Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
22. dubna 2018 8:50
Čas čtení 0:00
Šimon Kucka

New York, New York. 15 nezapomenutelných a skvělých filmů odehrávajících se ve městě, které nikdy nespí

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Jaké mistrovské kousky se odehrávají v americkém New Yorku?

Jedna ze dvou nejčastěji používaných filmových lokací se objevila ve stovkách až tisících filmů. Ačkoli centrálním střediskem vzniku filmů je právě západnější Hollywood, už od počátku kinematografie to velkou část tvůrců táhne spíše do ulic rušného New York City.  

Od akčních automobilových honiček a přestřelek na Manhattanu až po předměstí Brooklynu, všude zde je možné vyprávět milion různých příběhů. Pojďme se tedy spolu podívat na to nejlepší, co nám ulice jedné z největších světových metropolí nabídly, když otevřely své brány a vpustily dovnitř profesionální filmaře.

Snídaně u Tiffanyho (Breakfastat Tiffany's, 1961, r. Blake Edwards)

Neobvyklá love story, skvělý výkon nádherné Audrey Hepburn a 2 Oscary jsou na světě. Dílo podle předlohy Trumana Capoteho patří do výkladní skříně americké kinematografie. Mladé, krásné a naivní Holly se muži vrhají k nohám.

Porovnává se zde svět bohatých a chudých, přičemž mazaná Holly se snaží najít si svou vlastní, zlatou střední cestu. Příjemná romantická komedie dokonce svého knižního předchůdce ještě kvalitativní překonala, a tak má i po více než 50 letech dnešnímu divákovi co nabídnout.

New York, New York. 15 nezapomenutelných a skvělých filmů odehrávajících se ve městě, které nikdy nespí
Zdroj: Paramount Pictures

Taxikář (Taxi Driver, 1976, r. Martin Scorsese)

Scorseseho Taxikář v podání brilantního a nesmírně uvěřitelně zahraného Roberta De Nira nám ukazuje odvrácenou tvář New Yorku. Travis Bickle, veterán z Vietnamu, pracuje jako taxikář v nočním New Yorku, kde potkává tu nejhorší lidskou spodinu: prostitutky, pasáky, zloděje, feťáky, bezdomovce a žebráky.

Jednou mu však do taxíku nastoupí nezletilá prostitutka Iris (Jodie Foster), která v něm probudí pocit, že na New Yorku musí něco změnit. Druhá spolupráce dua Scorsese/De Niro přinesla zasloužené ovoce s tím nejlepším možným výsledkem.

Určitě si mnozí z vás vzpomenou na legendární hlášku „You talkin' to me?“. Taxikář je o vůli postavit se nespravedlnosti a uklidit všechnu špínu, a to i za cenu naprosté sebedestrukce.

Nejlépe to vystihuje tato krátká pasáž z Travisova vnitřního monologu: „Listen, you fuckers, you screwheads. Here is a man who would not take it anymore. A man who stood up against the scum, the cunts, the dogs, the filth, the shit. Here is a man who stood up.” 

Jelikož se v něm i narodil, Big Apple je pro Scorseseho velkou inspirací. Většinu své práce situoval právě do do tohoto velkoměsta, kde zachycuje jeho různé etapy v dějinách.

Gangy New Yorku (2002) a Věk nevinnosti (1993) jsou z pozdního 19. století, seriál Boardwalk Empire se odehrává za dob prohibice, Zuřící býk (1980) a muzikál New York, New York (1977) patří do let čtyřicátých.

Snímky Mean Streets (1973), Taxikář (1976) a Mafiáni (1990) spolu se seriálem Vinyl se odehrávají v bouřlivých 70. letech 20. století. V 80. až 90. letech se nacházejí Král komedie (1982), Po úředních hodinách (1985), Dotek smrti (1999) a také Vlk z Wall Street (2013). Ve všech Martyho dílech je cítit New York, vždy však v jiné podobě.

New York, New York. 15 nezapomenutelných a skvělých filmů odehrávajících se ve městě, které nikdy nespí
Zdroj: Columbia

25. hodina (25th Hour, 2002, r. Spike Lee)

Poslední den byznysmena na svobodě před tím, než si začne odpykávat sedmiletý trest ve vězení. Během tohoto dne řekne své sbohem přítelkyni, otci, dvěma nejlepším kamarádům. Kromě toho ještě musí najít někoho, kdo se mu postará o psa.

V hlavní roli newyorského mafiána Montyho se představil Edward Norton a společnost mu dělala taková jména jako Philip Seymour Hoffman či Rosario Dawson.

Příběh od režiséra Spikea Leeho (Do the Right Thing, Summer of Sam) nám ukazuje životní pouť člověka v rozmezí 24 hodin se silnou dávkou reality. A my to Nortonově Montymu prostě žereme.

New York, New York. 15 nezapomenutelných a skvělých filmů odehrávajících se ve městě, které nikdy nespí
Zdroj: Buena Vista

Trilogie o Kmotrovi (The Godfather Trilogy, 1972, 1974, 1990, r. Francis Ford Coppola)

Příběh rodinného klanu Corleonů se do dějin kinematografie zapsal tučně už po premiéře první části v roce 1972.

Tříhodinová sonda do života newyorské mafie se sicilskými kořeny, v jejímž čele stojí obávaný Vito Corleone (Marlon Brando) se v různých žebříčcích neustále řadí k jedněm z nejlepších filmů všech dob.

Totéž platí i o části druhé, kde štafetu po Brandovi přebral jeho filmový syn, Al Pacino, coby inteligentní Michael Corleone. Mnozí kritici dokonce tvrdí, že Part II svou kvalitou úvodní film překonal. Závěrečná třetí část je jakousi otázkou sama o sobě.

Dožadovali by se jí diváci, kdyby režisér vůbec neměl v úmyslu ji natočit? Byl vůbec její vznik potřebný pro vývoj příběhu? Vzniknout vůbec nemusela, ale my jsme přesto rádi, že jsme ji mohli vidět. Coppola tak dodal tečku za završením pravděpodobně nejlepší trilogie všech dob.

 

New York, New York. 15 nezapomenutelných a skvělých filmů odehrávajících se ve městě, které nikdy nespí
Zdroj: Paramount

Spalující touha (Eyes Wide Shut, 1999, r. Stanley Kubrick)

Poslední film tajemnem obklopeného režisérského velikána, nesmírného puntičkáře a perfekcionisty.

Stanley Kubrick, zodpovědný za kultovní klasiky jako Mechanický pomeranč (1971), The Shining (1980) či Olověná vesta (1987), stihl svůj poslední film dokončit jen pár měsíců před svou smrtí. Děj tohoto eroticko-mysteriózního thrilleru se točí kolem manželů Billa (Tom Cruise) a Alice (Nicole Kidman) Harfordových.

Bill na vánoční párty potká kamaráda z vysoké školy, který mu poví zajímavou historku. Údajně mu kdosi platí, aby se zavázanýma očima hrál na klavír na tajuplném místě, kde jsou sály plné nahých a krásných žen. Bill se rozhodne vyměnit manželský stereotyp za jednu noc vzrušení, a tak se na záhadné místo vydá.

To, co ho tam čeká, si nemohl představit ani v tom nejšílenějším snu. Napínavý děj graduje od první sekundy a v napětí vás nechá až do samého závěru, kdy se dozvíte, že pravým lékem na všechny problémy je pořádná soulož. Samotný Kubrick o filmu tvrdil, že jde o nejlepší dílo, jaké kdy stvořil.

Přestože se film odehrává v New Yorku, točený byl výhradně v Londýně, kvůli režisérově strachu z létání. Maestro zemřel ve věku 71 let ve spánku, ale povídá se, že jeho smrt nepřišla náhodou.

Diváci údajně dostali úplně jinou verzi filmu, než jakou Stanley plánoval do kin uvést, přičemž původní by se měla nacházet někde v trezoru studia. Newyorský rodák v některých snímcích odkazuje na přistání na Měsíci, o kterém konspirátoři tvrdí, že bylo falešné a natočit ho měl právě Kubrick.

Eyes Wide Shut drží světový rekord jako film s nejdelší natáčecí dobou, trvající rovných 400 dní. Pokud jste tento počin slavného režiséra neviděli, měli byste to co nejdříve napravit.

New York, New York. 15 nezapomenutelných a skvělých filmů odehrávajících se ve městě, které nikdy nespí
Zdroj: Warner Bros.

Mafiáni (Goodfellas, 1990, r. Martin Scorsese)

„Co si pamatuju, vždycky jsem chtěl být gangster.“ Tak začíná jeden z nejlepších mafiánských filmů od Martina Scorseseho, Goodfellas. Příběh založený na skutečných událostech se točí kolem Henryho Hilla. Jeho život se od dětství až po dospělost vyvíjel přesně tak, jak si to Henry přál, a tedy v obklopení mafie.

Do řemesla ho zaučil zkušený kriminálník Jimmy (Robert De Niro) a mafiánskou trojici uzavřel jeho kamarád Tommy (Joe Pesci). Perfektní koktejl komedie a krimi filmu z prostředí newyorské mafie by nám Scorsese nedokázal namíchat bez tahounů celého filmu, kterými jsou dokonale ztvárněné postavy De Nira a Pesciho.

Pokud bychom měli Mafiány porovnat s režisérovou novou tvorbou, nejblíže k nim má Vlk z Wall Street (2013) s fantastickým Leem DiCapriem.

New York, New York. 15 nezapomenutelných a skvělých filmů odehrávajících se ve městě, které nikdy nespí
Zdroj: Warner Bros.

Krotitelé duchů (Ghostbusters, 1984, r. Ivan Reitman)

Dobrodružná sci-fi komedie od slovenského rodáka Ivana Reitmana se rychle zařadila mezi nejlepší sci-fi filmy všech dob. Komedie o partičce krotitelů duchů, sestávající z Billa Murraye, Dana Aykroyda, Harolda Ramise a Ernieho Hudsona, je synonymem slova kult.

Když se totiž v New Yorku začnou dít prapodivné a nevysvětlitelné jevy, jsou na místo okamžitě přivoláni odborníci na slovo vzatí, kteří si říkají Ghostbusters. Snímek způsobil ve světě šílenství, a tak netrvalo dlouho, než fanoušci dostali zdařilé pokračování.

New York, New York. 15 nezapomenutelných a skvělých filmů odehrávajících se ve městě, které nikdy nespí
Zdroj: Columbia

Francouzská spojka (The French Connection, 1971, r. William Friedkin)

Klasika krimi žánru, kde dva newyorští detektivové Doyle (Gene Hackman) a Russo (Roy Scheider) přijdou na stopu gigantického obchodu s pašováním heroinu mezi mafií New Yorku a francouzským Marseille. Po objevení „francouzské spojky“ je na Doylovu hlavu vypsána odměna.

Po neúspěšném pokusu o vraždu Doyla se detektiv vydává za hranice nejen vlastních sil, ale i zákona a za každou cenu se pokusí zničit heroinovou operaci a chytit muže jménem Charnier.

Režisér Exorcisty (1973) a rebootu 12 rozhněvaných mužů z roku 1997 stvořil 104 minut napětí, za což byla Francouzská spojka náležitě oceněna 5 Oscary za nejlepší film, střih, scénář i režii. Famózní Gene Hackman se stal nejlepším hercem a Roy Schneider nejlepším vedlejším hercem. Pro nadšence do krimi jde o povinnou jízdu.

New York, New York. 15 nezapomenutelných a skvělých filmů odehrávajících se ve městě, které nikdy nespí
Zdroj: Fox

Rosemary má děťátko (Rosemary's Baby, 1968, r. Roman Polanski)

Pod názvem Rosemary má děťátko se skrývá první celovečerní hollywoodský trhák oscarového režiséra Romana Polanského (Pianista, Čínská čtvrt) podle předlohy od Ira Levina. Žánr tohoto počinu závisí na přijetí diváky: může být pokládán za thriller mysteriózní či psychologický film, nebo rovnou za horor.

Hlavní roli Rosemary si zahrála tehdejší žena Franka Sinatry, Mia Farrow. Snímek vypráví příběh nábožensky založené dívky a jejího manžela – herce se stagnující kariérou, kteří se nastěhují do starého newyorského bytu s příšernou historií.

Pokud jsou vaši sousedé satanisté a vy si postupně začínáte myslet, že váš manžel vás zaprodal ďáblu a situace vypadá tak, že chtějí všichni zabít vaše dítě, něco není v pořádku. My se na na celou věc díváme z pohledu Rosemary, která se o své dítě bojí a má panický strach z toho, že mu chtějí všichni ublížit.

Nejde o typický horor odehrávající se kdesi na mlhou obklopené pustině, ale v prostředí každodenního života, přičemž satanista není osoba potetovaná různými symboly s pochodní v ruce, ale váš docela obyčejně vypadající soused.

Autenticita nepříjemného pocitu jde se sledováním Rosemary má děťátko na maximum. Jako zajímavost přidáváme fakt, že venkovní záběry byly pořízeny na místech, kde byl zastřelen John Lennon.  

New York, New York. 15 nezapomenutelných a skvělých filmů odehrávajících se ve městě, které nikdy nespí
Zdroj: Paramount

Wall Street (1987, r. Oliver Stone)

Oliver Stone, veterán z Vietnamu a jeden z nejslavnějších režisérů Hollywoodu, nám kromě vietnamské džungle z Čety (1986) ukazuje džunglí jinou, a to finanční, plnou nenasytných žraloků, kteří si říkají makléři.

Jedním takovým je i nováček Buddy (Charlie Sheen), snažící se najít si své místo na newyorské burze světového trhu s akciemi. Do světa peněz ho zavede největší ze zmíněných žraloků, a to Gordon Gekko, respektive nezapomenutelný Michael Douglas.

Ten za svůj výkon dokonce vyhrál sošku Oscara jako nejlepší herec v hlavní roli. Když žák přeroste učitele, někdo bude muset zaplatit, což nám Stone servíruje na stříbrném podnose spolu s odkazem na lidstvo (v tomto případě spíše Spojené státy) hroutící se do záhuby.

New York, New York. 15 nezapomenutelných a skvělých filmů odehrávajících se ve městě, které nikdy nespí
Zdroj: Fox

Smrtonosná past 3 (Die Hard with a Vengeance, 1995, r. John McTiernan)

Bruce Willis dostává jako policista John McClane zabrat i potřetí, tentokrát v New Yorku. Záporákem je Simon (Jeremy Irons), bratr Hanse Grubera, jehož McClane zneškodnil v první části Smrtonosné pasti (1988).

Druhý z bratrů Gruberových se chystá McClanea dostat, přičemž chce do vzduchu vyhodit několik budov, čemuž se zkrachovalý policista pokusí zabránit. Na pomoc mu přijde nepravděpodobný společník, majitel malého krámku z Harlemu jménem Zeus (Samuel L. Jackson).

Klaustrofobickou atmosféru vystřídaly výbuchy, oheň, trocha krve a helikoptéry. Pánové se už sice setkali při natáčení Pulp Fiction, ale ve filmu spolu nevedli ani jeden dialog. Zde si ústřední dvojice každou chvíli vyměňuje vtipné repliky.

Smrtonosná past 3 je v něčem jiná než předešlé dvě části: je lidsky osobnější, za což zřejmě může scénář Jonathana Hensleigha a návrat režiséra Johna McTiernana. Ačkoliv kvalitou se třetí část první pasti nemůže rovnat, stále jde o zábavný film oplývající kombinací humoru a akce.

 

New York, New York. 15 nezapomenutelných a skvělých filmů odehrávajících se ve městě, které nikdy nespí
Zdroj: Fox

Serpico (1973, r. Sidney Lumet)

Neuvěřitelně podmanivý thriller podle skutečné události o policistovi s italsky znějícím jménem Serpico (Al Pacino), který odhalí korupcí se rozkládající policii města New York.

Sidney Lumet je v řemesle odborník, protože divákům po dechberoucích 12 rozhněvaných mužích (1957) přinesl kinematografické skvosty jako Vražda v Orient Expresu (1974), Network (1976) či Psí odpoledne (1975).

Zajímavostí je, že celý film byl točený v obráceném pořadí. Al Pacino začal natáčení s dlouhými vlasy a bradoku, no a pro každou další scénu mu byly vlasy a chlupy na bradě zkracovány kousek po kousku, až na konci natáčení skončil čerstvě oholený.

New York, New York. 15 nezapomenutelných a skvělých filmů odehrávajících se ve městě, které nikdy nespí
Zdroj: Paramount

Gangy New Yorku (Gangs of New York, 2002, r. Martin Scorsese)

Téměř tříhodinový historický epos z druhé poloviny 19. století za dob občanské války zkoumá boje o nadvládu nad Manhattanem mezi gangy irských přistěhovalců a „zdomácnělých“ nacionalistů v čele s hrůzostrašným Williamem Cuttingem (Daniel Day-Lewis), přezdívaným „Řezník“.

Do toho všeho se po 15 letech ve vězení vrací domů mladý Amsterdam Vallon (Leonardo DiCaprio), připravený pomstít vraždu svého otce, spáchanou Řezníkem.

Day-Lewis na plátně herecky exploduje a předvádí ohňostroj talentu (lépe se mu ho podařilo hrát snad jen v There Will Be Blood). Scorsese nám připravil souboj rasy, chudoby a gangů, vše bez použití byť jen špetky CGI, kompletně se zástupem komparsistů.

Gangy New Yorku jsou epickým velkofilmem zachyceným znaleckým okem Martina Scorseseho a přeneseným na stříbrné plátno. Jsou filmem, který dozajista ještě dlouhou dobu neuvidíme.

New York, New York. 15 nezapomenutelných a skvělých filmů odehrávajících se ve městě, které nikdy nespí
Zdroj: Miramax

Tenkrát v Americe (Once Upon a Time in America, 1984, r. Sergio Leone)

Pověst tento snímek předchází. Čtyřhodinové umělecké dílo, které Leone plánoval natočit dlouhých 12 let, a které později producentovi vyprávěl 4 hodiny, scénu po scéně.

Téměř nepředstavitelně detailně podaný příběh o mafiánovi jménem David „Noodles“ Aaronson (Robert De Niro), vyprávěný v retrospektivě od dětství až po současnost.

Poslední projekt autora Dolarové trilogie (Pro hrst dolarů / 1964, Pro hrst dolarů navíc / 1965, Hodný, zlý a ošklivý / 1966) a westernu Tenkrát na západě (1968) je epickou odyseou o kamarádství, hněvu a lítosti.

K této kinematografické lahůdce vám neřekneme nic víc. Snad jen tolik, že pokud máte 4 hodiny volna, vyplatí se je investovat do zhlédnutí Tenkrát v Americe.

New York, New York. 15 nezapomenutelných a skvělých filmů odehrávajících se ve městě, které nikdy nespí
Zdroj: Warner Bros.

Půlnoční kovboj (Midnight Cowboy, 1969, r. John Schlesinger)

Srdcervoucí drama o lásce, při kterém i muži pláčou. Joe Buck (Jon Voight) je vysoký, dobře vypadající, ale zejména osamělý muž z venkova, protloukající se životem. Když se dostane do New Yorku, má v plánu obrat bohaté paničky o peníze výměnou za sex, což však ani náhodou nedopadne podle jeho představ.

Jeho netradiční kamarádství s drobným zlodějem Ratsem (Dustin Hoffman) je jedinou věcí, kterou má a váží si ji. Film se zaměřuje na zklamání ze zmařených snů, jaké mají všichni mladí lidé, když začínají svůj život v New Yorku.

John Schlesinger se musel vyrovnat se společenským stigmatem, přičemž zde reflektuje aktuální sociální témata. Snímek získal Oscara za nejlepší film, režii a adaptovaný scénář.

Půlnoční kovboj je jedním ze dvou filmů s nejpřísnějším ratingem X, jaký byl kdy nominován na Oscara. Tím druhým je Mechanický pomeranč (1971) od Stanleyho Kubricka.

New York, New York. 15 nezapomenutelných a skvělých filmů odehrávajících se ve městě, které nikdy nespí
Zdroj: United Artists

 BONUS: Filmy Woodyho Allena

Ať už jeho filmy milujete, nebo nenávidíte, je třeba přiznat, že mají něco do sebe. Tím něčím je možná právě New York. Už jen samotná čtyřminutová úvodní sekvence z Manhattanu (1979) je vyjádřením Allenovy lásky k tomuto městu. Režisér má dokonce vlastní vytyčené lokace, na kterých se rozhodl natáčet.

Vyjmenovat zde všechny newyorské filmy skutečně nechceme, neboť Allenova filmografie sestává ze 47 kousků a drtivá většina se odehrává... asi víte kde. Woody netočí klasické romantické komedie, ale ty s příměsí dramatu a hlubokých úvah o životě.

Zmínit však jednoznačně musíme počiny jako Láska a smrt (1975), Annie Hall (1977), Manhattan (1979), Zelig (1983), Hana a její sestry (1986), Zločiny a poklesky (1989) či Tajemná vražda na Manhattanu ( 1993).

New York, New York. 15 nezapomenutelných a skvělých filmů odehrávajících se ve městě, které nikdy nespí
Zdroj: United Artists

New York sice není městem andělů, ale stále je městem plným inspirace a jasné budoucnosti nejen pro začínající, ale i ty nejzkušenější filmaře. Nápady se ke spisovatelům, scenáristům a režisérům jen hrnou, a to ať už při pohledu na běžný New York za denního světla v parku nebo na noční a prosvícený Manhattan.

Jsme tedy rádi, že jsme se na největší město USA mohli podívat pohledem takových velikánů jako Kubrick, Scorsese či Coppola. Od vzniku filmu jsme o New Yorku dostali desítky úžasných filmových děl. Zbývá nám jen doufat, že v příštích letech přijdou kousky nové, alespoň minimálně tak dobré.

DO VÝBĚRU SE NEDOSTALI: Psí odpoledne, Do the Right Thing, Útěk z New Yorku, Když Harry Potkal Sally, Spáči, Mean Streets, 42nd Street, Spider-Man, On the Town, All About Eve, Okno do dvora, On the Waterfront, West Side Story, Shaft, Horečka sobotní noci, Sám doma 2, Tootsie a Velký.

Máte nějaký vlastní oblíbený film o New Yorku, případně vám něco v seznamu chybí?

Domů
Sdílet
Diskuse