Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. listopadu 2023 17:41
Čas čtení 0:46
Vojtěch Vanda

Austrálie bez vapu. Země od ledna zakáže jednorázové e-cigarety

Austrálie bez vapu. Země od ledna zakáže jednorázové e-cigarety
Zdroj: Unsplash /Romain B/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI AUSTRÁLIE ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Od ledna země zakáže import elf barů a podobných jednorázových cigaret s cílem omezit vybudování závislosti na nikotinu u dětí. Nové zákony posléze počítají i se zákazem výroby a reklamy.

A to není všechno, zákonodárci na nejmenším kontinentu na světě chtějí jít v boji proti „elektronickému kouření“ ještě dál. Plánují Austrálii zbavit vapování úplně. Dle ministra zdravotnictví Marka Butlera to totiž není tak, jak je avizováno prodejci, že by elektronické cigarety snižovaly počty lidí závislých na nikotinu. Naopak podle něj vytvořily novou skupinu závislých.

Konec v březnu

Dopady na lidské zdraví z vapování zatím nejsou přesně známy hlavně z toho důvodu, že liquidy, elektronické cigarety, jednorázové vapy a další podobná zařízení jsou stále ještě neprobádány. Nicméně některé studie již existují; například zpráva Univerzity Johnse Hopkinse v USA sdílela s veřejností informace o tom, že má vapování vliv na vznik astmatu nebo chronických onemocnění plic.

Zajímavé je, že nákup či dovoz e-cigaret či vapů s nikotinem do země je zakázán již od roku 2021 bez lékařského předpisu. Nicméně lze je v zemi bez problémů sehnat a počet jejich uživatelů raketově roste. Dle výzkumu Sydneyské univerzity, jak uvádí BBC, celá čtvrtina australských dospívajících ve věku 14–17 let někdy vapovala. 

Doporučeno
Kontrola jednorázových elektronických cigaret v Česku: Téměř polovina nesplňuje podmínky Kontrola jednorázových elektronických cigaret v Česku: Téměř polovina nesplňuje podmínky 25. září 2023 16:41

Zákaz dovozu elektronických e-cigaret a vapů s nikotinem začne podle Butlera platit již 1. ledna příštího roku, do března by pak měl platit zákaz na všechna ostatní zařízení.

Domů
Sdílet
Diskuse