followery je samozřejmě pořádná hloupost. Avšak střídmé využívání sociálních sítí ti pomáhá udržovat kamarádství i s lidmi, se kterými se již v reálném životě z nějakého důvodu setkávat nemůžeš. Možná se odstěhovali do jiného města, možná ses stěhoval ty a nemáte čas ani prostor na návštěvy. Díky internetu však můžete stále zůstat v kontaktu. To samé platí i při dlouhodobých cestách do zahraničí nebo studiu v jiném městě. Občasný videohovor s mámou ti sice domácí oběd nenahradí, ale minimálně dokáže zpříjemnit osamělé večery v cizině.

10 výhod, které mají dnešní mladí lidé oproti svým rodičům
Zdroj: pexels.com

2. Rande online

Možná se ti zdá, že z psaní s někým přes internet nemůže vyrůst skutečný vztah, ale není tomu tak. Seznamování je v dnešní době mnohem snadnější, než tomu bylo před 20 lety. Online seznamky nabízejí rychlou a relativně efektivní formu randění. Díky nim si v dnešním světě dokáží najít partnery i ti stydlivější z nás, kteří by se v realitě před novým člověkem ostýchali byť jen otevřít ústa. Mnohé z těchto partnerství skutečně vydrží a vedou k dlouhodobému vztahu či dokonce k založení rodiny.

3. Více pracovních možností a flexibilní pracovní doba

Naštěstí žijeme v době, ve které je práce dostatek. Proto se firmy častokrát perou o zaměstnance. Už to nejsou pouze stravenky nebo slevy do kina. Zaměstnavatelé nabízejí i výhody jako flexibilní pracovní dobu či více dní dovolené. Konkurence na trhu je velká, a proto se dnes už firmy nesnaží strhat tě z kůže, jak tomu možná bývalo v minulosti, ale poskytnout ti podmínky, za kterých budeš pracovat rád.

10 výhod, které mají dnešní mladí lidé oproti svým rodičům
Zdroj: pexels.com

4. Snadnější přístup k informacím o zdraví

Dnes je již vše bio, bez lepku, raw, vegan a všechno možné. Starat se o své zdraví se stalo globálním trendem. Každý se chce zdravě stravovat a vypadat dobře. Možností k tomu je skutečně hodně. Už i v běžných potravinových řetězcích se objevují speciální potraviny a všude se uvádí složení. Tlak na kult těla, který se točí kolem cvičení, je čím dál tím větší. I proto tráví mnoho mladých lidí čas ve fitku a v různých sportovních klubech. Zdravý životní styl je dnes více trendy než kdykoli předtím.

5. Dokážeš se učit i mimo školu

Neomezený přístup k informacím je naprostou samozřejmostí. Jsme zvyklí neustále něco googlit, stačí jen pár kliků myší a dozvíme se vše, co potřebujeme. Také se můžeme zapsat do online kurzů a učit se, aniž bychom vytáhli paty z domu. Vzdělávání nikdy nebylo jednodušší.  

10 výhod, které mají dnešní mladí lidé oproti svým rodičům
Zdroj: pexels.com

6. Nemusíš se stydět, pokud máš emocionální problémy

Kdysi byla taková depka velké tabu. Kdo ji měl, byl slaboch, cvok, nikdo se o takových věcech nechtěl bavit. Dnes je to už úplně normální. Pokud řekneš, že máš problémy, pouze skuteční blbci na tebe budou ukazovat prstem. Nemusíš se bát vyhledat pomoc a terapie se stala již téměř běžnou součástí života mladých. Pomoc dokážeš získat mnohem snadněji, než tomu bylo v minulosti.

7. Můžeš neomezeně cestovat

Železná opona padla už v roce 89, a tak pěkně poděkuj rodičům, že byli cinkat klíči a ty teď můžeš bez problémů vycestovat na dovolenou. Cestování je naprostou samozřejmostí a lidé čím dál více vyhledávají i exotiku a vzdálené kouty světa. Ve většině Evropy hranice neplatí a nepotřebuješ ani pas. Ceny jsou také příznivé, už stačí jen sbalit kufry a objevovat otevřený svět.

10 výhod, které mají dnešní mladí lidé oproti svým rodičům
Zdroj: pexels.com

8. Můžeš otevřeně vyjádřit svůj názor

V současnosti se stále více podporuje kritické a kreativní myšlení. Ani na přednášce už nemusíš jen přikyvovat, dobrý profesor si rád vyslechne, co si myslíš. No a když je nejhůře a máš pocit, že o tvých myšlenkových pochodech by měl vědět celý svět, dej si status na Facebook nebo pošli něco na internetová fóra. Nikdo tě neudá StB, ani tě nezavřou za poslech Adele.

9. Ovládáš jazyky

Naučit se cizí jazyk je poměrně jednoduché při tom neskutečném tlaku anglických a amerických seriálů, hudby a filmů. Pokud se i nesnažíš, minimálně určitě znáš základní výrazy a dokážeš se orientovat v základní konverzaci. To se ti samozřejmě hodí i při cestování, protože už nemusíš jezdit jen na Balaton. Je poměrně jednoduché zkontaktovat se s lidmi z jiných zemí a přiučit se něco o jejich zvycích a kultuře.

10 výhod, které mají dnešní mladí lidé oproti svým rodičům
Zdroj: pexelscom

Nikdo na tebe netlačí, aby ses usadil

Ještě v 80. letech byli 25letí lidé považování za staré mládence. Kdo se nevdal a neoženil, než dosáhl čtvrt století, byl zkrátka mimo a musel za to platit daň. Nemusíme ani zmiňovat všechny ty babičky, co lomily rukama nad nevdanou 20letou vnučkou a ptaly se, kdy konečně budou děti. Ne, že by to některé nedělaly i nyní, ale tlak na usazování a založení rodiny, je čím dál tím menší. Svatba okolo 30 není pro současnou generaci ničím výjimečným. Pokud se někdo na rodinu a děti necítí, tak to zkrátka posune i o 10 let později nebo se neusadí vůbec. Mladý člověk tak získá více času na to dokončit si školu, najít si slušnou práci a získat lepší finanční zázemí pro budoucí potomky či partnerský život. Máme tak i více prostoru emocionálně dozrát a uspořádat si hodnoty, než je budeme vštěpovat našim dětem.

Domů
Sdílet
Diskuse