Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. srpna 2018 14:35
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Mileniálové si berou vysoké hypotéky a kupují příliš drahé bydlení, i když na to často nemají peníze

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Průzkum české agentury hovoří o tom, že mileniálům to s penězi nejde zrovna nejlíp.

Na pojem „mileniál jsou dnes lidé již pořádně hákliví. Aby potvrdila či vyvrátila možné mýty, česká agentura Confess vydala průzkum chování, do kterého se zapojilo přes 700 respondentů. A ve výsledcích se nachází několik zajímavých zjištění.

Až 84 % mileniálů (lidé ve věku cca 16–31 let) bydlí stále s rodiči. Když však získají zaměstnání, obvykle se stěhují. Pouze 27 % mileniálů využívá rodičovský dům či byt. Kompletně osamostatněných je 16 % mileniálů (z toho jen 1 % jsou studenti). Asi polovina lidí však nežije ve vlastním, ale v pronájmu.

Nejméně se snaží osamostatnit muži, právě ženy se stěhuje jako první. A i když se mladí lidé stěhují, často jdou rovnou do vlastního a nemají problém ani s obrovskou hypotékou. Ta je často zaváže i na více než dvacet let, byty mileniálů totiž vůbec nejsou levné.

Mileniálové si berou vysoké hypotéky a kupují příliš drahé bydlení, i když na to často nemají peníze
Zdroj: State Farm

Většina lidí si představuje byt – preferují potraviny v přízemí v domě a chtějí balkon či terasu. Mezi plusy patří i předzahrádka, posilovna a 48 % lidí považuje za důležité i parkovací místo. Zajímavý je i rozdíl mezi generacemi. Zatímco starší lidé mají problém s odhalováním svého soukromí a často si na okna instalují například záclony, milenálové s tím problém nemají a výhledu přes okno nebrání.

Jedním z největších kritérií při hledání si bydlení je také vztah s majitelem, pokud jde o dočasný pobyt. Pokud si s domácím porozumíš, pronájem lze vnímat i jako bydlení u kamarádů. Jsou ochotni počkat na zpožděné platby či pomoci s domácími problémy. Existuje však hranice mezi hostitelem a nájemníky, až 66 % mileniálů by mělo problém, pokud by se vlastník pravidelně vracel a nechával si v domě či bytě své osobní věci.

Domů
Sdílet
Diskuse