Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. března 2018 9:02
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Plastového odpadu je v Tichém oceánu 16krát více, než se dosud vědělo. Zabíjí mořské živočichy a je rizikem i pro člověka

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Společnost podcenila odpadky v Tichém oceánu. Je jich 16krát víc, než se doposud myslelo.

Množství odpadků odhozených v Tichém oceánu stoupá. Ještě před rokem si byli ekologové jistí, že vrstva plastových odpadků zaujímá plochu o rozloze velké zhruba jako Francie, skutečnost je ale mnohem horší

V oblasti mezi Kalifornií a Hawají je na 80 000 tun odpadku, což jsou ne jedna, ale rovnou tři Francie. Tříletý výzkum potvrdil ty nejhorší obavy: plastového odpadu je v oceánu šestnáctkrát více, než uváděla podobná studie zpracovávaná v minulosti. Oranžová oblast na mapě níže není žádný stát, je to právě ta rozlehlá oblast odpadků, jenž se shlukuje v nekonečných plochách.


Přibližně 46 procent odpadu tvoří nástroje k lovu ryb (nejčastěji jsou to rybářské sítě), ostatní je běžný spotřebitelský odpad, jako jsou láhve, obaly a podobně. Ekologové našli různé staré odpadky, některé měly patnáct, ale i třicet let. Nejstarší obal byl z roku 1977. 


Plasty končící ve vodě se po letech rozloží na tzv. mikroplasty, což jsou odštěpky o rozměrech 0,05 – 0,5 cm. Ty logicky můžou velmi snadno skončit v zažívacím oběhu jakéhokoliv mořského živočicha. „Je to důrazné varování k tomu, rychle zastavit příliv plastů do oceánů. Zároveň musíme přijmou opatření k jejich úklidu,“ řekl Laurent Lebreton, výzkumník z nizozemské organizace The Ocean Cleanup. Plasty jsou totiž toxické nejen pro zvířata, ale rovněž pro lidi, protože se ryby, tuleni, tuňáci, ale i mořští ptáci – nejčastější oběti nezodpovědné likvidace plastů – dostávají do potravinového řetězce.

Domů
Sdílet
Diskuse