Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. prosince 2018 13:27
Čas čtení 0:00
Dušan Šutarík

Jonah Hill ve svém dramatu Mid90s nabízí nostalgický a empatický pohled na dospívání v 90. letech (Recenze)

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Ke konci roku k nám dorazil ještě jeden mimořádně kvalitní coming-of-age film.

Příznivci inteligentních filmů o teenagerech a dospívání (nebo coming-of-age filmů) si letos mohli užít hned několik povedených kousků z tohoto subžánru. Kromě oscarové Lady Bird (naše recenze zde) jsme dostali i slušný, thrillerem líznutý snímek Summer of 84 a hlavně fantastické drama Eighth Grade (naše recenze zde).

Před samotným závěrem roku k nám ještě doputovalo i chválené drama Mid90s. To je režisérským debutem herce Jonaha Hilla a příznivci kvalitních nezávisláků by mu rozhodně měli věnovat pozornost.

Mid90s (Recenzia)
Mid90s (Recenzia) Zdroj: A24

Jak už napovídá název, příběh se odehrává v 90. letech. Hlavním hrdinou je 13letý Stevie (Sunny Suljic), který žije se svou svobodnou matkou (Katherine Waterston) a agresivním bratrem (Lucas Hedges).

Jelikož se Stevie cítí osamělý, sežene si vlastní skateboard a rozhodne se přidat ke skupině starších jezdců. V doprovodu svých nových kamarádů následně přežívá první radosti a strasti dospívání. Cigarety, alkohol i první sexuální zážitky.

Přináší tento film do coming-of-age subžánru něco nového? To asi ne, ale to neznamená, že to není vynikající film. Hillovi se totiž podařilo doručit inteligentní a velmi empatický portrét jedné mladé generace.

Mid90s (Recenzia)
Mid90s (Recenzia) Zdroj: A24

Už jen díky tomu, že se natáčelo na 16mm formát (včetně utlumení barev a specifických filtrů), vznikl neuvěřitelný pocit, jako by Mid90s bylo natočeno přímo v 90. letech. Vykreslení doby a její specifické atmosféry je zachyceno na jedničku, díky čemuž působí film místy téměř až dokumentárně.

Velmi mu pomáhají skvělé a přirozené dialogy a famózní (většinou neznámí) mladí herci. Sunny Suljic v hlavní roli podává parádní výkon a ve všech scénách je absolutně přesvědčivý. Lucas Hedges a Katherine Waterston mají spíše menší role, ale oba potvrzují svou hereckou kvalitu.

No a pak je tu Stevieho parta. Ta je opravdu skvěle obsazená a skutečně to působí dojmem, jako by se někdo vrátil strojem času do 90. let a natočil skupinku bavících se mládežníků.

Mid90s (Recenzia)
Mid90s (Recenzia) Zdroj: A24

Hill však nikdy nepropadne sentimentu či prvoplánové líbivé nostalgii. Jistě, nostalgii sice jeho film vyvolá, tomu se asi vyhnout nedalo, ale nepůsobí to nuceně. Spíše to přirozeně vyplývá z děje. A právě o to upřímnější a emocionálnější tento debut je.

V propagačních informacích se uvádí, že Mid90s je mix dramatu a komedie. S tím prvním zařazením souhlasím, s tou komedií si nejsem úplně jistý. Ovšem, jsou zde i úsměvné okamžiky, ale celkově se celým filmem spíše vine jakási jemná melancholie. Rozhodně tedy nečekej, že se budeš bavit geniálně vypointovanými gagy.

Mid90s pro mě představuje (spolu s Eighth Grade) jeden z nejlepších coming-of-age filmů, které velmi citlivě, empaticky a realisticky zobrazují problémy mladých lidí. Jde ovšem o film určený výhradně milovníkům nezávislé tvorby, popcorn diváci se při něm zřejmě budou nudit.

Mid90s (Recenzia)
Mid90s (Recenzia) Zdroj: A24

Více než na nějaký příběh se zde totiž hraje na atmosféru a absolutně přesně vystižený životní pocit teenagerů, kteří dospívali na americkém předměstí uprostřed 90. let. Za mě velká spokojenost a filmu uděluji osm a půl bodu z deseti.

Někomu možná bude překážet to, co jsem nadhodil výše, a sice, že Hillův snímek vlastně nic originálního nepřináší. Dá se s tím do jisté míry souhlasit. Ale osobně si myslím, že to ani nebyla režisérova ambice. Mám dojem, že nám prostě chtěl ukázat výsek ze života obyčejných teenagerů a jejich běžný život.

Pokud dokážeš k Mid90s přistoupit podobně, čeká tě velmi silný zážitek. A pokud máš dokonce slabost pro coming-of-age snímky, tak bez přehánění získáš favorita na jeden z nejlepších filmů roku.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse