Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. srpna 2018 10:29
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Chovej se jako místní, nehluč v MHD a místo absintu si dej slivovici. Speciální průvodce po Praze radí turistům, jak se chovat ve městě

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Upřímný průvodce učí turisty, jak se chovat v našem hlavním městě. Jací ale jsou? A co jim průvodce doporučuje?

Centrum Prahy je přeplněné. Podle Czech Prague Tourism přijelo minulý rok do Prahy na 7,65 milionu turistů, což je více než kdykoli jindy. Pro místní to často znamená, že se typicky turistickým místům vyhýbají, což má vliv na vznik tzv. turistických ghett, kde člověk kromě památek a předražených suvenýrů vlastně nenajde nic opravdu místního.

I tomuto se snaží zabránit mapy USE-IT připravované skupinou dobrovolníků, která doporučuje lokality v městech České republiky pro turisty. Jsou určeny mladým lidem, kterým např. radí, aby se chovali jako místní, navštěvovali podniky, kam chodí Češi a ochutnávali lokální dobroty. Spojili jsme se proto s Annou Horáčkovou, koordinátorkou USE-IT infocentra, aby nám k tomu pověděla víc.

Chovej se jako místní, nehluč v MHD a místo absintu si dej slivovici. Speciální průvodce po Praze radí turistům, jak se chovat ve městě

Jací jsou zahraniční turisté v Praze? Dalo by se říct, že mají nějaký společný rys?

Nedá se úplně paušalizovat, jací obecně jsou. Naše mapa je ale určená spíše pro cestovatele než turisty. Turisté, zvláště ti pohybující se s průvodci ve skupinách, se mnohdy nechají provést Starým Městem, po Karlově mostě na Pražský hrad, pak také do nějaké „typické staročeské“ restaurace a na závěr si cestou koupí ještě suvenýr, který obchody v centru vydávají za tradiční český.

My se snažíme ukázat Prahu očima místních – cestovatelům, kteří mají zájem proniknout trochu pod pokličku toho, jak Pražané v metropoli žijí. Snažíme se jim prostřednictvím mapy ukázat, že i jiné městské části stojí za návštěvu – Karlín, Holešovice, Žižkov, Vinohrady – například to, kam my rádi chodíme třeba po práci s přáteli. Snažíme se přeplněnému centru trochu ulevit a ukázat něco, co se v klasických průvodcích nedočtete.

Jaká je nejhorší chyba, kterou může turista v naší metropoli udělat?

USE-IT mapy mají rubriku s názvem Act Like a Local, tedy Chovej se jako místní. Doporučujeme v ní alternativy k opravdu tomu nejhoršímu, jak se podle nás turista může v Praze chovat. Například:

„Nedávejte si absint – zkuste místo toho Becherovku nebo slivovici.“

„Trdelník možná chutná báječně, ale nic tradičně českého na něm není – naopak rakvička se šlehačkou, laskonka nebo indiánek vám poskytnou skutečně ‚místní‘ zážitek.“

„Rádi byste si z Prahy odvezli nějaký pěkný suvenýr? Vyhněte se všem matrjoškám nebo obchodům prodávajícím ‚český‘ křišťál a rubíny pochybné kvality. Češi mají zlaté ručičky a jsou to šikovní designéři – zkuste zajít do některého z obchodů, které nabízejí jejich výrobky.“

Chovej se jako místní, nehluč v MHD a místo absintu si dej slivovici. Speciální průvodce po Praze radí turistům, jak se chovat ve městě
Zdroj: Tony/REFRESHER

Kdo se stará o tvorbu mapy USE-IT? Jak často ji aktualizujete?

Za mapou USE-IT Prague 2018 stojí tým zhruba patnácti dobrovolníků pod vedením koordinátorky Martiny Tunkové, za grafickou podobu publikace vděčí Přemyslu Herkovi. Na mapě pracovali devět měsíců, kromě prvotního výběru doporučovaných bodů se paralelně vytvářela grafika, krátké texty i delší povídání z cestovateli oblíbených rubrik.

Mezi ně patří hlavně procházky městem a praktické informace (ohledně dopravy ve městě, měny, výše spropitného či otevírací doby). Projekt USE-IT Europe usiluje o to, aby mapy přinášely co možná nejvíc aktuální informace, a proto se snažíme vydávat každý rok aktualizovanou mapu Prahy. Letos se nám to podařilo už poosmé.

Co všechno se snažíte v mapě sdělit?

Mapa ukazuje cestovatelům místa, kam by běžně nezabloudili, a snaží se je vyvést z turistické pasti. Obsahuje více než 80 tipů na podniky, parky, galerie, památky nebo vyhlídky po celé metropoli, které podle místních stojí za návštěvu. Mapu vytváří skupina Pražanů, kteří chtějí cestovatele vyvést z klasických turisty přeplněných lokalit a ukázat jim místa, kde rádi tráví svůj volný čas.

Naše mapa je určená hlavně pro mladé lidi ve věku 18 až 40 let, kteří mnohdy cestují nízkonákladově a nechtějí v destinacích utrácet mnoho peněz. Jde třeba o studenty-baťůžkáře, kteří rádi cestují na vlastní pěst a chtějí město poznat trochu alternativněji a na vlastní pěst. Vydávání publikací má několik zásad: mapy jsou nekomerční, aktualizované, upřímné, určené pro mladé cestovatele, k dostání zdarma, a především vydávané místními.

Chovej se jako místní, nehluč v MHD a místo absintu si dej slivovici. Speciální průvodce po Praze radí turistům, jak se chovat ve městě
Zdroj: Tony/REFRESHER

Existuje něco, se objevilo v té nové oproti předchozí verzi?

Navrhli jsme například příjemné trasy pro procházku Vinohrady, Žižkovem a Karlínem. Do letošní mapy jsme nově zařadili kategorii Club, ve které doporučujeme cestovatelům místa, kam se chodíme bavit. Novou kategorií tipů v mapě je také sekce Architecture & art, kam jsme zařadili například Národní technické muzeum, výjimečné pražské vily nebo Dům U Černé Matky Boží.

Jaké zkušenosti a místa by neměl v hlavním městě mladý turista minout?

Určitě vyjet z centra Prahy, ať už na Letnou, Žižkov, do Karlína nebo třeba úplně mimo město – v Česku je tolik skvělých měst (a třeba Kutná Hora, Olomouc, Plzeň, České Budějovice, Český Krumlov, Ostrava, Brno nebo Zlín mají také svou USE-IT mapu). Nebát se jen tak procházet uličkami nebo se zeptat místních, kam oni rádi chodí nebo co mají na svém městě opravdu rádi. V Praze je spoustu parků s krásnými výhledy, spoustu hezkých zákoutí, o kterých ví hlavně místní.

Jak je to vlastně s mladými turisty? Převažují ti, kteří chtějí zažít nějaké lokální zkušenosti, nebo takoví, co mají radši výhradně turistická místa?

My se samozřejmě snažíme nabídnout jim lokální zážitky, ale stále je spoustu těch, kteří si rádi zaplatí takzvaný pub crawl, tedy tour po barech, a jde jim jen o to opít se za co nejméně peněz, další den rychle vidět pár památek a pak zase jet dál. A tomu se snažíme zabránit – Praha sice má spoustu dobrých barů a klubů, ale nabízí mnohem víc.

Chovej se jako místní, nehluč v MHD a místo absintu si dej slivovici. Speciální průvodce po Praze radí turistům, jak se chovat ve městě
Zdroj: Pxhere

Praha je plná turistických pastí – od „ruličkářů“ přes směnárny se špatným kurzem po podivné stánky nabízející matrjošky. Stěžují si cizinci na něco konkrétního? Dá se s problémem něco dělat?

Občas si u nás v infocentru stěžují na taxikáře a předražené podniky v centru. Bývají překvapení, když jim řekneme, jaké ceny jsou v Praze optimální pro nás. Určitě se s tím vším dá něco dělat – my varujeme před podezřelou směnou peněz na ulici v mapě a také na svém Facebooku sdílíme videa Janka Rubeše a Honzy Mikulky ze série Honest Guide, protože se nesou v podobném duchu jako naše mapy. Naše mapy jsou k dostání i v oficiálních infocentrech Prague City Tourism, takže se mají možnost dostat k velkému počtu cestovatelů.

Které směnárny lidem doporučujete? Dají se v centru najít důvěryhodné?

Uživatelům mapy doporučujeme, aby nikdy nesměňovali peníze přímo na ulici. Jako nejbezpečnější a pravděpodobně i nejlevnější způsob získání české měny uvádíme výběr z bankomatu. Mezi ty prověřené pak řadíme směnárnu v Kaprově 14.

A kam na fajn procházku?

V mapě máme na výběr tři – jednu, která vede centrem přes Letnou, Hradčany, Petřín až na Kampu a Karlův most. Další provází Vinohrady a třetí začíná v Karlíně, vede přes Přístav 18600, tunelem pod Vítkovem až na Žižkov, kde konči u vysílače.

Jaká česká jídla mají turisté nejradši?

Smažený sýr, bramborák nebo chlebíček mívají úspěch, stejně tak třeba sladké ovocné knedlíky. U omáček s masem a knedlíky jsou cestovatelé často překvapení, jak sytá jídla to jsou a nedokáží si představit, jak do sebe hubené slečny mohou dostat velkou porci a k tomu navíc ještě třeba i několik piv.

Pokud tě projekt zaujal, podívej se na mapy také a objev něco možná ještě neobjevené i ty!

Domů
Sdílet
Diskuse