Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. dubna 2019 11:09
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

71letý terorista Balda si odsedí čtyři roky natvrdo

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

První český terorista jde definitivně na čtyři roky za mříže.

Senior Jaromír Balda si odsedí čtyři roky za teroristický útok na vlaky a vyhrožování teroristickým činem. Dnes mu trest pravomocně potvrdil Vrchní soud v Praze v odvolacím jednání. Odvolal se Balda i státní zastupitelství.

Soud ale oba podněty zamítl a potvrdil lednový čtyřletý trest, který nad Baldou vynesl Krajský soud v Praze. Jaromír Balda se tak definitivně stává prvním člověkem v Česku poslaným do vězení za teroristický čin. 

Vysoce medializovaný případ 71letého důchodce ze Středočeského kraje začal už v druhé polovině roku 2017. Zfanatizovaný sympatizant SPD v červnu a červenci téhož roku pokácel dva stromy na koleje. Kolem tratě poházel papíry popsané záměrně zkomolenou češtinou, aby vyvolal dojem, že útok je akcí radikálních islamistů. Díky šťastným okolnostem ani jeden z vlaků nevykolejil a cestující se obešli bez zranění. 

71letý terorista Balda si odsedí čtyři roky natvrdo
Zdroj: Česká televize/Reportéři ČT

Policie ale teroristu brzy vypátrala. Ke svým činům se přiznal a u soudu tvrdil, že jednal kvůli snům o vlacích plných migrantů, kteří míří do Česka. Jeho záměrem prý ani nebylo vlaky vykolejit. Předpokládal, že položenými kládami projedou nebo se o ně zastaví.

Jaromír Balda může být za svůj rozsudek nakonec rád. Za teroristický útok totiž hrozí pět až patnáct let. Jemu byl ale trest snížen pod spodní hranici. Rozhodnuto tak bylo s přihlédnutím k jeho věku a snížené příčetnosti.

Domů
Sdílet
Diskuse