Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. dubna 2019 16:10
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Muž okradl Facebook a Google o 120 milionů dolarů. Posílal jim falešné faktury, které mu proplatili

TECH
Uložit Uložené

Muž z Litvy využil velikosti internetových gigantů.

V průběhu let 2013 až 2015 okradl litevský občan Evaldas Rimasauskas internetovým gigantům Facebook a Google dohromady zhruba 122 milionů dolarů. Obrovskou částku od těchto firem vylákal zdánlivě jednoduchým způsobem, tvářil se, že zastupuje společnost z Tchaj-wanu a posílal jim falešné faktury, jak BuzzFeed News zjistily pomocí soudních dokumentů.

Spoléhal se na velikost technologických firem, protože měl dojem, že v nich účetní oddělení často ani neví, zda taková firma spolupracuje nebo nespolupracuje s mnoha externími dodavateli. Tato teorie se mu potvrdila, když začal faktury skutečně upravovat a posílat s nadějí, že budou zaplaceny.


Několik let dokázal společnosti lhát, ale nakonec ho vyšetřovatelé dopadli. U soudu v New Yorku se přiznal ke spáchání podvodu, zatím však soudce nevyřkl závěrečný verdikt. V této chvíli mu jen udělil povinnost vyplatit 50 milionů dolarů a prokurátor ho obvinil i z krádeže identity a praní špinavých peněz.

V soudních dokumentech se dokonce objevilo i Slovensko. Litevec Evaldas si měl bankami v sousední zemi pomáhat při posílání peněz na těžko vysledovatelné účty v zahraničí. Peníze prošly zeměmi jako Lotyšsko, Litva, Slovensko, Kypr či Hongkong.

Na sociálních sítích se lidé hned začali zamýšlet nad tím, kolik lidí vydělávalo nebo vydělává podobným způsobem, aniž by se o nich firmy kdykoliv dozvěděli. V komentářích psali, že kdyby si Litevec nechtěl nahrabat příliš velké množství peněz, což 122 milionů dolarů nepochybně je, nemusel by možná skončit u soudu.

Jeden uživatel přiznal, že kdysi pracoval ve větší technologické firmě jako softwarový inženýr a čas od času si všiml i faktury, která vypadala neprofesionálně, ale nijak ji neřešil. Netroufl si odhadnout, kolik takových faktur mohlo přes firmu projít.

Domů
Sdílet
Diskuse