Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. října 2018 17:20
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Počty hmyzu ve světě se dramaticky snižují. Až o 45 %

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Pro někoho jde o dobrou zprávu, ale přírodě to rozhodně neprospívá.

Téměř každý z nás ho nesnáší, je otravný a znepříjemňuje nám život. Hmyz je všude a připomíná se nám vždy, když nechceme. Známe statisíce druhů nejrůznějších malých brouků či létajících potvor. Je ho tolik, že se přesně nedá spočítat. Nicméně, jedno je jisté, je ho méně.

Vědci se rozhodli porovnat množství hmyzu ve vybraných oblastech ve státě Portoriko. Použili stejnou metodu jako jejich předchůdci a na totožných místech, kde výzkum probíhal v roce 1976. Do nachystaných pastí se nachytalo mnohem méně hmyzu než kdysi. Množství živočichů žijících na zemi kleslo 4 až 8krát, létajícího hmyzu zase ubylo 30 až 60krát.

Počty hmyzu ve světě se dramaticky snižují. Až o 45 %
Zdroj: www.pnas.org

Společně s hmyzem se vytrácejí i tvorové, kteří se jím živí. Celý problém se tak nabaluje. V původním článku na sciencealert.com uvádí, že počet bezobratlých se za posledních 35 let snížil až o 45 %. Co však způsobuje jejich pokles?

Nyní se ještě nedá s určitostí přesně určit příčina, ale předpokládá se, že by měla mít souvislost s globálním oteplováním. Mezi lety, kdy se konal zmíněný výzkum v Portoriku, se teplota v pralesích zvýšila o 2 °C. Jak budou stavy hmyzu vypadat za několik dekád, není zatím zcela jasné. Počty sice klesají, ale stále je ho dost.

Domů
Sdílet
Diskuse