Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. dubna 2018 14:00
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Enzym, který byl vyvinut čirou náhodou, dokáže požírat plasty v oceánech. Objev by mohl přispět k lepšímu životnímu prostředí

ZAJÍMAVOSTI EKOLOGIE
Uložit Uložené

Skvělý objev, k jehož vyvinutí přispělo dílo náhody.

O problému plastů v oceánech jsme nedávno psali několik článků (k přečtení zde nebo zde) a nyní to vypadá, že by se stav této vážné ekologické hrozby mohl snad zlepšit. Američtí a britští vědci vyvinuli zmutovaný enzym, který je schopen doslova požírat plasty v oceánech, které by se jinak rozložily za několik století.

Jejich objev byl dílem poměrně velké náhody, protože původně pracovali na studiu zcela jiné bakterie, při němž se jim povedlo vyrobit enzym rozkládající PET láhve a jiný plastový odpad. „Dokonce se nám povedlo enzym zdokonalit. Byl to šok. Je to skvělý, opravdový objev,“ řekl profesor John McGeehan, který se na objevu podílel. 


Náhody hrají ve vědeckém světě prý velkou roli a stejně je to u tohoto objevu. Výzkumníci jsou z enzymu velmi nadšeni, jeho funkce by mohla mít pozitivní přínos na životní prostředí. Je netoxický a biologicky rozložitelný. Na jeho dalších funkcích vědci budou i nadále pracovat. Chtěli by ho vylepšit natolik, že bude přeměňovat plasty do původních struktur, ze kterých se budou dát vytvořit nové plasty.

Doporučeno
KVÍZ: Víš, co znamenají tyhle symboly na oblečení? KVÍZ: Víš, co znamenají tyhle symboly na oblečení? 3. ledna 2024 16:00

Doufáme, že díky tomuto enzymu nebude potřeba těžit další ropu a snížíme tím množství plastů v přírodě,“ uvedl McGeehan. Podle něj je jednoduché vyrábět další plasty, ale velké společnosti by se měly zaměřovat na to, jak co nejefektivněji recyklovat.

Domů
Sdílet
Diskuse