Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. února 2019 18:11
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

V 15 letech ji střelil do hlavy bojovník Tálibánu. Přežila, získala Nobelovu cenu a dnes staví školy a pomáhá uprchlíkům

V 15 letech ji střelil do hlavy bojovník Tálibánu. Přežila, získala Nobelovu cenu a dnes staví školy a pomáhá uprchlíkům
Zdroj: Matt Dunham - WPA Pool /Getty Images
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Malála Júsufzajová je ve svých 21 letech jednou z největších hrdinek současnosti.

Připravili jsme pro vás článkový seriál o inspirativních ženách. 
V prvním díle jsme si představili Rosu Parks.
Ženu, která odmítla přepustit v autobuse své místo bělochovi a spustila tak kampaň vedoucí ke konci rasové segregace ve Spojených státech. 

Je 9. října 2012. Ve starém školním autobuse sedí patnáctiletá dívka s hidžábem umně omotaným kolem hlavy. Má zádumčivý výraz a pohled dospělé ženy. Spolu s dalšími kamarádkami jede směrem k zastávce poblíž jejího rodného domu v pákistánské Mingoře.

Vzpomíná, jak před lety byly ulice jejího města rozstřílené a křižovaly jimi dodávky s členy teroristického hnutí Tálibán na korbě. Teď už je zde bezpečno. Relativně. V poslední době začali islámští radikálové znovu sestupovat do údolí města a terorizovat policejní jednotky. 

Dívku z letargie vytrhává syčivý zvuk otevíraných dveří. „Ještě jednu zastávku a budu doma. Těším se, až otci povím o úspěšně složené zkoušce,“ říká si pro sebe. V tu chvíli zaslechne z přední části autobusu křik. Muž s šátkem omotaným kolem hlavy tak, aby mu nebylo vidět do obličeje, vytahuje řidiče zpoza volantu a vyhazuje jej na ulici.

Rázným krokem vyráží do zadní části autobusu. „Kdo z vás je Malála? Mluvte, nebo vás zastřelím všechny,“ vykřikne. Dívka nasucho polkne. Právě řekl její jméno. Její přítelkyně se na ni vyděšeně podívají a nevědomky ji tak identifikují. Maskovaný muž zdvihá pistoli, jednou ranou jí vpálí kulku do hlavy a rychle prchá zadními dveřmi do ulic města. 

Domů
Sdílet
Diskuse