Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. září 2024 v 8:30
Čas čtení 1:48
Markéta Princová

Boj o „puffíky“: Proč odborníci nesouhlasí s plánovaným zákazem e-cigaret

Boj o „puffíky“: Proč odborníci nesouhlasí s plánovaným zákazem e-cigaret
Zdroj: Wikimedia Commons
POLITIKA MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Ochucené e-cigarety asi znáš. Těm jednorázovým, na které už narazíš v každé večerce či trafice, se říká i „puffíky“, ale seženeš i mnoho jiných alternativ s ochucenými e-liquidy. Teď si na ně posvítilo ministerstvo zdravotnictví.

To vydalo zprávu o plánovaném zákazu sladkých příchutí elektronických cigaret a nových požadavcích na jejich vzhled. Ochucené e-cigarety jsou velkým lákadlem pro mladé lidi, kteří by dle vlády jinak pravděpodobně kouřit nezačali. Odborníci na problematiku závislosti ale plánovanému zákazu příliš nefandí a mají k tomu pádné důvody.

Doporučeno
Austrálie bez vapu. Země od ledna zakáže jednorázové e-cigarety Austrálie bez vapu. Země od ledna zakáže jednorázové e-cigarety 29. listopadu 2023 v 17:41

Polovina mladých Čechů ve věku 15 až 24 let dnes užívá nikotin, přičemž lákavé příchutě e-cigaret přitahují i nezletilé. Podle šetření Státního zdravotního ústavu NAUTA začalo 196 tisíc uživatelů elektronických cigaret vapovat, aniž by předtím kdy kouřili. Právě e-liquidy lákají nové uživatele.

Výrazné snížení dehtu mezi kuřáky

Výsledky tohoto výzkumu nahrávají ministerstvu zdravotnictví, které chce proti zvyšujícímu počtu kuřáků zakročit. „Nikotin je jed, rychle způsobuje závislost a podporuje vznik rakoviny, a to i ve zdánlivě neškodné formě, jako jsou elektronické cigarety nebo ochucené nikotinové sáčky,“ varuje ministr zdravotnictví Vlastimil Válek ve zprávě NAUTA. Zákaz by tak prý zpomalil nárůst nových kuřáků, kteří by bez e-cigaret možná nikdy kouřit nezačali.

Doporučeno
Vapuješ? Můžeš častěji onemocnět. Studie dokázala, že e-cigarety paralyzují tvé imunitní buňky Vapuješ? Můžeš častěji onemocnět. Studie dokázala, že e-cigarety paralyzují tvé imunitní buňky 25. září 2023 v 8:59

Zdá se však, že vláda nemyslí na stávající kuřáky, jež ve vapingu našli alternativu ke klasickým cigaretám. Klasické cigarety stále kouří 319 tisíc lidí a dalších 135 tisíc bývalých kuřáků zcela přešlo na vaping. Tím se výrazně snížilo jejich vystavení jedovatému dehtu, který je hlavním viníkem vysoké úmrtnosti kuřáků. Zákazem e-liquidů by vláda prakticky zničila trh s e-cigaretami a připravila aktivní kuřáky o méně škodlivou alternativu.

Kuřáci budou hledat nikotin jinde

Ředitel Asociace poskytovatelů adiktologických služeb Matěj Hollan upozorňuje, že zákaz e-liquidů není řešením problému s narůstajícím počtem uživatelů e-cigaret: „Pokud si nyní někdo buduje návyk na nikotinu a někdo mu odebere produkt, který užívá, tak velmi pravděpodobně přejde na něco jiného. Klasické cigarety jsou očekávaná volba.“

Zároveň dodává, že nikdo z odborníků nehájí vapování nezletilých. „Těm se to nemá vůbec dostat do ruky. Je to velké selhání kontrolních orgánů, které obchodníky nepokutují. Když kouří deti pod 18 let, je to vždy velký problém a je jedno, co kouří,“ doplňuje své vyjádření Hollan.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš podle fotek školy ze známých filmů a seriálů? KVÍZ: Poznáš podle fotek školy ze známých filmů a seriálů? 11. září 2024 v 8:00

Podle Hollana sice vzroste počet lidí užívajících nikotin, avšak celkové společenské a zdravotní dopady zůstanou zlomkové ve srovnání s tím, kdyby o něco menší počet lidí kouřil klasické cigarety.

Jsou tedy e-cigarety zlo?

Přestože byly navrženy tak, aby snížily škodlivé účinky tradičních cigaret, obsahují nejrůznější chemické látky, o kterých se stále ví jen málo. Složení e-liquidů se liší v závislosti na jejich výrobci, zemi původu a šaržích. V zásadě však obsahují glycerol, propylenglykol, vodu a nikotin.

Doporučeno
Nové iPhony 16: na první pohled žádné velké změny, nadšence do filmu a hudby přesto potěší Nové iPhony 16: na první pohled žádné velké změny, nadšence do filmu a hudby přesto potěší 10. září 2024 v 11:58

Dle vědeckého výzkumu publikovaném na webu ResearchGate v nich byla identifikována řada toxických látek včetně těžkých kovů, nekovů, pesticidů, polycyklických aromatických uhlovodíků, těkavých organických sloučenin a mnoha dalších molekul. Studie spojuje aerosoly z e-cigaret s různými srdečními nemocemi a astmatem. Na druhou stranu se potvrzuje zlepšení respiračních funkcí u kuřáků, kteří přešli z tradičních cigaret na elektronické.

Domů
Sdílet
Diskuse