Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. dubna 2018 16:11
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Jak je na tom prostituce v Česku? Statistiky nám vyprávějí příběh o sexbyznysu z našich ulic

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Kdo jsou typické prostitutky v našich městech a jaké jsou jejich problémy? Nezisková organizace Rozkoš bez rizika sleduje jejich životy a v případě nouze podává pomocnou ruku.

Ve večerních hodinách stojí v zatemnělých ulicích, při okrajích zaneprázdněných silnic nebo čekají na klienty mezi stěnami některého z neonových podniků. Říká se, že se jedná o vůbec nejstarší povolání na světě. Práce v sexbyznysu je nám většinou zahalována v neproniknutelných rouškách tajemství a pohled na problematiku nám tvarují nejrůznější městské legendy, hollywoodské trháky a nebo jen prachobyčejné předsudky. 

Jak je na tom prostituce v Česku? Statistiky nám vyprávějí příběh o sexbyznysu z našich ulic
Zdroj: pexels.com

Prostitutky a prostituté z našich ulic prožívají ve většině případů těžkou životní situaci, ze které vede jen velmi složitá úniková cesta. Již řadu let mají lidé, kteří se ztratí v labyrintu obchodu se sexem možnost obrátit se na organizace, které jim pomoci neodmítnou. Jedním z takových míst je například nezisková organizace Rozkoš bez rizika. Ta funguje již od roku 1992 a jejím cílem je zmenšit rizika postihují zvláště ohrožené ženy a muže v sexbyznysu. Zároveň poskytují pomocné sociální služby nejrůznějšího druhu – od právního a internetového poradenství po zdravotnictví i volnočasové aktivity. 

Doporučeno
Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu 27. dubna 2024 9:00

Organizace Rozkoš bez rizika navíc pravidelně sleduje vývoj problematiky placených sexuálních služeb v naší zemi. Zaznamenávají statistiky svých sociálních a zdravotních služeb nebo sociodemografického profilu prostitutek nebo prostitutů v jednotlivých krajích. Kdo jsou a jak se proměňují v čase české prostitutky? Podívali jsme se na poslední zveřejněné údaje z roku 2016.

Jak je na tom prostituce v Česku? Statistiky nám vyprávějí příběh o sexbyznysu z našich ulic
Zdroj: pexels.com

Celkem 2046 osob využilo v tomto roce sociálních služeb organizace Rozkoš bez rizika. Většina z žen, které R-R kontaktoval tak učinily poprvé. Na druhé straně se organizaci podařilo uskutečnit téměř 5000 služeb, ať osobní povahy, nebo například emailové komunikace.

Počet uskutečněných vyšetření na přítomnost viru HIV byl jeden z nevyjšších za posledních deset let. Počet HIV+ žen se u nás, narozdíl od mužů, daří minimálně udržovat na stejné úrovni, a to navzdory faktu, že možnost přenosu viru je při nechráněném styku 4x vyšší z muže na ženu než naopak. Největší počet žen (763) se nechalo vyšetřit v hlavním městě. Dále jich nejvíce bylo v Jihočeském (455), Ústeckém, Moravskoslezském a Jihomoravském kraji (přes 200). Pouze u jedné klientky byl nález pozitivní.

Sexuální pracovnice ovšem netrápí pouze riziko nakažení virem HIV, ale i další sexuálně přenosná onemocnění – syfilis, chlamydie, kandida a jiná.

Jak píší autoři statistiky – v průběhu let spatřují určité „počeštění“ místních prostitutek. V ulicích tedy častěji nacházíme ženy narozené v Česku. Mimo jiné postupně roste také jejich průměrný věk. Daleko méně pak ženy nebo muže nabízející sex za peníze nalezneme na tzv. „venkovních stanovištích“ – tedy na místech jako jsou ulice, okraje silnic, parkoviště a další, což souvisí s fungováním vyhlášky o zákazu nabízení sexuálních služeb na veřejném prostranství.

Jak je na tom prostituce v Česku? Statistiky nám vyprávějí příběh o sexbyznysu z našich ulic
Zdroj: pexels.com

K sexuálnímu byznysu jakožto řešení krizové situace se stále častěj přiklánějí matky s dětmi. Počet žen bez dětí v prostituci má stále klesající tendenci. Nejčastějí mají tyto matky jedno dítě (25 %), rapidně pak vzrostl mezi léty 2009-2016 podíl žen, které mají dvě děti (z 10 % na 20 %) a trojnásobných nebo vícečetných matek je v tomto průmyslu okolo 8 %.

Doporučeno
„Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují 25. dubna 2024 15:00

„Když jste v nouzi a nemáte na nájem, ani žádné jíslo, které byste mohli dát dětem, můžete jít do klubu a pracovat. V 90 % případů dostanete potřebné peníze ještě ten den,“ vypovídá Hana Malinová z Rozkoše.

A jak jsou na tom prostitutky a prostituté s drogama? Poslední kategorie udává, že kolem 80 % uživatelek služeb R-R nemělo s drogami zušenosti. Autoři studie ovšem dodávají, že sice roste počet drogových uživatelek v minulosti, ovšem klesá podíl současných uživatelek. Průchod drogovou minulostí pro ně má pak být usnadněním i v cestě do sexuálního byznysu, kdy důsledkem fetování ztratily vazbu se svým tělem a následně je pro ně mnohem jednodušší jej někomu za peníze propůjčit.

Domů
Sdílet
Diskuse