Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. prosince 2018 8:49
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Čína jako první přistane na odvrácené straně Měsíce a zasadí tam brambory

TECH ČÍNA VESMÍR
Uložit Uložené

Cesta k našemu přirozenému satelitu potrvá 3 dny.

Ze všech větších vesmírných objektů je k nám nejblíže, ale zdá se, jako bychom o něj neměli velký zájem. Říká se, že je nezajímavý, a proto se plánují a v médiích častěji objevují zejména mise na Mars a jiná tělesa. Tento trend však aktuálně naruší Čína.

Nejlidnatější země světa se chystá zahájit novou misi. Sonda s pojmenováním po mytologickém bohu Chang'e-4 odstartuje svou vesmírnou pouť již v pátek. Jde o významný krok, protože jde o první misi, jejímž cílem bude přistání na povrchu odvrácené strany Měsíce. Konkrétně v kráteru Aitken. Jen v krátkosti, má průměr okolo 2 500 kilometrů a sahá 13 kilometrů do hloubky.

Odvrácená strana Měsíce bývala velmi dlouho pro lidstvo velkou neznámou. Neměli jsme ji možnost nijak vidět a první záběry a informace o ní se k nám začaly dostává až v posledních dekádách

Čína ako prvá pristane na odvrátenej strane Mesiaca a zasadí tam zemiaky
Čína ako prvá pristane na odvrátenej strane Mesiaca a zasadí tam zemiaky Zdroj: Ian Parker

Chang'e-4 je vybavena vyspělými technologiemi, jako třeba moderními kamerami či kvalitními radary (i evropské výroby). Co je však pozoruhodné, je fakt, že s sebou vezme i semínka brambor a maličké rostliny. Bude se je pokoušet zasadit a vědci ze Země budou pozorovat jejich vývoj na měsíční půdě. Nic podobného ještě nikdo nikdy neudělal. Půjde proto o první krok podobného druhu vůbec.

Doporučeno
KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? 30. října 2023 8:00

Číňané ještě museli vyřešit jeden nepříjemný problém. Když se jejich zařízení bude nacházet na odvrácené straně Měsíce, nemělo by jak samostatně přímo komunikovat se Zemí. Signálům by totiž bránil samotný Měsíc. Případná ztráta spojení by byla fatální. A proto do vesmíru poletí ještě pomocný satelit Queqiao, který bude přeposílat signály na domovskou planetu, zatímco bude od Měsíce vzdálen 80 000 kilometrů.

Start z Číny je naplánován na nejbližší pátek:

Čína ako prvá pristane na odvrátenej strane Mesiaca a zasadí tam zemiaky
Čína ako prvá pristane na odvrátenej strane Mesiaca a zasadí tam zemiaky Zdroj: SpaceX

O všech výsledcích bude veřejnost samozřejmě informována. Už nyní se vědci nemohou dočkat prvních dat a statistik. Veřejnost je zvědavá zejména na sázení brambor.

Domů
Sdílet
Diskuse