Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
27. května 2018 v 13:36
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

10 nejpůsobivějších hororů, které jsou určeny i dětem. Jak je možné, že nedostaly nálepku: mládeži nepřístupno?

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Řada hororů je kvůli své násilnosti automaticky označena nálepkou „R“. Existuje však i několik nečekaných výjimek.

Společenská škodlivost hororů je oproti ostatním žánrům zjevná. Tento žánr v sobě většinou zahrnuje kruté vyobrazení násilí a nejednou jej paktuje i s vulgárním jazykem či explicitním zobrazením sexuálních scén.

Americká filmová asociace (The Motion Picture Association of America – MPAA) bývá při hodnocení titulů poměrně přísná, ale v některých případech tak trochu poleví. Jejich ratingy můžete vidět v úvodu trailerů (zelené či červené rámy, ve kterých je vepsáno hodnocení i odůvodnění).

PG-13 nebo Parents Strongly Cautioned upozorňuje rodiče, aby své děti mladší 13 let nepouštěli na film bez doprovodu dospělého. Jde o poslední stupeň před známou „R“ kategorií (do 17 let v doprovodu dospělého), obsahující hrubý jazyk, výrazné násilí a nahotu spojenou se sexualitou či užíváním drog.


10 nejpůsobivějších hororů, které jsou určeny i dětem. Jak je možné, že nedostaly nálepku: mládeži nepřístupno?
Zdroj: mpaa.org

Jednotlivé kategorie mají poměrně specifická pravidla. Těm jsme se podrobně věnovali již v minulosti, a pokud byste se o nich rádi dozvěděli více, navštivte tento odkaz. Kontrast mezi jednotlivými stupni může být poměrně jemný a i nepatrnou změnou lze snímek dopracovat k přísnějšímu hodnocení.

Následující žebříček představuje 10 vynikajících hororů, které získaly mírné hodnocení PG -13.


10 nejpůsobivějších hororů, které jsou určeny i dětem. Jak je možné, že nedostaly nálepku: mládeži nepřístupno?
Zdroj: DreamWorks Pictures


10.  The Exorcism of Emily Rose / V moci ďábla (2005, režie Scott Derrickson)

Režisér hororů Deliver Us from Evil (2014) a první části Sinistera (2012) natočil už v roce 2005 velmi slušnou exorcistickou žánrovku. V ní se podíváme na ďáblem posedlou katoličku Emily Rose (Jennifer Carpenter).

Neúspěšný pokus o vymítání naneštěstí končí její smrtí a otec Richard Moore (Tom Wilkinson) se musí postavit před soud. Během procesu ho bude obhajovat nevěřící advokátka Erin Bruner (Laura Linney). Ta svému svěřenci zpočátku nevěří, ale postupem času se jí dostává celý případ pod kůži.


9. Mama (2013, režie Andy Muschietti)

Andy Muschietti loni ohromil davy mimořádně úspěšnou adaptací Kingovy knihy IT. K hororovému žánru ho to však přitáhlo už o čtyři roky dříve, kdy natočil děsivý snímek Mama. V něm se v hlavních rolích objevilo sympatické duo Nikolaj Coster-Waldau a Jessica Chaistain, hrající mladý manželský pár.

Nikolajova postava Lucas pátrá dlouhá léta po svých mladých neteřích, o kterých od násilné smrti jejich matky nikdo nic neslyšel. Po nalezení holčiček se strýc malé Lilly a Victorie rozhodne děti adoptovat. S nimi si však do domu přivedou i neviditelné zlo.


8. Lights Out / Zhasni a zemřeš! (2016, režie David F. Sandberg)

Davidu F. Sandbergovi se v minulém roce podařilo nemožné, protože z nepovedeného prvotního dílu hororu Annabelle dokázal natočit poměrně úctyhodné pokračování. V roce 2016 u hororových nadšenců uspěl svým snímkem Lights Out, kde si hlavní roli pro sebe ukradla krásná Teresa Palmer.

Její postava Rebeccy v dětství zažívala hrůzy, které si nikdo z nás nedokáže pravděpodobně ani představit. Po zhasnutí světla ji navštěvovala tajemná osoba, o jejíž identitě dosud nic netušila. V průběhu vyšetřování velmi rychle zjišťujeme, že přítomnost této entity ohrožuje život hlavní hrdinky a jejích blízkých.

7. 1408 / Pokoj 1408 (2007, režie Mikael Håfström)

Švédský režisér stojící za na Oscara nominovaným dramatem Ondskan (2003) či thrillerem se Schwarzeneggerem a Stallonem Escape Plan (2013), má na svém kontě i vydařenou kingovku s názvem Pokoj 1408. V ní spisovatel Mike Enslin (John Cusack) na vlastní kůži pocítí dotek samotného pekla.

Autor živící se psaním o paranormálních jevech a strašidelných budovách s radostí děsí své oddané čtenáře. V pokoji 1408 ale okusí vlastní medicínu. Ředitel hotelu Olin (Samuel L. Jackson) ho však předem varoval. Legendy v tomto případě nelhaly a to, co si uvnitř pokoje zažije, bude hrozivější než cokoliv, co dosud napsal.


6. Drag Me to Hell / Stáhni mě do pekla (2009, režie Sam Raimi)

Milovník Hitchcockových filmů a tvůrce kultovního The Evil Dead z roku 1981 nám svým hororem Drag Me to Hell jasně odkazuje, že s cikánskými kletbami není žádná legrace.

Bankovní úřednice Christine (Alison Lohman) se po odmítnuté žádosti o pomoc od staré cikánky dostává do pekelných problémů – a to víceméně doslova. Padne na ni totiž na prokletí, kvůli kterému je v akutním ohrožení života.


5. Insidious (2018, režie James Wan)

Insidious je jednou z nejznámějších i nejoblíbenějších hollywoodských hororových sérií 21. století. O první část se postaral známý hororový mág James Wan, který dále stojí za takovými hity, jakými jsou Saw a The Conjuring.

V jednotce se setkáváme s malým chlapcem, který vlastní unikátní dar, který mu dovoluje astrálně cestovat mezi světy. Kvůli tomu však navštíví i mimořádně děsivá místa, kde zlo tvoří převážnou většinu.

Na pomoc mu proto v průběhu děje přichází Elise Rainer (Lin Shaye), hrdinka celé série. Ta má s démony z jiného světa opravdu bohaté zkušenosti. A jak se časem ukáže, s chlapcovou rodinou ji spojují události z dob minulých.


4. A Quiet Place / Tiché místo (2018, režie John Krasinski)

Celovečerní hororový debut od herce Johna Krasinskiho je s ohledem na premiéru nejmladším filmem tohoto žebříčku. A Quiet Place se do českých kin dostalo začátkem května, a pokud se o žánr hororu alespoň zběžně zajímáte, určitě jste už o snímku něco slyšeli.

Krédo filmu je jednoduché. Ticho znamená přežití. Jakýkoli zvuk na vás dokáže přivolat mysteriózní zlo. Při mimořádně omezeném režimu se daří rodinně Abbottových přežívat. Problémem je však „časovaná bomba“ v podobě těhotné Evelyn (Emily Blunt). A porod se nezadržitelně blíží.

3. The Others / Ti druzí (2001, režie Alejandro Amenábar)

Amenábar nám již v roce 1995, a následně v roce 1996, se svým krátkometrážním (Luna) a celovečerním thrillerem (Diplomová práce / Thesis) dokázal, že ví, jak navodit tu správnou tísnivou atmosféru. To se mu mimo jiné podařilo i s mystickým hororem The Others, patřícím mezi klenoty duchařského subžánru.

Za svůj výkon na Zlatý Glób nominována Nicole Kidman ve snímku The Others žije s dvojicí dětí v rozlehlém domě. Jejich dům však lze spíše nazvat pevností temnoty, protože obě dvě děti trpí mimořádně vzácnou alergií na sluneční světlo. Snažíc se vyhýbat dennímu světlu v domě odhalí cosi hrozivějšího.


2. The Ring / Kruh (2002, režie Gore Verbinski)

Americký remake původního snímku režiséra Hidea Nakaty byl natočen začátkem tisíciletí a pro širokou filmovou veřejnost jde o jeden z nejznámějších hororů vůbec. Do detailů si ho proto snad představovat určitě nemusíme.

Zhlédnete si hrůzostrašnou videokazetu a následně vám zazvoní telefon. V něm je slyšet hlas neznámé osoby, oznamující, že za sedm dní zemřete. No a po dané době je s vámi prostě a zkrátka amen.

Novinářka Rachel Keller (Naomi Watts) se však celé záhadě snaží přijít na kloub. Danou kazetu totiž viděla nejen ona, ale i její nezletilý syn. Boj s časem může začít.

1. The Sixth Sense / Šestý smysl (1999, režie M. Night Shyamalan)

V šesti kategoriích na Oscara nominovaný Šestý smysl od kreativního M. Night Shyamalana (Split, ZnameníVyvolený) je legendou kinematografie. Závěrečné rozuzlení tohoto pamětihodného dramatického hororu udělalo do dnešního dne díru do myslí kvanta diváků. V případě, že jste o něm neslyšeli, měli byste tak urychleně napravit.

Profesionální psycholog Malcom Crowe (Bruce Willis) je natolik ponořen do své odborné praxe, že si jen málokdy dokáže najít čas na vlastní ženu. Pod ruce se mu nedávno dostal případ malého chlapce, který vidí duchy. Jde o racionálně vysvětlitelnou poruchu, nebo je pravda lidským rozumem nepochopitelná?


BONUS: Čelisti / Jaws a Poltergeist (1975; 1982, režie Steven Spielberg; Tobe Hooper)

Dalšími překvapivými a zároveň vysoce kvalitními kousky, u kterých je mírný rating přístupnosti celkem úsměvnou záležitostí, je dvojice kultovek Čelisti a Poltergeist. Do bonusů jsme je zařadili z jednoduchého důvodu. Rating PG-13 vznikl na podnět Stevena Spielberga až v roce 1984, a tak oba filmy v dané době získaly nálepku PG.

Poltergeist měl původně obdržet tvrdé „Rko“, ale už tehdy do procesu zasáhl slavný Spielberg a pro snímek vybojoval shovívavé hodnocení PG. V roce 1984 měl Spielbergův Indiana Jones a Chrám zkázy naopak získat mírný rating PG.

S tím ale řada lidí v dané době jaksi nesouhlasila. Tvrdší „R“ rating by však také k filmu jaksi nepasoval. Režisér tedy podal stížnost tehdejšímu řediteli MPAA a nový rating byl během krátké doby na světě.


10 nejpůsobivějších hororů, které jsou určeny i dětem. Jak je možné, že nedostaly nálepku: mládeži nepřístupno?
Zdroj: MGM/UA Entertainment Co. a Universal Pictures


Který film z našeho žebříčku PG-13 hororů (a dvou PG bonusů) je vaším favoritem?

Domů
Sdílet
Diskuse