Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. prosince 2018 17:29
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Největším výrobcem zbraní jsou Spojené státy americké, které zásobují až 57 % trhu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

S informacemi přišel Stockholmský mezinárodní ústav pro výzkum míru.

Rusko a Spojené státy americké sice podle Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (anglická zkratka SIPRI) dělí v žebříčku za rok 2017 jen jedna příčka, ale procentuálně jde o obrovský rozdíl.

Jak nedávno informovala CNN, Spojené státy na trhu s výrobou zbraní pokrývají až 57 %, přičemž druhé místo obsadilo Rusko s podílem 9,5 %. V těsném závěsu za ním se dále nachází Spojené království, které tvoří 9 % trhu.

Ústav ve svém žebříčku 100 zbrojních firem uvádí 10 ruských společností, které za rok 2017 prodaly zbraně za 37,7 miliardy dolarů.

Najväčším výrobcom zbraní je Amerika, ktorá tvorí až 57 % trhu. Rusku na krk dýcha Spojené kráľovstvo
Najväčším výrobcom zbraní je Amerika, ktorá tvorí až 57 % trhu. Rusku na krk dýcha Spojené kráľovstvo Zdroj: www.army.mil

„Ruské společnosti zaznamenaly významný nárůst v rámci prodeje jejich zbraní od roku 2011. Je to v souladu s rostoucími výdaji Ruska na zakázky zbraní s cílem modernizace ozbrojených sil,“ řekl vedoucí výzkumník SIPRI Siemon Wezeman. V seznamu SIPRI se nenachází Čína, protože údaje čínských společností nebyly dostupné.

Další pozice obsadilo po první trojici postupně Francie (5,3 %), společnosti se sídlem a řízením v několika zemích Evropy (3,7 %), Itálie (2,6 %), Japonsko (2,2 %), Německo (2,1 %), Izrael (2 %), Indie (1,9 %), Jižní Korea (1,4 %) a další země, které mají společně 3,5 %. Více informací se můžeš dočíst ve zprávě od SIPRI.

Domů
Sdílet
Diskuse