Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. října 2018 18:42
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Robot Matylda bude stopovat na českých silnicích, chce do Pelhřimova. Nabrat ji může kdokoli, autoři se krádeže nebo zničení nebojí

TECH ČESKO
Uložit Uložené

Ženský robot chce stopovat české řidiče z Jablonce do Pelhřimova, vzít to chce i přes Prahu. Autoři doufají v poctivost lidí.

Robotí autostop – nepropadejte panice. Tak nazývají svůj projekt Michal a Radka, autoři unikátního robota Matyldy, kterému nyní dali neobvyklý úkol. Humanoidní děvče totiž chtějí vyslat na dobrodružnou cestu z Jablonce nad Nisou do Pelhřimova a to vše se zastávkami v Praze, Pardubicích a Plzni. 

Zastavit může naprosto každý řidič, který malého robota uvidí stát u silnice. Až na jeden den si se společníkem může hrát, vzít ho na výlet nebo si s ním může povídat. Aktuální polohu Matyldy bude možno díky jejím senzorům sledovat 24 hodin denně

Podobný projekt nemá v mezinárodních vodách obdoby. Podle autorů by mohl změnit dějiny robotiky i autostopu. My jsme je proto zkontaktovali a zeptali se na pár otázek, které by nám mohly netradiční projekt ještě více přiblížit. Celý projekt totiž začíná v OpenTechLab, v malé technologické laboratoři otevřené veřejnosti.

Robot Matylda bude stopovat na českých silnicích, chce do Pelhřimova. Nabrat ji může kdokoli, autoři se krádeže nebo zničení nebojí
Zdroj: OpenTechLab Jablonec nad Nisou

Ahoj, můžete se prosím představit?

Jsme malá technologická laboratoř z Jablonce nad Nisou, kterou tvoří dva nadšenci, Radka a Michal. Radka si vzala za úkol být větrem pod Michalovými křídly a strážcem jeho letu. Michal si plní sny z dětství a staví roboty. Nejen. Kromě robotů se zabýváme i jinými technologickými inovacemi, například pro energetickou soběstačnost nebo 3D tisk.

Jak vás napadlo sestrojit robota Matyldu?

S tím nápadem vlastně přišel Michalův syn Vojta. Ten za ním přišel v dubnu letošního roku s prosbou, aby mu postavil robota. A Michal souhlasil, ale s podmínkou, že Vojta bude toho robota učit (čímž se vlastně sám začne učit programování a kybernetice). A tak robot začal vznikat a dostal jméno Matylda.

Na webu píšete, že Matylda je cenově dostupná pomůcka, vhodná pro vzdělávání, zábavu i tvorbu umění. Co si pod tím můžu představit?

Ke vzdělávání jenom robotí platforma nestačí a tak jsme začali pracovat na učebnici robotiky, kybernetiky a programování. Nakonec vznikl celý Matyldí vzdělávací systém, který kombinuje teorii s praxí.

Cenová dostupnost je dána výrobou. Matylda je kompletně vytištěna na 3D tiskárně, učebnici jsme napsali sami. Cena celého vzdělávacího systému tak mohla být stlačena na minimum a činí 25 000 Kč.

No a umění se nabízí samo. Matylda je například výborná „herečka“. Díky tomu, že její velikost a proporce odpovídají tříletému dítěti, lze ji snadno kostýmovat nebo kombinovat s hračkami, vozítky apod.

Robot Matylda bude stopovat na českých silnicích, chce do Pelhřimova. Nabrat ji může kdokoli, autoři se krádeže nebo zničení nebojí
Zdroj: OpenTechLab Jablonec nad Nisou

Má dokonce i jakousi „terapeutickou“ funkci. 

Na tento účel nás navedla maminka autistického dítěte. Tyto děti často milují techniku, protože se většinou chová, na rozdíl od lidí, předvídatelně. Postupně tedy pracujeme na takovém programovém vybavení, aby mohla být Matylda pro tyto děti jakýmsi robotím partnerem, chcete-li kamarádem.

Proč Matyldu posíláte na cestu?

Je za tím velká příležitost dosáhnout rekordu s prvním robotem obecně, který stopem procestoval ČR, ale také prvním stopujícím, skutečně, humanoidním robotem na světě (kanadský Hitchbot nebyl humanoidem). No a samozřejmě nás motivuje také naše velká zvědavost, skloubená s hrdostí na Matyldu a důvěrou v její schopnosti i vaší laskavost na cestách.

Co všechno robot umí a co ho lze naučit?

Jak již z vlastního konceptu vyplývá, umí Matylda především vzdělávat v oblasti robotiky, kybernetiky a programování. Díky tomu se nezaměřujeme na software, ale spíš na to, aby co nejlépe plnila svůj účel. Vytváříme tedy spíš demonstrativní programy jako výchozí bod pro jejich další rozvoj. Ten už je ale na lidech – právě tak se učí.

Matylda není limitována tím, jak jsme jí postavili. Protože jsme jí pojali jako open scource, lze jí libovolně upravovat nebo rozšiřovat až třeba směrem k umělé inteligenci. I v námi dodaném základu je však schopna dosáhnout plně autonomního chování díky osazení mnoha senzory. Pro příklad je schopná samostatné chůze, reakce na podněty apod.

Co by měl udělat řidič, který u silnice Matyldu uvidí? Ona si řekne, nebo vypíše, kam chce jet?

Ideálně by měl Matyldě zastavit a svézt jí Matylda má řečové moduly, základní informace tak řidičům řekne. Ostatní informace budou vypsané. Trochu nás mrzí, že oslovení operátoři nám nebyli ochotní nabídnout dostatečný objem mobilních dat (jednorázových), abychom mohli připojit Matyldu přes internet k umělé inteligenci. To by bylo možné s Matyldou i přímo komunikovat. Takhle si budeme muset vystačit s omezenými prostředky vnitřní paměti.

Kolik toho Matylda objede?

To hodně záleží na lidech. Jejím cílem je muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově, kde se také registrovala ke svému rekordu. Také má naplánovány celkem tři zastávky u svých fanoušků z Facebooku.

Nic ovšem nebrání, aby jí lidé cestu nějak sami zpestřili dle jejich fantazie. Třeba jí vezmou do ZOO nebo na nákupy. Necháváme to na lidech. Budeme ovšem moc rádi, když se o své zážitky a fotografie podělí na Matyldím Facebooku s ostatními.

Kam všude se podívá?

Uvidíme, to hodně záleží na lidech, kam jí vezmou. Fanouškovské zastávky jsou v Pardubicích, Praze a Plzni. Snad se ale podívá i na krásnou Moravu.

Robot Matylda bude stopovat na českých silnicích, chce do Pelhřimova. Nabrat ji může kdokoli, autoři se krádeže nebo zničení nebojí
Zdroj: OpenTechLab Jablonec nad Nisou

Za jak dlouho cestu zvládne?

To nevíme přesně. Může to být týden i měsíc.

A co všechno zažije?

Slíbenou má od jednoho fanouška jízdu na velké želvě, jiný ji zase chce učit neřestem... Uvidíme. Moc se nám líbí, že zažít může cokoli. Sami se rádi necháme překvapit.

Je nějak zajištěna proti případnému odcizení?

Ne. Tahle akce je o důvěře v laskavost a dobrotu lidí. Může se tak stát, že bude rozbitá nebo odcizená. Opět, necháme se překvapit. Nevidíme svět černě ani růžově. Je to zkrátka tak trochu i sociální experiment.

Budete sledovat její aktuální polohu?

Ano a doufáme, že i Matyldiny fanoušci. Počítáme s on-line přenosem v mapách Google a na Facebooku.

Robot Matylda bude stopovat na českých silnicích, chce do Pelhřimova. Nabrat ji může kdokoli, autoři se krádeže nebo zničení nebojí
Zdroj: OpenTechLab Jablonec nad Nisou

Jak je uzpůsobeno její nabíjení? Jak dlouho Matylda vydrží nabitá?

Částečně spoléháme na sluníčko (bude mít malou elektrárnu) a částečně na laskavost lidí. Ti jí mohou dobít prostřednictvím zásuvky v autě, když sluníčko už stačit nebude. Výdrž baterie pokryje 24 hodin Matyldina provozu.

Všiml jsem si, že jste i založili Hithitovou kampaň, napíšete o ní něco blíž? 

To je bohužel mrtvá záležitost. Moc nás potěšilo, že náš počin jsou ochotní lidé finančně podpořit, avšak cílovou částku se s vysokou pravděpodobností vybrat nepodaří. Finanční dary tak budou dárcům vráceny a budeme si muset vystačit s vlastními prostředky.

Na jednu stranu je to škoda, mohli jsme za ty peníze zvládnout o něco větší show. Na druhou stranu alespoň dokážeme, že jde takové myšlenky zvládnout i s velmi omezeným rozpočtem.

Jaké jsou další plány s Matyldou?

Rádi bychom, aby se Matylda dostala do škol i domácností. V našem sátě je strašně moc chytrých dětí a je důležité, jim dát zdroje k tomu, aby svůj potenciál mohly volně rozvíjet. Matylda a její vzdělávací systém, je jedním z takových zdrojů. Byla by škoda, kdyby náš stát byl pouhou montovnou pro ostatní země, když máme tak chytré děti.

Držíme palce a děkujeme za rozhovor!

Jestli tě projekt nadšenců zaujal, podívej se na jejich facebookovou stránku a sleduj, kam až to Matylda na svých cestách dotáhne.

Domů
Sdílet
Diskuse