Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
25. září 2023 8:59
Čas čtení 1:39
Ema Stanovská

Vapuješ? Můžeš častěji onemocnět. Studie dokázala, že e-cigarety paralyzují tvé imunitní buňky

Vapuješ? Můžeš častěji onemocnět. Studie dokázala, že e-cigarety paralyzují tvé imunitní buňky
Zdroj: P
ZDRAVÍ ELEKTRONICKÉ CIGARETY ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Vapování narušuje funkci „imunitních buněk první linie“ zvaných neutrofily, které představují 50 až 80 procent všech bílých krvinek v lidském těle.

Kouření e-cigaret, ať už s nikotinem, nebo bez něj, může paralyzovat imunitní buňky těla. Toto zjištění přinesla nedávná studie britského vědeckého týmu, která byla zveřejněna v magazínu Journal of Allergy and Clinical Immunology. Imunitní systém přitom může potlačit již nepatrné množství výparů.

Doporučeno
Výrobní proces elektronických cigaret znechutil kuřáky a kuřačky. Vape už si nekoupí Výrobní proces elektronických cigaret znechutil kuřáky a kuřačky. Vape už si nekoupí 12. září 2023 17:00

Vapování narušuje funkci „imunitních buněk první linie“ zvaných neutrofily. Jedná se o typ bílých krvinek, které představují 50 až 80 procent všech bílých krvinek v lidském těle. Vědecký tým to zjistil tak, že extrahoval neutrofily z krve lidí, kteří nikdy nekouřili ani nevapovali. Potom tyto buňky vystavil 40 šlukům s nikotinem i bez něj, což představuje nízkou denní hranici.

V obou skupinách neutrofily přežily, ale zůstaly „zaseknuté na místě“, důsledkem čehož nemohly bránit tělo před vnějšími hrozbami. Nebyly schopny se efektivně pohybovat ani vykonávat své normální ochranné funkce.

„Zajímavé je, že výpary z e-liquidů, které neobsahovaly nikotin, měly stejné negativní účinky jako výpary z e-liquidů s nikotinem,“ řekl v prohlášení hlavní autor Aaron Scott, docent v oblasti respiračních věd na univerzitě v Birminghamu.

Větší riziko zápalu plic

Vědecký tým zjistil, že je za tím jednoduché vysvětlení. Když se výpary z e-cigarety dostaly do kontaktu s neutrofily, v jejich nitru se v nadměrné míře nahromadil proteinový komplex F-aktin, který jim bránil v pohybu. V normální neutrofilní buňce se aktin přeskupuje do sítě, aby buňce pomohl změnit tvar, díky čemuž se dokáže přesunout z krve směrem k místu poškození.

Doporučeno
S nárůstem prodeje e-cigaret stoupají v USA dětské otravy nikotinem S nárůstem prodeje e-cigaret stoupají v USA dětské otravy nikotinem 20. srpna 2023 7:02

Lidé, kteří pravidelně vapují, tak mohou být vystaveni většímu riziku respiračních onemocnění. Vědci konstatují, že tato zjištění vyvolávají „značné obavy“ a varují před vznikajícím trendem dlouhodobého kouření elektronických cigaret.

„E-cigarety sice kuřákům pomáhají odvyknout si od klasických cigaret, ale naše údaje doplňují současné důkazy o tom, že elektronické cigarety nejsou ani zdaleka neškodné,“ dodal Aaron Scott.

V mnohých zemích se zakazují

E-cigarety se v posledních letech staly mimořádně populárními, a to zejména mezi mladými lidmi. Každý den však přibývají nové důkazy o tom, že mohou způsobit dlouhodobé negativní zdravotní důsledky.

Výzkum na myších z tohoto roku naznačil, že inhalování aerosolu může i v malých dávkách drasticky poškodit plíce na buněčné a molekulární úrovni. Vdechování kouře z elektronických cigaret způsobilo v experimentu zápaly plic a přemnožení bílých krvinek zodpovědných za imunitní reakci.

Doporučeno
Náplně do e-cigaret se v Česku po konsolidačním balíčku zdraží alespoň o 100 korun Náplně do e-cigaret se v Česku po konsolidačním balíčku zdraží alespoň o 100 korun 8. června 2023 17:40

Jednorázové elektronické cigarety nově plánují zakázat ve Francii. Podle francouzské premiérky Élisabeth Borne dávají mladým lidem špatné návyky, protože jsou „vstupní branou ke kouření“. O cigarety s příchutěmi jako ledové bonbóny či marshmallow se zajímají zejména teenageři. O jejich zákazu proto uvažují i další evropské země. V Belgii nepovolují jejich online prodej, v Německu zakázali ochucené e-cigarety.

Domů
Sdílet
Diskuse