Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. prosince 2018 14:51
Čas čtení 0:00
Šimon Kucka

20 nejlepších filmových plakátů roku 2018

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Pokud se ti nelíbil film, můžeš alespoň uznale kývat hlavou nad vydařeným plakátem.

Rok 2018 byl jedním z nejpovedenějších v tomto desetiletí, pokud ne tím vůbec nejlepším. Dostali jsme tunu špičkových filmů a v kině neustále něco běželo. Kino zmiňujeme z toho důvodu, že na výlet do této instituce se mnozí lidé vydali právě díky reklamě a marketingu.

Rozhodnutí potenciálního diváka jednoznačně ovlivňuje i filmový plakát. Ten většinou, přestože nejde o pravidlo, obsahuje hlavní postavu zobrazenou zajímavým, nevídaným způsobem. Funkcí plakátu je zároveň prozradit něco z děje, získat si pozornost a v konečném důsledku daný film prodat. Plakát tak uvidíš například na billboardu, autobusové zastávce nebo obalu Blu-ray disku. Filmkult ti přináší 20 nejlepších filmových plakátů roku 2018.

 Zoufalství a naděje (First Reformed, r. Paul Schrader)

Letos zářil Ethan Hawke v roli katolického kněze, který se rozhodl, že napraví svět, nebo se o to alespoň pokusí. Ponuré drama plné existenčních otázek oplývá brilantními hereckými výkony v čele s Hawkem (recenze zde). Plakát k filmu je stejný jako film samotný: Minimalistický, jednoduchý, ale plný nezodpovězených otázek.

Najlepšie filmové plagáty roka 2018
Najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: A24

Záhada Silver Lake (Under the Silver Lake, r. David Robert Mitchell)

Mysteriózní jízda po Los Angeles, kde řádí zabiják psů, spolu s celebritami mizí i krásné dívky a lidé věří, že ve známých písních se ukrývají tajuplné odkazy. Svou vlastní „lynchovinu“ si natočil i David Robert Mitchell, režisér hitu It Follows (2014). V hlavní roli se představil Andrew Garfield (The Amazing Spider-Man). V recenzi jsme počin chválili i díky fantastickému soundtracku a kameře. Poklonu však skládáme také hypnotizujícímu plakátu.

Najlepšie filmové plagáty roka 2018
Najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: A24

Deadpool 2 (r. David Leitch)

Skvělé pokračování filmu o antihrdinovi jménem Deadpool mělo úspěch prakticky zaručen (recenze zde). Geniální kampaň byla odstartována již při prvním Deadpoolovi (2016), za což si může zásluhy připsat hlavně Ryan Reynolds, herecký představitel ukecaného zabijáka v červeném kostýmu. Letos jsme dostali trochu odlišný, ale stále nápaditě zvládnutý marketing. Plakátů bylo hned několik, ale nám se nejvíce líbil ten, který odkazuje na film Flashdance (1983).

Najlepšie filmové plagáty roka 2018
Najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: Fox

Mrakodrap (Skyscraper, r. Rawson Marshall Thurber)

Letošní variace na Die Hard nevyšla podle našich představ. Co mohlo být vtipné a nápadité, bylo nakonec plné klišé a výslednému produktu nepomohl ani Dwayne Johnson, alias The Rock. Škoda tedy, že se akční thriller nenesl ve stejném duchu jako slibovala reklama.

Najlepšie filmové plagáty roka 2018
Najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: Universal

MEG: Monstrum z hlubin (The Meg, r. Jon Turteltaub)

Hned za Mrakodrapem následuje další letní blockbuster, který nenabídl dostatečnou kvalitu. MEG: Monstrum z hlubin mělo být (podobně jako Mrakodrap a Die Hard) akční a zábavnou předělávkou Spielbergových Čelistí (1975). Jde však o zklamání, což nás velmi mrzelo. Potěšila alespoň propagace ve stylu zmíněného kultovního příběhu o krvelačném žralokovi.

Najlepšie filmové plagáty roka 2018
Najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: Warner Bros.

Jack staví dům (The House That Jack Built, r. Lars von Trier)

Režisér Lars von Trier se proslavil snímky jako Nymfomanka, Dogville či Antikrist. Tento rok nás zásobil další dávkou své úchylnosti, která nese název Jack staví dům. Sériový vrah Jack (Matt Dillon) vidí sebe sama spíše jako umělce, čemuž přizpůsobuje jednotlivé vraždy. Psychologický thriller s absurdními prvky má plakát, který vystihují právě přídavné jméno absurdní. Vyšla celá série plakátů, dostupná na tomto odkazu.

Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018
Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: IFC

Suspiria (r. Luca Guadagnino)

Předělávka vynikajícího stejnojmenného hororu z roku 1977 vznikla pod režisérským dohledem autora Call Me by Your Name (2017). Herecké obsazení v podání Dakoty Johnson (50 odstínů šedi), Tildy Swinton (Narnia: Lev, čarodějnice a skříň) či Chloë Grace Moretz (Hugo a jeho velký objev) je, jak sám vidíš, nabité zvučnými jmény. V plakátě dominuje sytá červená barva, kterou doplňují oči hlavních představitelek.

Najlepšie filmové plagáty roka 2018
Najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: Amazon

Zrodila se hvězda (A Star Is Born, r. Bradley Cooper)

Režisérská premiéra hollywoodského herce Bradleyho Coopera vyšla na výbornou a díky svému počinu má našlápnuto na úspěšnou režisérskou dráhu. Do své prvotiny obsadil megahvězdu světové hudební scény, Lady Gagu. Více se o tom, jak film nakonec dopadl, dočteš zde. Reklama vsadila na jednoduchost: Dva hlavní aktéři, úsměvy na jejich tvářích a kytara v ruce.

Najlepšie filmové plagáty roka 2018
Najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: Warner Bros.

BlacKkKlansman (r. Spike Lee)

Odvážný počin režiséra Spika Leeho (Do the Right Thing, 25. hodina) se blíží ke kvalitativní špičce letošního kinematografie (recenze zde). Skutečný příběh černošského policisty Rona Stallwortha (John David Washington), který se spolu se svým židovským parťákem Flipem Zimmermanem (Adam Driver) infiltroval do Ku Klux Klanu, byl perfektně zfilmován. No a přestože se odehrává v 70. letech, aktuální je i dnes. Tvůrci museli přijít s reklamou, která osloví širokou veřejnost, a tak jsme kromě úžasně zpracovaného filmu dostali i úsměvný plakát.

Najlepšie filmové plagáty roka 2018
Najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: Focus Features

Burning (r. Chang-dong Lee)

Mysteriózní drama o mileneckém trojúhelníku mezi dvěma muži a jednou ženou. Hereckému obsazení panuje Steven Yeun, známý zejména jako Glenn ze seriálu Živí mrtví. Lidé stojící za projektem si dali na celé věci záležet a neodflákli ani reklamní kampaň, která se vyznačovala poutavými plakáty. Jeden z nich ale přeci jen vyčníval nad ostatními.

Najlepšie filmové plagáty roka 2018
Najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: Well Go USA

The Favourite (r. Yorgos Lanthimos)

Renomovaný režisér Yorgos Lanthimos má na kontě již několik zajímavých filmových kousků, přičemž svou filmografii nedávno rozšířil o další. Nese název The Favourite a zaujme nejen umístěním děje do Británie 18. století, ale i zvučnými jmény jako Emma Stone, Rachel Weisz, Olivia Colman či Nicholas Hoult. U nás má The Favourite premiéru až 24. ledna 2019, v zahraničí však první recenze hlásí absurdní jízdu. Na tuto vlnu se tě pokusí naladit i plakát.

Najlepšie filmové plagáty roka 2018
Najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: Fox Searchlight

První člověk (First Man, r. Damien Chazelle)

Letošní hit od režiséra Damiena Chazella (Whiplash, La Land) nám v redakci vytřel zrak a doufáme, že se mu bude dařit i na Oscarech. Ryan Gosling byl jako Neil Armstrong bezchybný, ale skutečným hrdinou je právě Chazelle, jehož režisérská kariéra právě zažívá obrovský boom. Pokud bys náhodou nevěděl, o čem vlastně First Man je (ano, připouštíme i tuto možnost), stačí ti jediný pohled na tento atmosférický plakát.

Najlepšie filmové plagáty roka 2018
Najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: Universal

 I Think We're Alone Now (r. Reed Morano)

V tomto post-apokalyptickém dramatu si hlavní role střihli Peter Dinklage (Game of Thrones) spolu s Elle Fanning (20th Century Women). Dinklage zde hraje samotáře v jednom z míst, kde vyhasl všechen život. Sám je znuděný svou existencí, a tak je pro něj Grace (Fanning) příjemným zpestřením osamělého života. Snímek samotný se k nejlepším letošním kouskům dozajista nezařadí, ale plakát by na tom mohl být lépe.

Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018
Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: Momentum Pictures

Bohemian Rhapsody (r. Bryan Singer)

Nejvýdělečnější hudební biografický film všech dob, přesně tím je kinohit Bohemian Rhapsody o legendární skupině Queen. Rami Malek byl jako Freddie Mercury fantastický a my jsme se také skvěle bavili (recenzi najdeš na tomto odkazu). Pokud ses i ty rozhodl jít do kina, nemusela za tím být jen touha zhlédnout film o skupině Queen. Možná jsi jen někde spatřil tento téměř živý plakát.

Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018
Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: Fox

Overlord (r. Julius Avery)

Projekt pochází z producentské dílny J. J. Abramse a soustřeďuje se na tajnou vojenskou jednotku operující během Dne D v druhé světové válce, která má za úkol zničit rádiový vysílač v nedaleké vesničce, ale jejich letadlo havaruje. Do vesničky se nakonec dostanou, čeká tam na ně ale hrůzostrašné překvapení. Horor má zajímavý děj, na který lidé z marketingu upozorňují skutečně přesvědčivě.

Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018
Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: Paramount

Cizinec ve vlaku (The Commuter, r. Jaume Collet-Serra)

Liam Neeson cestuje vlakem a když neudělá to, co mu záporáci přikáží, přijde o rodinu. Zní ti to povědomě? Jde o děj téměř každého druhého Neesonova filmu, no a Muž ve vlaku není výjimkou. Dostaneš tedy akci, napětí, dějové zvraty, honičky a Liama Neesona, jak se snaží zachránit své nejmilejší. Když už tvůrci nezapracovali na ději, vyhráli si alespoň s reklamou.

Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018
Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: Lionsgate

Úžasňákovi 2 (The Incredibles 2, r. Brad Bird)

Očekávané pokračování animáku od Pixaru, na které jsme čekali dlouhých 14 let, nakonec dorazilo. Přestože jsme byli oproti jednotce trochu zklamaní, stále šlo o vynikající animovaný film a zároveň vydařený sequel. Šílenství kolem druhých Úžasňákových způsobily i plakáty. Ty vtipným způsobem lákaly do kina nejen děti, ale i dospělé.

Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018
Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: Buena Vista

Predátor: Evoluce (The Predator, r. Shane Black)

I letos rok k nám dorazilo jedno z mnoha pokračování série Predátor. Naděje dávalo fanouškům zejména jméno Shane Black na režisérské židli. Jak to však nakonec dopadlo, o tom se můžeš dočíst v recenzi. Jméno scenáristy Smrtonosné zbraně, režiséra Iron Mana 3 či The Nice Guys stačilo k tomu, abys na toto sci-fi zavítal do kina. Malou berličkou mu ale byl i tento lákavý plakát.

Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018
Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: Fox

První očista (The First Purge, r. Gerard McMurray)

První očista alias Očista 4 nedopadla právě podle očekávání, ať už se díváme na stranu kritiků nebo fanoušků. Co si o filmu myslíme my, to si můžeš přečíst zde. Ať je již kvalita díla jakákoliv, poutá zejména minimalistický plakát odkazující na předvolební kampaň DonaldaTrumpa.

Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018
Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: Universal

Tully (r. Jason Reitman)

Syn slovenského rodáka Ivana Reitmana, autora Krotitelů duchů, má už na režisérském kontě několik úspěšných filmů (Juno – 2007, Děkujeme, že kouříte – 2005, Lítám v tom – 2009). Tento rok se však blýskl hned se dvěma počiny, a to snímky Front Runner a Tully. Role protagonistky byla přidělena Charlize Theron a plakát ti řekne, jak to asi vypadá, když člověk nezvládá mít 3 děti.

Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018
Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: Focus Features

BONUS

Nemohli jsme si odpustit ani několik dalších bonusových plakátů, které upoutaly pozornost celého světa. Zde je 10 z nich.

The Sisters Brothers (r. Jacques Audiard)

Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018
Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: Annapurna Pictures

Jurský svět: Zánik říše (Jurassic World: Fallen Kingdom, r. J. A. Bayona)

Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018
Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: Universal

Mandy (r. Panos Cosmatos)

Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018
Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: RLJ Entertainment

Nikdys nebyl (You Were Never Really Here, r. Lynne Ramsay)

Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018
Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: Amazon

The Front Runner (r. Jason Reitman)

Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018
Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: Sony / Columbia

The Ballad of Buster Scruggs (r. Joel & Ethan Coenovci)

20 najlepších filmových plagátov roka 2018
20 najlepších filmových plagátov roka 2018 Zdroj: Netflix

Prokleté dědictví (Hereditary, r. Ari Aster)

20 najlepších filmových plagátov roka 2018
20 najlepších filmových plagátov roka 2018 Zdroj: A24

Ghost Stories (r. Jeremy Dyson, Andy Nyman)

20 najlepších filmových plagátov roka 2018
20 najlepších filmových plagátov roka 2018 Zdroj: IFC

Noční hra (Game Night, r. John Francis Daley, Jonathan M. Goldstein)

20 najlepších filmových plagátov roka 2018
20 najlepších filmových plagátov roka 2018 Zdroj: Warner Bros. (New Line)

The Old Man & the Gun (r. David Lowery)

20 najlepších filmových plagátov roka 2018
20 najlepších filmových plagátov roka 2018 Zdroj: Fox Searchlight
Anketa:
Který z plakátů se ti nejvíce zamlouvá?
Zoufalství a naděje
Záhada Silver Lake
Deadpool 2
Mrakodrap
MEG: Monstrum z hlubin
Jack staví dům
Suspiria
Zrodila se hvězda
BlacKkKlansman
The Favourite
Burning
První člověk
I Think We're Alone Now
Bohemian Rhapsody
Cizinec ve vlaku
Overlord
Úžasňákovi 2
Predátor: Evoluce
První očista
Tully
The Sisters Brothers
Jurský svět: Zánik říše
Mandy
Nikdys nebyl
The Front Runner
The Ballad of Buster Scruggs
Prokleté dědictví
Ghost Stories
Noční hra
The Old Man & the Gun
Zoufalství a naděje
1 %
3 Hlasy
Záhada Silver Lake
3 %
10 Hlasů
Deadpool 2
15 %
53 Hlasů
Mrakodrap
1 %
2 Hlasy
MEG: Monstrum z hlubin
2 %
6 Hlasů
Jack staví dům
1 %
3 Hlasy
Suspiria
1 %
5 Hlasů
Zrodila se hvězda
6 %
20 Hlasů
BlacKkKlansman
7 %
27 Hlasů
The Favourite
1 %
4 Hlasy
Burning
1 %
2 Hlasy
První člověk
9 %
31 Hlasů
I Think We're Alone Now
0 %
1 Hlas
Bohemian Rhapsody
31 %
114 Hlasů
Cizinec ve vlaku
1 %
2 Hlasy
Overlord
2 %
8 Hlasů
Úžasňákovi 2
3 %
12 Hlasů
Predátor: Evoluce
3 %
12 Hlasů
První očista
1 %
2 Hlasy
Tully
1 %
2 Hlasy
The Sisters Brothers
0 %
1 Hlas
Jurský svět: Zánik říše
2 %
9 Hlasů
Mandy
1 %
3 Hlasy
Nikdys nebyl
1 %
2 Hlasy
The Front Runner
0 %
0 Hlasů
The Ballad of Buster Scruggs
1 %
5 Hlasů
Prokleté dědictví
1 %
3 Hlasy
Ghost Stories
1 %
5 Hlasů
Noční hra
1 %
4 Hlasy
The Old Man & the Gun
3 %
11 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse