Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
s Twisto.
4. března 2019 19:23
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Apple Pay je jen začátek. Lidé dnes platí už prstýnky, náramky a hodinkami

TECH
Uložit Uložené

Stávají se fyzické peníze a platební karty minulostí?

V posledních letech dochází k boomu na trhu s inteligentními produkty každodenní potřeby. Hodinky už neukazují jen čas, ale mají stovky dalších funkcionalit; pomocí smartphonu můžete ovládat většinu domácnosti od pračky po žárovky, a tento trend bude pokračovat. Odhaduje se, že v příštím roce bude v oběhu už 30 miliard zařízení napojených na internet věcí – síť fyzických zařízení od spotřebičů po vozidla, která umožňuje propojení a výměnu dat. 

Tento technologický posun zpohodlňuje naše životy po všech směrech – včetně provádění plateb. V Česku jsme to pocítili před pár dny po spuštění Apple Pay. Platba mobilním telefonem se stala realitou i pro uživatele jablečných zařízení, a její nesmírná pohodlnost pohltila tisíce našinců. Ale, jak se říká, fantazii se meze nekladou, a platit dnes můžete už lecčím od čipu v rukávu košile po prstýnek či náramek

V nedávném průzkumu odpovědělo 44 % dotazujících, že by dokonce preferovali, aby platba proběhla zcela bezkontaktně a bez nutnosti fyzicky se zastavovat u pokladny. Do budoucna můžeme tedy počítat s nástupem plateb pomocí wearables, které přestanou být zábavou milovníků technologií a stanou se požadavkem běžných zákazníků. A protože budoucnost už leží před prahem, dali jsme pro vás dohromady výběr nositelných platebních pomůcek, které jsou k dispozici už dnes.

Placení náramkem, prstýnkem, hodinkami nebo čipem v rukávu aneb moderní nakupování
Placení náramkem, prstýnkem, hodinkami nebo čipem v rukávu aneb moderní nakupování Zdroj: Twisto

Prstýnek

Společnost Visa před třemi lety na olympijských hrách v Riu rozdala 45 vybraným atletům prstýnky. Uvnitř nich se nacházel mikročip umožňující platbu, stačilo jen přejet nad terminálem umožňujícím bezkontaktní transakce. Prstýnky byl voděodolné a nebylo třeba je nijak dobíjet. O pár měsíců později byl tento produkt v mírně odlišné formě k dostání i pro veřejnost. Později svůj platební prsten spustila pro své klienty i společnost Bankwest. Vývojáři z Ringly se zaměřili hlavně na to, aby prstýnek měl pohledný design a přidali mu řadu funkcí. Kromě placení jej můžeš využít k trackování chůze a nebo jako prodlouženou ruku svého smartphonu – po spárování přes BT ti budou docházet notifikace do prstýnku (zbarví se/zavibruje) z vybraných aplikací. Nemusíš tedy telefon kontrolovat, dokud to není nutné. 

Hodinky

Mezi wearables, s nimiž lze platit, se hodinky uchytily nejvíce. První chytré hodinky (s kalkulačkou) vznikly už v 70. letech, a první hodinky s mobilními operačními systémy máme na trhu už 5 let. Díky jejich oblibě máme dnes k dispozici desítky druhů smartwatch, které umožňují placení. Od Samsung Galaxy Watch, přes LG Watch Sport po Apple Watch, dnes máte opravdu nepřeberné množství chytrých hodinek, které stačí přiložit k bezkontaktnímu terminálu a máte vystaráno.

Náramek

Další možností je pořídit si platební náramek. I těch je už na trhu poměrně dost. Elegantním řešením je náramek od českého Twista. Ten má podobu gumového pásku, je voděodolný a nepotřebuješ k němu nabíječku. Můžeš tedy platit jen mávnutím ruky, neboť má v sobě vloženou miniaturní platební kartu. Další jsou třeba sportovní náramky jako Jawbone UP4, které zároveň měří tvé běžecké či posilovací výkony.

Placení náramkem, prstýnkem, hodinkami nebo čipem v rukávu aneb moderní nakupování
Placení náramkem, prstýnkem, hodinkami nebo čipem v rukávu aneb moderní nakupování Zdroj: Twisto

Další wearables

Možností, kam dostat miniaturní platební kartu nebo čip, je opravdu spousta. Faktem je, že nejoblíbenějšími ale v budoucích letech budou výše vypsané hodinky, náramky a prstýnky. Nicméně, už v roce 2015 vznikla ze spolupráce skotské firmy a Lyle & Scott Barclaycard bunda, v jejímž pravém rukávu je zašitý čip. Stačí mít tedy jen bundu na sobě a přejet rukávem nad terminálem. Univerzálním platebním počinem je PayCapsule Flex, páse o velikosti cedulky na oblečení, který si můžete všít do oblečení, nebo kam vlastně jen chcete. Futuristickou vizí jsou voperované čipy pod pokožku mezi palcem a ukazováčkem, které ale už i nyní mají někteří lidé platící kryptoměnami. 

Domů
Sdílet
Diskuse