Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. dubna 2018 12:04
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák Jakub Hvozdovič

Co se skutečně událo v 1. sérii Westworldu, jaké teorie se naplnily, o jakých spekulujeme a které mindfucky nás čekají v 2. sérii?

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Šílená pecka z dílny HBO pokračuje druhou sérií.

Od premiéry první části „nástupce“ Game of Thrones uběhl již téměř rok a půl. Seriál nám svého času vytřel zrak, provětral mozkové závity a nabídl řadu skvělých momentů, při kterých jsme mlaskali blahem.

S příchodem druhé série si tak jednoduše musíme připomenout, co všechno se v drsném kovbojském světě událo. Na rozdíl od Game of Thrones však rekapitulace nebude složitá.

Kouzlem Westworldu bylo totiž právě to, jak dokázal každou epizodou pomalu otáčet karty své záhadnosti, filozofie či množství časových linek a nakonec působit jako uzavřené a vše vysvětlující dílo. Rekapitulaci si tedy z tohoto důvodu opepříme poznatky z traileru a zároveň připojíme i pár populárních fanouškovských teorií.

Co se skutečně událo v 1. sérii Westworldu, jaké teorie se naplnily, o jakých spekulujeme a které mindfucky nás čekají v 2. sérii?
Zdroj: HBO

Určitě si každý z vás pamatuje na první chvíle pilotní epizody. Potkáváme krásnou Dolores a jejího romantického zachránce na bílém koni, Teddyho. Hned od začátku je nám však jasné, že toto není sladké dobové drama z divokého západu.

Nacházíme se totiž v „zábavním parku“ zvaném Westworld, který vlastní firma Delos, a kam se chodí bavit boháči reálného světa.

Proč to dělají? Inu, protože Dolores, Teddy a všichni ostatní obyvatelé parku nejsou hereckým komparsem. Jsou to roboti, kteří prožívají svůj naprogramovaný život stále dokola po tom, co si do nich někdo z návštěvníků parku pouze tak z chuti vystřelí, nebo když už dokončí svou dějovou linku.

Něco tu však nehraje. Roboti začínají slýchat podivné hlasy, dělat zvláštní věci a vymykají se kontrole tak, jak by se žádný nerozumný stroj vymykat neměl.

A co víc. Když se robot dokáže vymanit ze své naprogramované smyčky, jak můžeme vědět, že nezlomí svůj primární kód a neublíží návštěvníkům či dokonce něco horšího... neuvědomí si, že je stroj?

Ještě předtím, než se dostanu k rychlému osudu hlavních postav, připomeňme si základní psychologickou teorii, která přímo vysvětluje dění v seriálu. Je jí takzvaná „bicameral mind theory“, kterou vypracoval v 70. letech Julian Jaynes ve své knize The Origin of Consciousness in the Breakdown of the Bicameral Mind.

Co se skutečně událo v 1. sérii Westworldu, jaké teorie se naplnily, o jakých spekulujeme a které mindfucky nás čekají v 2. sérii?
Zdroj: HBO

Jak jste si již domysleli z názvu, zabývá se lidským vědomím, ale jeho vznik pojmenovává trochu nezvykle. Říká, že lidé se naučili myslet za sebe, hodnotit své činy a být si vědomi své vlastní znalosti teprve před přibližně 3000 lety.

Jaynes tvrdí, že předtím byl člověk v primitivnějším stavu, no a to, co dnes považujeme za náš myšlenkový tok, považoval za hlas boha. Vlivem podmínek vnějšího prostředí se však jeho myšlenky a vědomí sjednotí. Člověk v tomto okamžiku poráží koncepci boha. Už si začínáte dávat věci dohromady?

Postupem seriálu zjišťujeme, že roboty vytvořil nynější ředitel parku Ford se svým již zesnulým kolegou Arnoldem. Ford byl tím, který byl pro park zapálen a chtěl ho otevřít široké veřejnosti. Naopak Arnold začal postupně zjišťovat, že roboti, které sami sestrojili a naprogramovali, mají až velmi zvláštní tendenci pomalu se podobat člověku.

Byl posedlý tím, zda se dá u robotů vytvořit vědomí a z toho plynoucí otázky, co je potom odlišuje od nás. Cítí smutek, lásku, hněv, rozkoš, improvizují, mají paměť... Mohou si však uvědomit, že jsou tím, čím jsou?

Arnoldova posedlost vytvořila jednoznačnou odpověď. Park nesmí být otevřen, protože roboti opravdu mohou být uvědomělí. Pro to, aby zabránil otevření parku, však učinil radikální krok.

Nechal se zabít jedním, respektive jednou z nich. Dolores, nejstarší robot v parku, stlačila spoušť a zabila na svůj „vnitřní příkaz“ člověka, čímž porušila primární kód každého robota.

Co se skutečně událo v 1. sérii Westworldu, jaké teorie se naplnily, o jakých spekulujeme a které mindfucky nás čekají v 2. sérii?
Zdroj: HBO

Zdá se vám, že dějově skáčeme? Ani ne. Je třeba si uvědomit, že celý seriál se odehrává v minimálně třech časových rovinách. V té první (třicet let zpátky), kde je Arnold naživu, učiní zázračný objev a v pomatenosti se nechá zastřelit.

V té druhé sledujeme dva firemní velikány Logana a Williama, kteří se společně vydají do parku a zažívají lásku, zklamání a hněv.

V neposlední řadě zde máme přítomnost, kdy hrstce robotů včetně bordelmamá Maeve značně přeskakuje. Ta se jednoho dne probudí na operačním stole, kde je opravována a přinutí přihlouplé doktory k tomu, aby se dostali do jejího kódového profilu a zvýšili jí hodnoty téměř všech „vlastností“, včetně inteligence.

Právě zde vidíme Maeve, jak si začíná uvědomovat, že ti, které považovala za bohy, jsou obyčejní smrtelníci a i když je pouze robotem, dokáže se vzepřít své podstatě. Situaci nakonec komplikuje záhadný Man in Black, který putuje parkem a snaží se najít tajemný „Maze“, ve kterém vidí hlubší smysl parku.

Hru, kterou zde zanechal Arnold před svou smrtí. MIB se domnívá, že právě v díky „maze“ zažije pravé vzrušení. Pro dlouholetého harcovníka, který už viděl všechno, co mu park nabízí, je totiž trochu nuda nebýt ohrožován.

A v tomto okamžiku se situace začíná opravdu vyostřovat. Jak mohou roboti v přítomnosti mluvit s Arnoldem, když je již 30 let mrtvý? O co jde záhadné firmě vlastnící Westworld a proč chce dostat Forda z řídícího postu? Jak do celé skládačky pasuje diváky milovaný intelektuál Bernard?

Co se skutečně událo v 1. sérii Westworldu, jaké teorie se naplnily, o jakých spekulujeme a které mindfucky nás čekají v 2. sérii?
Zdroj: HBO

Inu, jak jsme již řekli v úvodu, Westworld vyloží poslední epizodou na stůl všechny karty. V první řadě zjistíme, že Bernard je androidem, vytvořeným Fordem podle svého zesnulého kolegy Arnolda.

Zadruhé se potvrzuje oblíbená (před finále ještě nepotvrzená) fanouškovská teorie o tom, že Man in Black je William. Ve střední časové rovině totiž vidíme Williama, který se do Dolores zamiluje, přičemž zapomene, že s ní nikdy nemůže být.

Po návratu domů a (zejména smrti své manželky) zjistí, že skutečný svět není pro něj ten pravý. Zbožňuje být sám sebou právě zde, na divokém západě. Zbaví se svého soka Logana, dostane se do čela firmy a stane se majoritním vlastníkem Westworldu, přičemž se sem vrací 30 let, jen aby odhalil vše, co park nabízí.

Ve třetí a poslední řadě zde máme hlavní dějovou linku. Kdo se dokázal nabourat robotům do jejich kódů a kdo je přinutil k povstání? To vše nám je vysvětleno v perfektní (téměř) závěrečné scénce.

Za vše může na oko chladný Ford, který se vinil za Arnoldovu smrt dlouhá léta. Během nich se snažil v tajnosti dokončit to, co Arnold začal a nyní přišla ta pravá chvilka.

Ford představuje zástupcům firmy svůj vlastní narativ, kterým má skončit jeho pouť ředitele parku (firemní ráda ho kvůli vlastním zájmům odvolala), přičemž v něm má hlavní roli hrát strašlivý záporák Wyatt.

On však použitím Arnoldova kódu vnukl robotům základ „myšlenky“ sebeuvědomění se. To se naplňuje ve scéně, kdy Dolores sedí sama naproti sobě a zjišťuje, že hlasy, které slyšela, byly po celou dobu její vlastní (už rozumíte, proč jsme začínali připomenutím teorie bicameral mind?)

Co se skutečně událo v 1. sérii Westworldu, jaké teorie se naplnily, o jakých spekulujeme a které mindfucky nás čekají v 2. sérii?
Zdroj: HBO

Ford plánuje rozpoutat chaos. Na konci Dolores mačká spoušť vůči jeho hlavě stejně, jako to udělala před třemi dekádami Arnoldovi.

Teď už však vše nasvědčuje tomu, že jde o její vlastní rozhodnutí (flashback, kde vidíme, že je jí uploadován kód Wyatta, společný rozhovor s Fordem či Fordova závěrečná řeč, při níž zdůraznil, že „jeho narativ se odehrává v době války... a vraždění je tentokrát volbou“).

Stejné vlastní rozhodnutí učiní i Maeve, jejímž cílem je útěk z parku. Z vlaku se však rozhodne na poslední chvíli vystoupit a vydat se najít svou dceru.

Na velkém galavečeru se k tomu všemu nekoná pouze rebelie Dolores. Vidíme zde zástup robotů, které naprogramoval Ford k něčemu drastickému. Aby konečně mohli ublížit člověku. Začíná masakr všech přítomných.

Dozvěděli jsme se také, že Maze skutečně nebyl výtvorem určeným pro muže v černém, ale pro Dolores (a ostatní androidy). Právě maze je metaforou pro cestu robota do hloubky svého nitra. Pouze tak se může stát z rozdvojené mysli jedna a mohou se stát uvědomělými.

Zůstává nám však hned několik dalších otázek.

O co celou dobu jde Delos, firmě, která vlastní Westworld? Proč chce z parku propašovat primární kód robotů? Kde leží park? Šílená fanouškovská teorie sice hovoří o Marsu, ale nás by více zajímalo, jak je možné cestovat mezi parky (je potvrzeno, že se podíváme do brutálního Shogun Worldu) a jak vypadá svět tam venku?

Jaký bude mít dopad povstání robotů divokého západu na celý tamní ekosystém?

Co se skutečně událo v 1. sérii Westworldu, jaké teorie se naplnily, o jakých spekulujeme a které mindfucky nás čekají v 2. sérii?
Zdroj: HBO

Víme, že naživu zůstává Bernard, který ví, čím je a přesvědčil Forda, aby mu odemkl přístup ke všem jeho vzpomínkám. Žije také Dolores a Teddy, přičemž první jmenovaná vede povstání a společně vyvraždí (téměř?) všechny přítomné zástupce firmy.

Kartami zamíchá i Maeve, která vystoupila z vlaku do skutečného světa, ale všechna světla kolem ní záhadně zhasla. Dále podle traileru k druhé sérii vidíme, že přežil i Stubbs, excentrický scenárista Lee Sizemore (na obrázku výše), podle slov tvůrkyně Lisy Joy i drzá programátorka Elsie (Bernard ji tedy nezabil) a členka vedení firmy Charlotte Hale.

I když už na scéně neuvidíme famózního Anthonyho Hopkinse a jeho charismatického Forda, v seriálu se setkáme s jeho mladším robotickým já. Ve druhé sérii se podíváme na to, co se dělo v období, kdy William a Logan opustili park. V traileru totiž vidíme jejich představitele a stejně tak i zakladatele firmy, Jamese Delose.

Co je však zajímavější, v traileru vidíme Maeve v Shogun Worldu a následně Dolores v záběrech z moderního prostředí. Je možné, že se podíváme i do skutečného světa? Záhadou byl také jistý čas původ obrovských bílých robotů.

Tvůrce Jonathan Nolan o nich řekl, že jsou to drony a „souvisí s tajným korporátním projektem v parku. Ten je totiž jednou věcí pro návštěvníky a druhou pro akcionáře či management“.

Co se skutečně událo v 1. sérii Westworldu, jaké teorie se naplnily, o jakých spekulujeme a které mindfucky nás čekají v 2. sérii?
Zdroj: HBO

Závěrem se pojďme podívat na pár fanouškovských teorií. První, snad nejrozšířenější, hovoří o tom, že Ford, který zemřel, byl pouze robotem. Pamatujete si, když nám Ford řekl, že první robotické výtvory prozradilo obyčejné podání ruky? Všimněte si, jak nám je v posledních záběrech přiblížené podivné podání ruky právě Forda s Bernardem.

Je hned několik důvodů a názorů, proč by to neměla být pravda (celá oběť za Arnolda by byla v podstatě neúčinná), ale v šíleném světě Nolana a jeho manželky si „nemáme být ničím jistí“.

Další například uvažuje o tom, že seriál proti sobě postaví Dolores a Maeve. Dolores chce do Westworldu přinést nadvládu robotů, zatímco Maeve chce z parku utéct a usadit se jako robot v reálném světě.

Skutečný záměr firmy bude nakonec komplikovat i fakt, že někde v rozlehlém parku se pohybuje i Dolores otec Peter Abernathy, do kterého Charlotte Halle uploadla data parku shromážděná za 35 let jeho existence.

Právě Charlotte totiž vysloveně přiznává, že vedení firmy park jako takový nezajímá. Můžeme předpokládat, že všechny jednotky, které firma vyšle na území, slouží k zajištění Abernathyho? Je ultimátní plán firmy dokázat zajistit přenos vědomí a vytvořit nesmrtelného člověka?

Poslední a velmi zásadní novinkou je čerstvé prohlášení Eda Harrise, představitele muže v černém. Ten na premiéře druhé série řekl, že zatímco byla jeho postava v první sérii záporákem, v té druhé se ho nebojí označit za jednoho z kladných hrdinů.

V zápětí ještě dodal, že se bojí třetí série. Po těchto slovech je záběr z traileru, kde má vlastní pistoli přiloženou ke spánku, mnohem strašidelnější.

Nevíme jak vy, ale my se už druhé série skutečně nemůžeme dočkat. Doufáme, že vám náš obsáhlý článek alespoň chvíli zkrátí čekání. Neváhejte se následně podělit v komentářích s vašimi postřehy a názory.

Domů
Sdílet
Diskuse