Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. dubna 2018 10:21
Čas čtení 0:00
Sona O.

Závislost na smartphonu na mozek působí stejně jako drogy a zvyšuje pocit osamělosti

TECH SMARTPHONE
Uložit Uložené

Možná bys řekl, že není závislost jako závislost, ale například at na moderních mobilech se výrazně podobá užívání omamných látek. V mozku totiž spouští podobné reakce.

Podle nejnovější vědecké studie spouští příliš časté používání smartphonu v lidském mozku velmi podobné reakce jako užívání opiátů. Výzkumníci pracovali hlavně s vysokoškolskými studenty, u kterých je obsesivní využívání mobilů nejvíce rozšířené.

Nejenže má takové užívání technologií velmi negativní vliv na neurobiologické procesy v mozku, působí velmi špatně i na naše psychické zdraví. Lidé, kteří tráví hodně času na telefonu, se často cítí i více opuštění, v depresi a úzkostlivě.

Závislost na smartphonu na mozek působí stejně jako drogy a zvyšuje pocit osamělosti
Zdroj: pexels.com

„Neurologické procesy v mozku závislých jsou velmi podobné těm, které můžeme pozorovat například u lidí zneužívajících opiáty proti bolesti jako oxykodon,“ říká Erik Peper z University v San Francisku.

Podle odborníků je pocit osamělosti způsoben nedostatkem osobního kontaktu. V chatu či při posílání SMS nemáme možnost vidět, jak lidé reagují mimo text. Nedokážeme rozpoznat řeč jejich těla, a proto pro nás může být komunikace náročnější.

Pokud držíš svůj smartphone neustále v rukou, v podstatě to znamená i to, že se zbytečně zatěžuješ a musíš neustále dělat několik věcí najednou, čímž se narušuje i tvá schopnost soustředit se.

Doporučeno
Máš věčně rozbitý displej? Nový HONOR byl testován na fotbalovém hřišti, zvládl kopance od Álvara Moraty Máš věčně rozbitý displej? Nový HONOR byl testován na fotbalovém hřišti, zvládl kopance od Álvara Moraty 20. února 2024 13:00

Další studie, publikovaná v prosinci 2017, však říká něco jiného. Podle vědců z McGillovy univerzity lidé využívají mobilní telefony hlavně kvůli sociálnímu kontaktu. Nejsme tedy závislí na technologii jako takové, ale na socializaci. Zařízení tedy mohou v společenském procesu výrazně pomoci hlavně lidem, kteří jsou jinak stydliví nebo jim osobní kontakt zkrátka dělá velké potíže.

Statistiky tvrdí, že v průměru odemkneme svůj telefon více než 28krát denně a až v třetině těchto případů zcela zbytečně. Za rok tak učiníme až 4000krát. Ti, kteří jsou na svých smartphonech závislí, je kontrolují více než 60krát denně.

Závislost na smartphonu na mozek působí stejně jako drogy a zvyšuje pocit osamělosti
Zdroj: pexels.com

Jeden ze tří lidí si o sobě myslí, že je závislý na svém mobilu.

Nejčastější aplikace, které využíváme, jsou Facebook, Instagram, WhatsApp a Gmail. Ty, které považujeme za nejužitečnější, jsou Google Maps, WhatsApp a Gmail.

Domů
Sdílet
Diskuse